178 flyktingar får boende i Delsbo

DELSBO. Hewal Fastigheter AB i Delsbo har fått avtal om 178 platser för asylsökande. I dagsläget ser det ut som att de första kommer att anlända inom tre veckor. För att tillmötesgå asylsökandes behov har Migrationsverket upphandlat tillfälliga boenden. De har fått avtal om drygt 1 200 sådana boendeplatser runt om i landet, varav över 14 procent har sitt säte i Delsbo.

Lars Ulander, chef för Migrationsverket i Söderhamn, förklarar att de anser att lägenhetsplatser är det bästa boendet för asylsökande. Men när dessa inte finns tillgängliga hyr de istället tillfälliga boenden. Exempel på sådana är vandrarhem, hotell och studentboenden. – Det är tak över huvudet som gäller, det är det primära. Allt annat får vi lösa efter bästa förmåga, säger han.

Hewal fastigheter driver i sin verksamhet Svanbacken strandhotell i Delsbo. Och enligt Lars Ulander finns det just nu viss oro bland invånarna i området. – Vi har full förståelse för det kommer att vara så initialt. Det här är något nytt och okänt och det kommer inte att bli problemfritt. Trösten är att motsatsen brukar bevisas ganska snabbt, säger han.

Till en början såg det ut som att de asylsökande som skulle komma till Delsbo endast var ensamstående män. Men nu verkar det också kunna bli en del barnfamiljer som anländer. Kommunen ska då kunna erbjuda de asylsökande barnen skolgång så snart det är lämpligt för dem med hänsyn till deras personliga förhållanden, men det bör ske senast en månad efter ankomsten till Sverige.

– Det är första gången jag ställs inför en sådan här möjlighet, men vi ska självklart göra allt vi kan. Och vi ska se till att lösa det, säger kommunstyrelsens ordförande Caroline Schmidt.

Pettersson noterar att det primära är tak över huvudet för de asylsökande…

Nedan några bilder från Svanbacken strandhotell i Delsbo och från en spelmansstämma i Delsbo sommaren 2013, men det är ju rena barbariet som ni känner till…nåväl, det duger väl som tak över huvudet, så länge de nöjer sig med det.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Hela Hälsingland (Artikeln i Hela Hälsingland är från april 2012, tyvärr missade jag det vid publiceringen)

22 thoughts on “178 flyktingar får boende i Delsbo

 1. Nåväl Olli Rein, det var det här jag menade. Men man behöver ju inte skriva på näsan ständigt och jämt. Bra om folk tänker till lite själv också ibland. Då når de kanske längre i sitt sinne, än de annars skulle ha gjort, vilket ju är mycket bra för världen. Okej:

  Citerat:

  ”Kvinna slås medvetslös. Men ingen i PK-media tar upp den självklara vinkeln. Alla förövarna är svarta.

  Antagligen ville inte kvinnan bli gruppvåldtagen och sa nej.
   
  Men den versionen kommer vi aldrig att få läsa i media. ”Kvinna slogs medvetslös.”
  Men ingen i PK-media tar upp den självklara vinkeln. Alla förövarna är svarta.” Slut på citat.

  Vad jag där skrev och som även uttrycker vad jag, enligt dig, kryptiskt, också menade här ovan:

  Bättre göda invandrarhat än svenskmanshat, som ju blir fallet annars, eftersom utländska män är tabu att ge sig på. Inte undra på att militant feminism frodas. Är det ett sånt samhälle vi vill ha. Helt falskt dessutom. Det är riktigare att generalisera över invandrare som dåliga än över män i allmänhet. Det är avsevärt mycket närmare sanningen, och därmed vettigare. Om man nu ska generalisera. Men det gör ju feministfanatikerna över män, och drar alla över en kam. Snacka om att ha fördomar där. Nä, man måste se till hur det verkligen är. Det handlar inte om kön. Det handlar om ursprung. DET ÄR FAKTA. Tänk bara på sexhärvan med en man och en massa kvinnor kvinnor som förgrep sig på unga tjejer för ett år sen eller så. Utlänningar allihop, som gjorde det. Så det handlar inte om kön utan om visst ursprung och viss religion, när det gäller det dåliga. Det är bara att kolla statistiken hos BRÅ, så ser man och förstår.

  • Bra att vi fick detta utrett, jag trodde du faktiskt kunde vara från den andra sidan. Det är inte alltid lätt att se skillnaden, när den skrevs som du gjorde. Men sanningen kom ju fram, det är huvudsaken.

 2. Den största kostnaden för 178-gruppen, blir inte i statskassan, utan i människokassan. Liv som förröds,
  p g a dålig input i livsmiljön. För hur kan man tro nåt annat, när man ser vad som händer, ständigt och jämt.

  • Vad menar du egentligen med dina kryptiska insinuationer om Liv som förrödes, p g a dålig input i livsmiljön. För hur kan man tro nåt annat, när man ser vad som händer, ständigt och jämt.
   En liten förklaring tycker jag är på sin plats, annars går inte ditt budskap fram, då det är alltför kryptiskt. Vem är du rädd för?

 3. Konstigt att alla dom som gapar över vinster i välfärden aldrig kommenterar dom som täljer guld med att ta emot så kallade flyktingar!

 4. 178*3.000*365=200Miljoner i omsättning för ett företag som just nu har en bråkdel i omsättning eller? Det verkar gå bra att växa snabbt….anställa tjogtals osv……växtkraften verkar vara ojämförligt störst i den branschen……..

  • Varje sådan här flykting kostar väl inte 3 000:- om dygnet. Det är väl familjer och ensamkommande herrar till största delen någon eller några damer. Men det blir till att köpa allt som de behöver, bra för omsättningen i närliggande butiker i Delsbo och Hudiksvall, eller om man kan köpa direkt från grossist. Men det blir ju naturligtvis åter skattebetalarna som får stå för kalaset.
   Men du brukar ju vara trovärdig, så jag frågar bara var siffran 3000 kommer ifrån? Jag är klart medveten om att både omsättning och vinst kan komma att mångdubblas för dessa, men har någon nämnt summan 3 000 eller är det något medeltal för branschen.

   • Verkar som inlägget försvann…skriver om och sparar……Medel 1900 kostar 120Miljoner ganska mitt i prick ändå…anstötligt dock eftersom vissa entreprenörer ”skor sig” på detta dvs inte rimliga/normala vinster utan ohemula summor……

    Rörande totala kostnader säger Arnstberg&Sandelin sidan388, punkt 26 att livskostnaden för ”En person som aldrig bidrar till sin försörjning under sin livstid” är 16Miljoner…Norska siffror är 4Miljoner/person NETTO…..jag räknade på de Norska siffrorna…100.000kr/år…kopplade med PUT……1980 drygt 1Miljard i årlig accumelerad kostnad…..med det ”trillar på” just nu ligger vi på en accumulerad livskostnad på 170Miljarder, och ökande naturligtvis. Totalt har vi lagt 2.000Miljarder sedan 1980 , om 15 år med nuvarande takt ligger summan över 300Miljarder…..

    Den årliga ökningen börjar alltså att närma sig 10Miljarder extra varje år….Procentuellt tillägg till redan gjorda åtaganden är inte så stort men eftersom det är så långsiktigt finns det inte för ett par generationer en vinst på den gjorda investeringen…….sedan ifall man vill åka till andra länder eller att inte ha råd att åka dit men å andra ha kulturen här det är ju upp till vars och ens tyckande…..
    MEN icke för ty så pågår en verksamhet som inte har plan, mål med mått och målvärde etc. utan det sker med en ”lika värde” argumentation…..för jag har inte sett annat än PR-mässiga presentationer rörande verksamheten……

  • Oldmans siffror är fantasi, det kan finnas finnas vissa förläggningar för asylsökande ”ensamkommande barn” som kostar 3 000 eller mer men snitt för dem är 1 900 per dygn.

   Exempelvis kostar det på Jollen i Oxelösund c:a 300 kronor per dygn och person inkl. tre mål mat om dagen. Det är lönsamt för företaget som driver verksamheten men inte speciellt.

   Totalkostnaden per invandrare är däremot svårare att beräkna. Nysvenskarna få lite fickpengar och migrationsverket har anställda och lokaler som kostar.

   Gissar vi på 20 miljarder om året och 50 000 asylsökande så blir det totalt 1000 kronor/dygn och person och det är tillräckligt, vi behöver inte överdriva för de 50 000 blir kanske 70 000 och de blir varje år fler…

   • Dels finns det kostnader som är väsentligen högra än 3000 också för den gruppen du referar till. Men 2000 ger 120Miljoner i kostnader.
    Om vi sedan skall peta ”nitty gritty” eller om vi skall vara tendentiösa är lite frågan. De som driver denna verksamhet både politiker såväl som entreprenörer vill väl presentera låga kostnader så länge det går också.
    Om jag sedan refererar till totala kostnaden dvs då man fått PUT eller motsvarande blir det riktigt svårt att räkna…..Arnstberg&Sandelin uppger sid. 388pkt26 14Miljoner i livskostnad för en person ”som aldrig bidrar till sin försörjning” under sin livstid. En Norsk utredning säger att nettokostnaden är 4Miljoner livslångt….jag räknade på denna blir 100.000/år@80år….kopplade detta med PUT årligen från 1980 och framåt….1980 var kostnaden strax över en Miljard MEN detta räcker ju i 80år så den kostnaden finns ännu….jaa och sedan trillade det in fler…..idag gotaf..ligger den accumulerade kostnaden årligen ~170Miljarder och just nu så lägger vi årligen till 9-10Miljarder till detta…..med min beräkning så är den accumulerade kostnaden 2.000 Miljarder MEN redan om 15 år så kommer den årliga att ha passerat 300Miljarder…..(i nuvarande takt….avvikelser är lätta att förstå) För övrigt så är detta med asylboende en liten del i det hela eftersom en hel del invandring är annan också samt att vi inte skall ”sitta och grunna” utan väldigt omgående ge ett svar GO/NoGO varför asylboendet egentligen bara är anstötligt ur aspekten ”driftiga och lycksökande” entreprenörer…..

   • Verkar som inlägget försvann…skriver om och sparar……Medel 1900 kostar 120Miljoner ganska mitt i prick ändå…anstötligt dock eftersom vissa entreprenörer ”skor sig” på detta dvs inte rimliga/normala vinster utan ohemula summor……

    Rörande totala kostnader säger Arnstberg&Sandelin sidan388, punkt 26 att livskostnaden för ”En person som aldrig bidrar till sin försörjning under sin livstid” är 16Miljoner…Norska siffror är 4Miljoner/person NETTO…..jag räknade på de Norska siffrorna…100.000kr/år…kopplade med PUT……1980 drygt 1Miljard i årlig accumelerad kostnad…..med det ”trillar på” just nu ligger vi på en accumulerad livskostnad på 170Miljarder, och ökande naturligtvis. Totalt har vi lagt 2.000Miljarder sedan 1980 , om 15 år med nuvarande takt ligger summan över 300Miljarder…..

    Den årliga ökningen börjar alltså att närma sig 10Miljarder extra varje år….Procentuellt tillägg till redan gjorda åtaganden är inte så stort men eftersom det är så långsiktigt finns det inte för ett par generationer en vinst på den gjorda investeringen…….sedan ifall man vill åka till andra länder eller att inte ha råd att åka dit men å andra ha kulturen här det är ju upp till vars och ens tyckande…..
    MEN icke för ty så pågår en verksamhet som inte har plan, mål med mått och målvärde etc. utan det sker med en ”lika värde” argumentation…..för jag har inte sett annat än PR-mässiga presentationer rörande verksamheten……..

 5. Vart är Delsbostämman på väg. Översta bilden är nu en svunnen tid. Mogadishu nästa. Förrädarstyret i Stockholm, angriper hjärtat i vår kultur. Våldtäcktsdans blir väl den nya given istället. Det är den nya folkulturen i sitt fulla uttryck. Varken mer eller mindre. Men det är väl det den 7-hövdade hydran gillar förståss.

Kommentera