Du är ansvarig Jan

Den svenska skolan rasar, precis som många områden i vår förut så stolta välfärd och högst ansvarig för våra barns utbildning är Jan Björklund (Fp).

I sju år har Jan Björklund (Fp) haft huvudansvaret för den svenska skolan och idag, 2013, visar det sig att den skola omvärlden såg på med avund kan jämföra sig med Mexikos, Vietnams och Kazakstans.

I morse satt Jan Björklund i TV-studion och förklarade att regeringen infört så omfattande skolreformer att man måste gå tillbaks till 1800-talet för att hitta något liknande.

De elever vars kunskap mättes i den nu publicerade PISA-undersökningen var 15 år och m.a.o. 8 år när Jan Björklund tillträdde som utbildningsminister. Sju år har alltså dessa barn tillbringat i en skola som lärt ut dem allt mindre, sju år Jan Björklund, sju år som du haft ansvaret för.

Jan Björklund har hela tiden försvarat de sjunkande skolresultaten med den socialistiska flumskolan och att hans omfattande reformer ännu inte slagit igenom. I juni 2012 tillsatte regeringen en utredare som skulle se över reformerna och utvärdera vad som behövs för att lyfta den svenska skolan. Då hade Jan Björklund varit huvudansvarig i sex år. Om regeringens grundskola kan man läsa detta.

På Folkpartiets webbsida står bl.a. följande om den svenska utbildningen.

”Skolan är också viktig för Sverige. Nyckeln till ett Sverige som växer…//…Ett land med höga ambitioner måste ha ett utbildningsväsende i världsklass…//…Sverige ska ha världens bästa skola…//…Globaliseringen erbjuder enorma möjligheter…//…Global kommunikation föder nya idéer och berikar oss alla…//…”

En reform Alliansen inte kan bära ansvaret över är Friskolereformen. Den infördes dock av den borgerliga regeringen 1992 och har på senare år starkt kritiserat. Flertalet friskolor har tvingats lägga ned p.g.a. brister i undervisningen, andra av ekonomiska skäl och vissa p.g.a. olika oegentligheter. John Bauer-gymnasiet är kanske den mest kända friskola som uppmärksammats det senaste året.

Några reformer som genomförts, eller håller på att genomföras, har kanske ännu inte fått det genomslag som Jan Björklund påtalar, men som han är högst ansvarig för.

  • Antalet fast anställda lärare har minskat kraftigt och istället ersatts av tim- och visstidsanställda. Källa: Lärarnas nyheter
  • Små skolor läggs ned, ersätts med större där också antalet elever i varje klass ökar. Källa: SR
  • Nyanlända elever utan kunskap i svenska, med låg eller ingen utbildning bakom sig, ska nu bussas till fungerande skolor där en majoritet av svenska elever går. Källa: SR

Tre reformer som ännu inte fått genomslag. Tror ni att dessa förbättrar den svenska skolan, eller försämrar de den ytterligare?

 

6 thoughts on “Du är ansvarig Jan

  1. Patetiskt att höra politiker från olika block skylla på varandra. De är kollektivt skyldiga hela bunten.

  2. Grunden är invandrarsamhället. De talar om oro i klassrummen. Man fördärvar själva förutsättningarna i klassrummen, genom att fördärva barnens hopp om framtiden, genom det förfallna samhälle man skapar genom invandringens gettonisering. Alltså förloras elevernas hela motivation att lära därigenom. Och resultatet blir därefter, vad man än gör i skolstrukturen. Det hade kanske gått för 10-15 år sedan. Men idag spelar det ingen roll.

  3. Jo han är ansvarig för den skola vi har idag,men grunden till
    den lades av Sossarna med att låta eleverna själva bestämma,
    så när Sossar och Borgeliga i dag försöker att slå varandra i
    skallen med vem som är ansvarig, så är dom lika skyldiga!

  4. Man kan förändra skolan från en dag till en annan. Att förändra människan kräver mer än en mansålder. Skolan > input=output.

Kommentera