Fångar torteras och avrättas i hemliga fängelser

SYRIEN. Tortyr, spöstraff och avrättningar är utbrett i de hemliga fängelser som drivs av ISIS – ”Islamiska staten i Irak och Syrien”, en väpnad grupp som kontrollerar stora delar av norra Syrien, säger Amnesty i en rapport som publiceras idag den 19 december.

ISIS, som tillämpar strikt sharialagstiftning i de kontrollerade områdena, har på ett vidrigt sätt kränkt lokalbefolkningens rättigheter. Enligt Amnestys rapport Rule of Fear: ISIS abuses in detention in northern Syria, kontrollerar ISIS minst sju fängelseförvar i områdena al-Raqqa och Aleppo i norra Syrien.

– Bland dem som kidnappats och gripits av ISIS finns barn så unga som åtta år som hålls fängslade tillsammans med vuxna under fruktansvärda förhållanden, säger Philip Luther, chef för Amnesty Internationals Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.

Tidigare fångar beskriver hur de fått utstå spöstraff med kablar, tortyr genom elchocker och genom den smärtsamma stresspositionen känd som aqrab (skorpion), där fångens händer binds samman över ena axeln.

Några av fångarna har gripits misstänkta för stöld eller andra brott, andra anklagas för ”brott” mot islam, som rökning eller zina, sex utanför äktenskapet. Andra greps för att ha utmanat ISIS styre eller för att ha tillhört andra väpnade oppositionsgrupper. ISIS misstänkts också ha kidnappat och fängslat utländska journalister som rapporterat om striderna i landet.

Enligt vittnesuppgifter till Amnesty finns flera barn bland de fångar som har utsatts för omfattande spöstraff. Vid ett tillfälle tvingades en man lyssna till hur hans son torterades och skrek av smärta i rummet bredvid. Två fångar berättade att de sett ett barn kring 14 års ålder ta emot fler än 90 piskslag under ett förhör vid Sadd al-Ba’th-fängelset i al-Raqqa.

– Spöstraffet är alltid, och i synnerhet mot barn, ett grymt och omänskligt straff och ett vidrigt brott mot mänskliga rättigheter. ISIS måste omedelbart upphöra med användningen av spöstraff och andra grymma straff, säger Philip Luther.

Amnesty          Amnesty Syrien 12-2013  

4 thoughts on “Fångar torteras och avrättas i hemliga fängelser

  1. Här praktiseras fortfarande nazismens alla vidrigheter. Det är inte att undra på, då nazismen överlevde hos islamonazismen, så nu är det islamonazismen som regerar. Fortfarande långt från civilisationen, men de hämtar sina offer där.

  2. Inte undra på att dom vill hit. Här kan don stjäla, råna och våldta utan några kännbara straff om dom ens åker fast.

  3. Vem förvånas. Det är ju detta som är grunden i den islamska läran. Allt för Allah-svinets och muhammed-dårens skull.

Kommentera