Nu framförs kritik mot att stödboenden och socialförvaltningar medlar i familjer som splittrats av hederskonflikter. Enligt kritikerna innebär medlingen att unga flickor riskerar att återigen utsättas för hedersvåld.
– Jag fick inte gå ut och jag fick inte ha pojkvän, eller klasskompisar. Sedan fick jag heller inte gå på tjejmiddag eller klassresor och sådant. Mycket problem, berättar Fatima, som var en av deltagarna i ett medlingsprojekt.
Hon är av 21 tjejer som ingick i ett projekt där man ville ändra på familjers värderingar.
De flesta tjejerna var omhändertagna av socialtjänsten och en av förhoppningarna var att tjejerna efter projektet skulle kunna återförenas med sina familjer.
Men samtalen och medlingen med föräldrarna gick inte som det var tänkt.
Flera föräldrar sa att de var villiga att ändra på sina värderingar men efter att de unga flyttat hem igen visade det sig att föräldrarna bara ljugit.
Pia Svedberg är socionom på stödboendet Linnamottagningen, som drev projektet.
Flera av tjejerna i projektet blev efter att de flyttat hem igen bortgifta mot sin vilja. En är försvunnen och ytterligare en har blivit mördad.
Men om den här tjejen inte hade återvänt till sin familj, hade det här hänt då?
– I alla fall skulle hon inte ha blivit mördad. Då hade hon levt i dag, säger Azam Qarai, som är verksamhetschef på Linnamottagningen.
Men har ni lyckats med någon av familjerna?
– Nej det har vi inte, tyvärr.
-Pettersson tycker att föräldrarna med sådana värderingar ska skickas hem, utan döttrar…
Det kommer att ta generationer att ändra deras värdegrund och syn på kvinnor som mindre värda. I många fall kommer det att misslyckas p g a en religion/ideologi som kallas islam. Det krävs att muslimer är villiga att anpassa sig till dagens moderna samhälle och inte leva kvar på 600-talet.
Om logiken och viljan fanns så vore det möjligt – de är ju mer än villiga att köra BMW, använda senaste Ipoden och Internet. Men islam behöver reformeras.
Du är duktig du, Pia Svedberg?
Sunnil
Hon har gjort så gott hon kan och tyvärr misslyckats.
Har du gjort nåt positivt för de här flickorna?