Utlandsfödda ökar svensk export ljuger nationalekonom om


Invandring gynnar exporten. Ny forskning visar att företags utrikeshandel ökar för varje utlandsfödd person som anställs.

– För Sveriges del så kan en invandring på tio procent ge upp till 4,5 procent högre export till invandrares hemländer. Samtidigt ser vi att för varje utlandsfödd som ett svenskt företag anställer så ökar exporten till dennes hemland med närmare en procent, säger nationalekonom Andreas Hatzigeorgiou, Lunds universitet.

Tillsammans med en forskare vid Örebro universitet har han studerat 12 000 svenska tillverkningsföretag och deras handel med drygt 170 länder. Exporten jämförs över tid med anställdas ursprung – något som visar sig ha betydelse. – Utlandsfödda har kunskap och kontaktnät, och företag som anställer utlandsfödda får information om hur man tar sig fram på ibland snåriga marknader, säger Andreas Hatzigeorgiou.

-Det var bland de värsta lögner Pettersson läst på länge, dessutom från en nationalekonom på ett universitet.

Stämmer det skulle Volvo Personvagnar som idag säljer c:a 50 000 bilar på ett år i Kina kunna dubbla sin försäljning genom att anställa 100 kineser i Sverige, varje kines skulle alltså generera 500 fler sålda bilar. Det är ju snömos som Nationalekonomen yrar om.

Naturligtvis kan vissa välutbildade invandrare med kännedom om sin hemmamarknad och ett brett kontaktnät öka exporten men att påstå att invandring generellt ökar svensk export är bedrägeri.

Hur stor export har vi till Afghanistan, Somalia och Syrien? Länder som vi har stor invandring från? Hur kommer det sig att Japan och Kina är så oerhört framgångsrika exportnationer? Det finns visserligen en hel del utlänningar i dessa länder, men de är specialister som är gästarbetare, invandringen är i princip noll. Andreas Hatzigeorgiou snackar skit.

SvD Näringsliv 


14 responses to “Utlandsfödda ökar svensk export ljuger nationalekonom om

 • Lars Å Månsson

  Varg i Veum:
  Tillhör den åldersgrupp som minns och upplevde,hur dessa (till stor del)kolonialstater kämpade för sin ”frihet”.
  Hur kaos bröt ut i såväl arabvärlden som Afrika…Då som nu dödade de olika arabstammarna(klanerna) varandra.
  I Afrika nöjde sig inte de olika negerstammarna med detta.Dessa angrep de tidigare beskyddarna,och de som hjälpt dem bygga upp sina länder.
  Minns att det på den tiden fanns en svensk veckotidning vid namn SE.I denna publicerades bilder med vita huvud uppspikade på pålar.
  Ack ja tiderna förändras.Nu får jag många år efteråt, uppleva början till samma slut,i mitt eget hemland

  Gilla

 • Varg i Veum

  Med tanke på hur närliggande (till oroshärdar) MENA-länder påstås ”ta emot” så många fler invandrare än europa och väst så måste ju deras export vara nåt helt fantastiskt fenomenalt stor. Och så gnäller en del att väst ”inte tar sitt ””ansvar””. Det skulle säkert gnällas över att väst i kolonial anda stjäl MENA-ländernas exportinkomster om de tillät ännu fler MENA-invandrare. Så hur väst än vänder sig för att tillfredsställa vissa märkliga människor här så är det aldrig bra…

  Gilla

 • Tony

  Tänk vad andra länder missar i Exportinkomster när man
  är restriktiv med intaget av pensionsräddare. Att dessa
  länder inte tar lärdom av Sveriges oerhörda förmåga att
  se dom ekonomiska fördelarna med massimport, ja det
  är för mig en gåta!

  Gilla

 • Stefan K

  OK
  På jobbet har vi chilenare, bosnier, somalier, peruaner, norrmän, finnar, ungrare och polacker.
  Vi exporterar varor till Norge, Finland, Ungern och Polen.
  Däremot inte ett jota till Chile, Bosnien, Peru och Somalia…inte ett jota.

  Gilla

 • Nisse

  Vadå vi kanske exporterar sprängdeg till Somalia eller något annat muslimsk land. Det är väl det enda dom kunde vara intresserade !

  Gilla

  • Olli Rein

   Nisse det här gäller nog på Stefan K:s arbetsplats. Eller hela hans företag skulle jag tro. Det kan man ju hålla koll på, men inte hela Sverige.

   Gilla

 • ericr45

  Denna ”forskningsrapport” måtte vara ett kvalificerat beställningsverk av Alliansen..

  Gilla

 • Lasse Löfman

  Till Pettersson ang utlandsfödda.

  Det kommer , det kommer.

  Gilla

  • Pettersson

   Vad kommer Lasse? Fler invandrare eller kommer Volvo att öka exporten från Sverige eller från Kina?

   Gilla

  • Olli Rein

   De exporterande företagen, har ju redan dotterföretag, eller agenter i de länder de exporterar till. Dessutom är Menaländerna och Afrika inga stora marknader av insatsvaror till industrin. Det finns ju knappast någon industri i dessa länder. Det är ju den nisch som Sverige kan hålla sig kvar i. För hur länge vet ju ingen.
   Skulle vara roligt att se denna s.k. nationalekonom, vilket är lika med politisk ekonom, var han hittar muslimer till att sälja SKF: s lager till idag. Det är inget man kan ta i fickan längre, inte ABB:s produkter heller, eller Ericssons och något tjog till.

   Gilla

 • Law of the land

  Det riktigt dräller av dessa ”akademiska” sagoberättare, den ena falskare än den andra!

  Nationalekonomer verkar vara ett särskilt bedrägligt släkte, vem minns inte Stefan Fölster (barnbarn till Gunnar och Alva Myrdal), även han nationalekonom.
  Fölster har varit chefsekonom för arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv, som i sin tur har kopplingar till ett antal liberala tankesmedjor med en klart utstakad globalistisk agenda. Fölster har under många år förekommit i media som debattör och har oemotsagd fått medverka som expert i alla möjliga offentliga sammanhang.
  Vi vet alla att detta beror på hans liberala inställning, hans politiskt korrekta åsikter om svensk politik och att han ogenerat, i alla lägen, promotar globalismen.

  Citat Stefan Fölster:
  ”Ny rapport visar att invandrartäta orter i genomsnitt har mindre sociala problem än orter med liten invandring.”

  Ett obligatoriskt villkor för att få tituleras nationalekonom,skulle vara att först tvingas tillbringa minst ett halvår i antingen Rosengård, Slöddertälje eller Husby.

  Gilla

  • Olli Rein

   Inom ekonomi finns det mängder av olika termer med vilka man kan påstå det allra mesta. Det är bara att ställa de frågor som behövs utan alla bortförklaringsvärden man idag har och hålla sig till verkligheten. Om någon ökar omsättningen med 1 procent ökar då vinsten med lika mycket. Högst troligt inte. Antalet bilar t.ex kan öka av någon billig variant, det står inte i omsättningen. Man kan ha fått justera ned priserna, för att ta order, vilket gör att företagets vinst minskar. Man kanske inte räknar in mutor och liknande, då detta är olagligt i Sverige.
   Det viktiga är ju företyagets vinst efter skatt. Det är ju ägarnas del av förtjänsten.
   Ökningen ska alltså vara med alla extrakostnader inräknade.

   Gilla

 • Janne

  Ökad export av vad? Våra skattepengar, våra pensioner, stöldgods mm!
  Detta är en köpt rapport utförd av ännu en primitiv landsförrädare, inget annat!
  MVH
  Janne

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: