Abu Ali bestämmer allt

HELSINGBORG. Det är något ruttet med torghandeln i staden. Grönsakshandeln på GA-torg är inte vad den ser ut att vara. I dag avslöjar vi att en grupp firmor gemensamt kontrollerar nästan alla stånden.

Det är tidig morgon på Gustav Adolfs torg. En solblekt skåpbil backar in i en parkeringsficka. Samtidigt anländer flera andra små lastbilar till torget. Pallar med bananer, sallad, lök och en mängd andra varor lastas ur.

För den som handlar på torget verkar det vara flera olika småföretag som står för försäljningen. Så ser det också ut på pappret. Helsingborgs stad äger marken och bestämmer vilka som får hyra torgplatserna. När det gäller frukt- och grönsakshandeln har sju olika firmor avtal med kommunen som ger dem rätt att sälja sina varor på GA-torg. Men i praktiken ser det annorlunda ut. Konkurrensen är mycket begränsad eftersom de flesta stånden samarbetar med varandra.Gustav_Adolfs_torg,_marknad

HD har under en längre tid granskat torghandeln med frukt och grönsaker i Helsingborg. Det visar sig snabbt att en aktör är dominerande. Alla grönsaksstånd på GA-torg utom ett, kontrolleras av familjen bakom grossistföretaget Swedfresh.

Det är företagets ägare och släktingar som enligt avtalen med kommunen driver dessa grönsaksstånd. Släktens företag har alla uppgett adress till Swedfresh, och det är grossistens lastbilar som varje dag kör varorna mellan lagret på Kapplöpningsgatan och torget. Ofta går det att ta varor i ett stånd och betala i ett annat.

HD har intervjuat personer med insyn i verksamheten som berättar att det är så stora delar av torghandeln styrs.

En plats på GA-torg är eftertraktad. Där är mycket folk i rörelse och utbudet med blommor, kläder, fisk och grönt driver upp omsättningen åt alla handlare. I en rapport om torghandeln från kommunen beskrivs handeln på GA-torg som en attraktiv verksamhet som ger ett positivt liv till Söder. Då, för ett år sen, fanns ett tiotal som stod i kö för att få en torgplats. Beräkningen är ungefärlig eftersom den varierar beroende på årstid och önskemål om veckodagar.

Ändå har hälften av alla platser fördelats så att de i praktiken innehas av samma företag.

– Vi kan inte se något fel i det. Men någonstans finns det en idé om att vi ska ha olika aktörer, säger Ole Andersson på stadsbyggnadsförvaltningen.

Swedfresh startade sommaren 2011 och leds av vd Ibrahim El Kahwi och hans kusin, försäljningschefen Ahmad El Kahaoui, båda med lång erfarenhet av torghandel i Helsingborg. Företaget driver sin import– och grossistverksamhet i lokaler på Kapplöpningsgatan. I det grönsaksföretagstäta Helsingborg tillhör Swedfresh de mindre grossisterna. Enligt årsredovisningen omsattes knappt 40 miljoner kronor under Swedfresh första 16 månader.

Företaget gör förvisso ingen hemlighet av att man har starka kopplingar till torget och Ibrahim El Kahwi och Ahmad El Kahaoui har själva två av avtalen på torget.

Vad man däremot förnekar är HD:s uppgifter om att släktens överhuvud, en man som kallas Abu Ali och som är bosatt i Danmark, har en mycket viktig roll i både företaget och torghandeln.

Han står inte som ägare och har ingen formell funktion i något av företagen.

Källor som HD har intervjuat säger att det är han som anställer, sätter lön och bestämmer vem som gör vad på torget. Ingen vill uttala sig öppet, men de berättar att han har sista ordet.

– Abu Ali bestämmer och sköter allt.

HD har under längre tid regelbundet besökt GA-torg som ett led i granskningen och kunnat konstatera att Abu Ali ofta är på plats. Och att han är en man som blir åtlydd. Hans auktoritet gentemot personalen vid grönsaksstånden som ingår i Swedfreshgruppen ger intryck av att vara självklar.

-Pettersson undrar om Ägget och Myten begriper vad de håller på att ställa till med. Nybyggarna slår ut bransch efter bransch. Assistant, taxi, städ och många andra får problem på grund av oseriösa pensionsräddare.

Torghandeln likaså, från 1 januari 2014 blir det lag på kassaregister för torghandlare men det gör bara saken ännu värre för regeringen har gör undantag för företag registrerade i utlandet och för dem som omsätter under fyra basbelopp.

Gissa om många kommer att registrera företagen utomlands och för resten kommer årsomsättningen att sjunka till under 178 000 kronor.

Helsingborgs Dagblad

Swedfresh

Helsingborgs kommun 

11 thoughts on “Abu Ali bestämmer allt

 1. En av många nyheter idag i södra landskapet,visar den utveckling som sker i landsdelen.Redan i eftermiddag har Media Markt stängt sitt stora affärscentrum i Malmö..Omedelbart slogs portarna igen vid middagstid.
  Har full förståelse för att denna stora tyska kedja,nu avvecklar sin verksamhet i landet.I andra delar av landskapet,har de lidit stor skada genom att ”kunderna” kommit under mörka delen av dygnet.
  Via hjullastare och truckar har dessa brakat genom dörrar och tak nattetid.
  Nu är det förståligt,att man stänger ner de orter som f.n. är mest utsatta av nya svenska mångkulturen.
  Kanske är det bl.a. från detta företag,som tjuvgodset i Helsingborg saluföres på Torget ?Nja,det sista bara en personlig tanke…

 2. För cirka 5 år sen hamnade jag i dessa krokar och kikade runt lite nyfiket då en hel del har hänt sen senast jag var där. Förvånad upptäckte jag på en bakgata att jag kunde köpa en stor kebab för 15 spänn! Normalpris låg på över 50 vid den tiden så något skumt var det, ingen fel på maten kan jag garantera, men skatt bokfördes onekligen som en oförutsedd utgift.

  En viss heder kan man ju anse att det är att inte ta med kostnader som man inte avser att betala för. Sen var det inte någon annan ljushyad som jag såg där, kanske kan förklara lite.

 3. Även inom t ex frisörer finns det många nysvenskar som inte har kassaapparat trots krav. Sker det inga kontroller?

 4. Helsingborg och Malmö är nog de två skånska städer,som först av alla platser i landet,kommer att införa Shairalagar…I dag tillhandahålles Halalslaktat kött,och små arabbutiker kantar gatorna.Allt säljes även stöldgods.Smuggelcigaretter och knark erbjudes öppet.
  Hur jag kan veta detta? Jo erbjuder man märkesvaror som tvättmedel,toalettart,ur,och t.ex.mobiltelefoner till
  en tredjedel under marknadspris,är det något som borde väcka misstankar!
  Sak samma med deras torghandel..Det är naturligtvis svarta oskattade pengar,som tvättas och detta utan att myndigheterna kollar upp.Hade detta skett bland svenska aktörer vore dessa snart avslöjade…

  • De utländska torghandlarna slipper ju också den dyrbara kassaapparat som svenska torghandlare tvingas använda. I allt som är kriminellt, har de stöd av Världens sämsta regering, som har en statsminister som förmodligen har Robert Mugabe som sin idol, eftersom Zimbabwe har så mycket bistånd från Sverige, trots att det är en av Världens värsta diktaturer. Torghandeln i Helsingborg, drivs som en kartell, vilket enligt svensk lag är förbjudet. Även marknadsekonomin kräver att en fungerande konkurrens finns inom alla branscher. Alla karteller strävar efter monopol, och med det infört kan de höja priserna som de vill. Men här i Sverige är det Reinfeldt som bestämmer, och han är starkt för islamiseringen, av alla branscher. Han är över huvudtaget för all islamisering. Det som inte inser det, medverkar till Sveriges undergång som nation och införandet av sharialagar. Skaffa er kolonilotter och odla era egna grönsaker. Då gör ni något nyttigt och får fräscha grönsaker på köpet. Lägg inte era pengar i Gulaschhänderna på Abu Ali.

 5. Jag försöker undvika att handla av invandrare, även om det är ”biiligt”. I längden blir det inte ”billigt” eftersom de inte betalar skatt – men det gör vi. OBS: jag menar inte kassörskan på ICA, eller killen på Statoil. Då går det nog rätt till. Men om jag vill köpa en läsk, eller en dosa snus, så går jag f-n inte till ”Hassans Kiosk”. Då går jag hellre till Pressbyrån, Shell, ICA eller ett annat seriöst företag. Gurkorna och tomaterna är billigare ”på torget”, men jag vill inte understödja kriminell verksamhet – så jag köper dem hellre på ICA/Willys/Coop/Hemköp för några futtiga kronor mer.

 6. Det är från början snikna och naiva Svenskar som underlättar etableringen av den importerade maffiaverksamheten.

  Om tomater är 50 öre billigare hos ”achmed”, än hos ”Svenne”, så går de stupida kunderna till Achmed…

  Själv kan jag betala någon krona mer och / eller åka någon mil extra för att få handla av Svenskar.
  Jag ser det som en trevlig utflykt, och sover sedan med gott samvete!

Kommentera