Säkerhet en utmaning för stylist bakom slöja

SVERIGE. Hur ska en polis kunna bära slöja utan att den är farlig för henne själv? Det var det knepiga när stylisten Iman Aldebe fick uppdraget att formge en. Nu bärs den av en polis i Sverige. Snart är en militär slöja kanske på gång – kamouflagemönstrad. – Det var ingen raketforskning, precis, men komplicerat. Kraven var inga nålar, ingen risk för strypning, svår att slita av. Och så skulle den passa ihop med mössan, säger Iman Aldebe.

Hon är en stockholmsk mix av snart färdig jurist, stylist och designer, bloggare och föreläsare. En väninna till henne gick på polishögskolan och behövde en tjänstesjal eftersom hon bar sjal till vardags. Uppdraget till Iman Aldebe gick via Rikspolisstyrelsen.

Sedan flera år är det tillåtet att bära religiös huvudbonad i form av huvudduk, kippa eller turban till uniform, enligt Rikspolisstyrelsens författningssamling.

Huvudbonaden ska vara blå eller svart och utformas i samråd mellan anställningsmyndigheten och den enskilde. Ingen hade däremot utnyttjat möjligheten tidigare. Därför blev Iman Aldebes sjal ett pionjärverk.

-Pettersson anser att vi kommer att få en grann poliskår – muslimska slöjor, judiska kippor, sikhiska turbaner m.m. Myndigheterna verkar ha missförstått betydelsen av uniform, UNI betyder en, alltså en form. Syftet med identisk och likformig klädsel är att signalera medlemskap i en specifik organisation. Genom denna signal markeras att ingen ska behöva tvivla på bärarens tillhörighet, lojalitet eller att den myndighetsutövning som bäraren utför till fullo avspeglar organisationen han tillhör. Detta är särskilt viktigt vid sådan myndighetsutövning som innefattar utövande av statens våldsmonopol och tvångsmedel: t.ex. polis och militär.

Tänk när en muslim arresteras av en polis med kippa, har polisen inte problem redan så kommer de att få…

Sydsvenskan_slöja

Sydsvenskan 

6 thoughts on “Säkerhet en utmaning för stylist bakom slöja

  1. När inte ens polisens och militärens klädkod (enhetlig uniform) får gälla i vårt land har det gått för långt.

    Pappa Aldebe krävde också att islam ska integreras i svenska skolor och de ska undervisas i homogena grupper (bara muslimer?). Hur har integrationsministern tänkt sig integrera dessa invandrare i det svenska samhället. Eller är det precis tvärtom vi som ska integreras? I så fall har jag en kravlista också!

  2. Dotter till den tidigare ordföranden i Sveriges Muslimska Förbund Mahmoud Aldebe, som ville införa sharialagar i Sverge, även hans fru, som är involverad i centerpartiet i Stockholm, Ebtisam Aldebe ville att en särskild arvsrätt borde gälla för muslimer i Sverige.
    Snacka om infiltration.

Kommentera