Cykelrånare åtalas för våldtäkter

GÖTEBORG/VÄSTKUSTEN. Han tryckte ner den 45-åriga kvinnan, hotade henne med en kniv och våldtog henne. Den grova överfallsvåldtäkten inträffade natten till 14 juli förra året på en parkering vid Rosengatan. I måndags började rättegången mot 17-åringen, som även är misstänkt för sommarens mobilrån.

Enligt förundersökningen är det inte första gången mannen tagit till våld. I mitten av maj 2012 misshandlade 17-åringen en tolvårig pojke på en fotbollsplan nära Gullregnsvägen.

17-åringen kom till planen där tolvåringen spelade fotboll tillsammans med två andra pojkar. Han frågade om han fick vara med och fick svaret att han måste vänta tills de var klara med matchen.

17-åringen gick, men återkom fem minuter senare och frågade igen. När han fortfarande inte fick vara med och spela skallade han tolvåringen. Samma sommar begicks två överfallsvåldtäkter i Kungsbacka och Göteborg: på parkeringen vid Rosengatan och natten efter på Tyska bron i Göteborg.

Polisen grep först en annan man för vådtäkten vid Rosengatan, men han släpptes sedan.

Enligt åtalet mot 17-åringen slog han i samband med den andra vådtäkten kvinnan i huvudet. Sedan höll han hårt fast hennes hår medan han våldtog henne tillsammans med en annan man.

Efter överfallen försvann 17-åringen från Kungsbackatrakten och bodde under en tid på ett boende i Hörby, Skåne, för ungdomar med psykosociala problem, men enligt hans personblad hos socialtjänsten fick han inte komma tillbaka ”eftersom han har varit våldsam mot personal där”.

I början av juni i år försökte 17-åringen stjäla en bil parkerad på en järnvägsstation i Södra Vi, norr om Vimmerby i Småland. Han krossade rutan på passagerarsidan, men skar sig och lämnade flera blodspår i bilen.

I början av juli dök mannen upp i Kungsbacka igen. Under två dagar i slutet av juli rånade en man på cykel flera personer på mobiltelefoner i centrala Kungsbacka.

Det första rånet inträffade natten till 20 juli. Monica Linné, 50, var på väg hem från krogen. Runt klockan 01 går hon under järnvägen och upp till Godhemsgatan.

Plötsligt kommer en man upp bakom henne och tar tag om hennes axlar. Han säger att han vill kyssa henne och försöker göra det två gånger. När hon försöker värja sig sliter mannen telefonen ur hennes hand och försöker även slita åt sig hennes väska.

Sedan försvinner han på cykel.

– Jag har fortfarande inte samlat mig. Jag får ingenting gjort, sa Monica Linné till Norra Halland efter rånet. Natten efter rånades ytterligare tre kvinnor.

Flera av rånoffren har identifierat 17-åringen i en fotokonfrontation.

När polisen grep honom i början av september genomförde de en mobiltömning och hittade då bilder på flera mobiltelefoner som brottsoffer sedan identifierat.

17-åringen kunde knytas till bilinbrottet i Småland genom blodfläckarna och Statens kriminaltekniska laboratorium fick sedan träff på hans DNA i samband med de båda våldtäkterna.

17-åringen förnekar brott. I förhör hävdar han att mobiltelefonerna stals av en annan man och att han sedan tog en av mobilerna, den som innehöll bilderna.

Han är även misstänkt för sexuellt ofredande av Monica Linnés syster, som ringde upp den stulna telefon och sa till 17-åringen att han skulle lämna tillbaka den.

Hon fick ett sms från honom där det stod att hon måste ha sex med honom för att få telefonen.

– Han säger att han bara skojade. Han säger att han åkte till Kungsbacka, men att han inte hittade henne, skriver förhörsledaren.

Rättegången pågår till och med 4 december. Åklagaren yrkar på fängelse och livstids utvisning.

-Pettersson tycker åklagaren är taskig – yrka på fängelse och LIVSTIDS UTVISNING, ja, ja, vi får väl se vad det blir…det är synd om det lilla barnet.

Norra Halland 

7 thoughts on “Cykelrånare åtalas för våldtäkter

  1. En åklagare som yrkar på livstids utvisning? Se där! Borde inte Peterssons ”hänga ut” honom//henne? Det är inte ofta vi ser så rediga åklagare. Ära den som äras bör.

  2. Han klarar sig nog med samhällstjänst renlig gängse Svensk rättspraxis som gäller för Kanakerna/Muslimer

Kommentera