Syriska flyktingar strömmar till Sverige

MIGRATION. Under 2013 har Sverige tagit emot tio gånger fler flyktingar från Syrien än Danmark.

Syrierna är i stora strömmar på flykt från sitt krigshärjade land, och relativt många av dem hamnar i Sverige, som sedan september är det enda landet som automatiskt ger de syriska flyktingarna uppehållstillstånd.

Sedan dess har det kommit runt 8 000, vilket gör att antalet syriska flyktingar under 2014 uppgår till 14 000.

Under 2013 tar Sverige emot c:a 50 000 och siffran väntas stiga till så många som 70.000 2014.

Det svenska Migrationsverket arbetar för att ge tillfälligt boende för alla i ett växande nätverk av asylmottagningar runt om i landet. Men minst en tredjedel av syrierna, som har kommit under de senaste månaderna, flyttar direkt till släktingar eller vänner helst i Stockholm eller Södertälje.

I Södertälje varnar kommunalrådet Boel Godner (S) för att antalet är så stort. Staden har enda sedan Irak-kriget tagit emot en mycket stor grupp av människor från Mellanöstern.

Vi har bara under det senaste året fått hit minst 700 nya familjer som alla lever med släktingar eller bekanta, ofta två eller tre familjer i lägenheter som endast är avsedda för en familj säger Godner.

Även om hon stöder Sveriges liberala flyktingpolitik, så vill hon ta bort flyktingarnas rätt att bestämma själva var de ska bo.

Sveriges integrationminister, Tobias Billstöm, anser att Sverige kan klara tillströmningen och han avvisar åtgärden mot den fria rörligheten med hänsyn till mänskliga rättigheter.

I Sverige har man ingen stor bred offentlig debatt om flyktingpolitiken.

Vissa analytiker tror att detta beror på de blomstrande främlingsfientliga Sverigedemokraterna med cirka 10 procent av rösterna, som undantränger en debatt om landets generösa flyktingpolitik.

-Sverigedemokraterna har polariserade debatten och därmed drivit de andra partierna i en mer  liberal riktning, säger Adam Cwejman från borgerliga tankesmedjan Timbro.

DR.dk 

-Pettersson vill bara tillägga att åtgärder mot den fria rörligheten som Billström avvisar nu lovade han och Moderaterna införa begränsningar i inför valet 2010. Läs om Billströms förslag HÄR.  

 

 

2 thoughts on “Syriska flyktingar strömmar till Sverige

  1. Har även idag läst ett snyftreportage från ÖP (op.se) om en syskonskara på Grytans förläggning som nu fått en egen lägenhet. Även de var palestinier. Föräldrarna finns i Egypten och nu jobbar man hårt med hjälp av Röda Korset för att få hit resten av familjen. Sist gällde det en klagande albanier med fru. Frågan man ställer sig blir vilka nationaliteter som kommer? Jag har ännu inte läst om en syrisk familj.

    Problemet kanske kommer upp genom våra grannländer i Norden som inte tar emot så många. De får ju omedelbart PUT i Sverige och blir säkert snart svenska medborgare och då kan de ju kanske välja Norge, Danmark eller Finland om det inte passar här.

    Hörde att EU kritiserar de 18 länder som vägrar ta emot en enda flykting från Syrien. Inga problem – Sverige löser problemet.

Kommentera