Flyktingström sätter press på vården


KALMAR. En stor ström av flyktingar väntas anlända till länet under hösten – vilket ställer stora krav på sjukvården. Det strömmar ständigt in nya asylsökande till landet, och många av dem hamnar i Kalmar län. Om alla boenden som Migrationsverket har avtal med fylls – vilket de sannolikt kommer att göra – kan upp till 3 800 flyktingar bo här under hösten.

Bengt Andersson, enhetschef för asylvården i Kalmar län, menar att både landstinget och kommunen står inför en jätteutmaning. Allt från mödrahälsovård till kirurgavdelningar får ett högre tryck. – Vi har relativt många asylsökande i förhållande till folkmängden. När jag jämför med kollegor i landet så ligger vi högt.

En anledning till att så många flyktingar kommer till Kalmar län är att det finns gott om boenden här. Särskilt på glesbygdsorter. – Tyvärr är det så också att där det finns ett stort utbud av lediga bostäder, där finns det lite sjukvårdsresurser, säger Bengt Andersson. – Förr fanns det lite större framförhållning. Men även Migrationsverket sitter väldigt trångt nu.

Flyktingar besvikna på sjukvården, de efterlyser bättre stöd från ansvariga på flyktingförläggningen för att kunna få sjukvård när de behöver den. -Pettersson undrar om ingen talat om för de asylsökande att här får man ställa sig i kö och vända på sin tur…

2013-10-22_1242

VT.se 


4 responses to “Flyktingström sätter press på vården

 • Pica pica

  Nej nu får det för banne mig vara nog! Asylsökande kräver förtur på akuten för att ”de inte mår psykisk bra” eller har ont i huvudet. De ringer efter taxi från flyktingförläggningen och far direkt till akuten för minsta lilla åkomma. På så sätt skapar de kaos i vårt system. De ska inte behöva kontakta primärvården och stå i kö. Bara för att de gapar högre än en pensionär med lårbensbrott ska de inte gå före.

  Gilla

 • Lars Å Månsson

  Janne:
  Läste senast idag om ett fall i dubbel bemärkelse.En 91-årig man hade fått vänta på akuten i elva (11)timmar innan man hade tid för honom..Nu hade han förstås enbart brutit något ben,så kanske därför de skottskadade fick förtur !
  Annars borde det vara lättare för personalen,när det någon gång kommer in en svensk….som slipper tolk.

  Gilla

 • Janne

  Och här ska vi alla hjälpa till för att sätta en ännu större press på landsting och övriga myndigheter.
  Ni som har besökt tand eller sjukvården och fått betala höga avgifter.
  Skicka in kvittot till landstinget och kräv pengar tillbaka. Ni får avslag men överklagar på nytt och på nytt i all eveighet till dom begriper att detta är alldeles åt h…e. Besök landstinget, ring, skriv brev!!
  MVH
  Janne

  Gilla

 • ossie

  Bara för Svenne Svensson att ställa sig sist i kön.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: