Det fruktansvärda hatbrottet

SKOTTLAND. Igår skrev vi om det fruktansvärda hatbrottet på en målning i Skottland som anmälts som hets mot folkgrupp. Nedan ses hela målningen, så ni får lite proportioner på brottets storlek. Väggmålningen restaurerades kärleksfull för två år sedan till en kostnad av c:a 200 000 kr.

Nu är väggmålningen med en golliwog i centrum föremål för en omfattande polisutredning efter att en förälder gjort en anmälan. Margaret Rocha, 43, kontaktade polisen, fullmäktige och efter att ha sett bilden under ett besök på Wardie Primary School i Edinburgh, där hon tänkte söka en plats för sin son.

Väggmålning, som målades 1936 av RH Westwater och med scener från Alice i Underlandet över nio paneler.

2013-11-21_0851 2013-11-21_0852

7 thoughts on “Det fruktansvärda hatbrottet

  1. Jo, det är inte klokt, men historien med Wardies golliwog har åtminstone givit våra journalister här i Edinburgh någonting nytt att skriva om. Förr i världen var en golliwog en vanlig och mycket omtyckt gåva för ett barn. Vi var så oskyldiga på denna tid!

    Apropå, det står i mitt Engelsk-Svensk Ordbok att eng.”golliwog” = sv.1. ”ful docka”, 2. ”buse”.

    Harry (som lärde sig svenska i 1970-72 då han undervisade engelska i Linköping).

  2. ”Zwarte Piet” är holländarnas ”lucia”.Kommer årligen den 6 december och förkunnar,att julen med det kristna budskapet är i antågande…
    Som kuriosa kan nämnas,att EU-idioterna försökte att förbjuda denna självklara glädjestund för de holländska barnen.Tack o.lov misslyckades den kuppen !

  3. Förklara för mig vad denna Golliwog gör i en serie bilder som handlar om Alice i underlandet först o främst?? Sen är väl det en holländsk figur? Detta är ju i Scottland. Så hur hamnar denna negerliknande sak på dessa bilder och i Scotland?? Jag får det inte o gå ihop liksom…

    • Roger, du får väl fråga Westwater som målade tavlan 1936, jag har faktiskt inte en aning och har inte läst sagan men du har kanske rätt. Det kanske inte fanns några negrer i underlandet.

  4. Nu återstår att se om vansinnet som vi kan beskåda på nära håll har smittat av sig till de whisky drickandes skara, eller om det är just det som håller dem klara i skallen?

    Det skulle vara roligt att få lite rapporter från de delar av världen som anses så förödmjukad hur de ser på oss i sin konstvärld.

  5. Alltså, det måste vara något i dricksvattnet eller luften som gör folk fullständigt rabiata, jag kan inte se annat. Tack och lov att det finns el del kloka människor kvar som är immuna.

Kommentera