Instegsjobb leder till diskriminering


Sedan 2007 har Sverige haft ett fokus på att ge extra hjälp åt nyanlända invandrare på arbetsmarknaden. Det är i grunden ett bra initiativ men tyvärr så faller denna riktade insats på eget grepp. En diskriminerande orättvisa har skapats genom att staten ger incitament att anställa nyanlända invandrare till hårt subventionerade lönekostnader samtidigt som arbetslösa svenskar, oavsett ursprung och etnicitet, snällt får vänta på sin tur, skriver tolken Håkan Lösnitz och David Lindh (SD).

Som tolk får man ofta en direkt insyn i bland annat Arbetsförmedlingen (AF) och ser hur systemet utnyttjas systematiskt. Nyanlända anställs i så kallade instegsjobb och byts sedan ut efterhand som den maximala tiden på två år för bidragen går ut. På så vis har en oseriös arbetsgivare ständigt en mycket låg lönekostnad. Systemet kringgås genom att endast projektanställa på halvårsbasis vilket också är längden på den period AF betalar ut bidraget för instegsjobben åt gången.

Den nyanlände lever då osäkert tack vare formen på anställningen samtidigt som arbetsgivaren planerar att byta ut henne till förmån för ännu en nyanländ som garanterar en fortsatt låg lönekostnad, och så går karusellen varv efter varv utan att någon reagerar. De som får lida för den på pappret fina riktade insatsen är de utnyttjade arbetstagarna, arbetslösa svenskar och konkurrenterna, men även alla skattebetalare som ovetandes gynnar denna snedvridna konkurrens.

Vi kan ta ett exempel: Ett företag som anställer en person som nyligen anlänt till Sverige får ett lönebidrag från AF på 80 procent av lönekostnaden inklusive arbetsgivaravgifter och försäkringar från dag ett. Arbetsgivaren som skulle betala 19 000 kronor plus skatt och avgifter i månadslön betalar i stället bara 7 300 kronor. Resten, cirka 17 600 kronor, står AF för.

Skulle samma företag i stället anställa en arbetslös person som redan bor i Sverige, får företaget inte en krona i bidrag trots att det handlar om samma jobb. Först efter att den arbetssökande varit arbetslös i ett år, skulle företaget få cirka 60 procent i bidrag från AF beroende bland annat på ålder.

Eftersom detta är satt i system bland flera arbetsgivare så har det bildats en osund konkurrens. Här i Göteborg blev detta uppmärksammat av GP som undersökt en större cafékedja som misstänktes utnyttja olika anställningsbidrag från AF. Denna osunda konkurrens kan även synas i annan servicenäring som till exempel städbolag och taxi med mera.

Men vad är då anledningen till dessa riktade insatser egentligen? Visst finns det människor som inte är attraktiva på marknaden beroende på kanske ålder eller handikapp men varför ska regeringen så effektivt skapat en osund konkurrens där människor utnyttjas av skrupelfria arbetsgivare? Vi har ju redan i dag en stor arbetslöshet.

De som står till förfogande på arbetsmarknaden får det knappast lättare att komma in i jobb när Reinfeldts plan verkar vara att gynna en arbetskraftsinvandring som är inriktad på att sänka de redan låga lönerna i Sverige. Enligt Migrationsverket är 13.000 kr en accepterad minimilön för arbetskraftsinvandring. Tyvärr så låter styrande politiker och fackföreningar detta vara utan någon som helst diskussion.

Om vi skall komma till rätta med dessa problem krävs att Sverige ändrar kurs. Som nation är det förödande att inte gynna sin redan existerande arbetskraft. En arbetslös vågar till exempel inte göra inköp och konsumera på det sätt som vår ekonomi önskar vilket då leder till än mindre tillväxt och ännu lägre behov för nyanställningar.

I stället för bidrag till vissa grupper bör samma regler gälla för alla. Instegsjobb och nystartsjobb är bara namn på paniklösningar. Den uppenbara frågan handlar om arbete och rättvisa löner. Inte bara för några – utan för alla.

HÅKAN LÖSNITZ, tolk         DAVID LINDH, Sverigedemokraterna Göteborg

SvD


8 responses to “Instegsjobb leder till diskriminering

 • emil

  Jag blev arbetslös för första gången i mitt liv efter över 40 år.i arbetslivet.
  Jbad AF om att hjälpa mig med ett bidrag på 3700:-, ja tretusensjuhundra kronor. Med dessa pengar kunde jag komplettera en utbildning. Efter detta var jag lovad ett jobb .Men ach, jag var inte PRIORITERAD, nyanlända och långtidsarbetslösa var vad man prioriterade. Mycket bättre att jag gick på A-kassa med 5740 kr i månaden.
  Jag anmälde A-kassan till DO för åldersdiskriminering,( ja jag var nästan 64 vid denna händelse, men räknade med att jobba till minst 67 eller som Seinfeldt tycker vi skall göra jobba till vi är 75)
  Det kom snart nog ett brev på posten, DO hade inte för avsikt att utreda, och lade ner ärendet. Detta gick inte heller att överklaga. Undrar om det beror på att jag är Svensk?
  Går det att anmäla DO för diskriminering?
  Fan vet om jag inte skall försöka.
  Detta är Sverige i ett nötskal idag…..Söka asyl i Norge, kan det vara något?

  Gilla

  • Lena

   Emil visst är det värt att ge det ett försök att anmäla DO för diskriminering. Om alla svenskar bara sväljer så blir det definitivt ingen skillnad. Har en liknande erfarenhet men den finns för 35 år sedan. AF annonserade om att man kunde söka pratikplats på olika företag, väl på AF så visade det sig gälla endast om du inte var svensk. Alltså redan för 35 år sedan så hur är det då inte idag, jag mår illa av obehag. Mitt första och sista besök på AF, tack och lov.

   Gilla

  • Kalasbetalaren

   Hade du inte 3700 själv efter 40 års arbete?

   Gilla

 • Tony

  Ja, men det är ju bara Svenskar som blir diskriminerade, så
  då är det okej enligt ägget och hans springchasar i regeringen.
  Ägget han anklagade ju Sossarna för att förtidspensionera
  mängder av folk när dom regerade, men själv skaffar han och
  hans gelikar lotsasjobb istället, jobb som ingen har frågat
  efter, och sen har han fräckheten att ge 90 % av dessa jobb
  till invandrare bara för att det ska se fint ut att fler utlänningar
  än Svenskar får jobb. Så beter sig bara en regering som i
  sin egen pösighet heller låter idiotin fortsätta än att sätta ner
  foten och kraftigt minska intaget av invandrare!

  Gilla

 • Falköga

  Svenskarna betalar pengar till sin fackförening. Var finns den fackföreningen när den behövs?

  Gilla

 • ossie

  Nej Svenskar kan inte diskrimineras i sitt eget land enl PK maffian.

  Gilla

 • t seson

  Det är intressant för regeringen och Bilderberggruppen att hålla nere lönerna i samhället. Allt för att öka lönsamheten för de globala företagen.
  Samtidigt med en omfördelning och utbyte av befolkningen.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: