Muhammed lika bra som Jesus enligt svenska biskopar

HOPPAR AV. Prästen och professorn Eva Hamberg har fått nog av Svenska kyrkan, som hon beskriver som alltmer sekulariserad, politiserad och intolerant. Pressbild från Lunds universitet.
HOPPAR AV. Prästen och professorn Eva Hamberg har fått nog av Svenska kyrkan, som hon beskriver som alltmer sekulariserad, politiserad och intolerant. Pressbild från Lunds universitet.

När kandidaterna i ärkebiskopsvalet fick frågan om Jesus ger en sannare bild av Gud än Muhammed blev svaren svävande. Det blev droppen som fick bägaren att rinna över för en av Svenska kyrkans ledande teologer som nu lämnar kyrkan i protest.

 Den 14 juni nästa år går Svenska kyrkans ärkebiskop Anders Wejryd i pension. Processen för att utse hans efterträdare har påbörjats och på tisdag äger den första valomgången i ärkebiskopsvalet rum.

 Förra veckan hölls en offentlig utfrågning där ärkebiskopskandidaterna fick möjlighet att redogöra för hur de ser på bland annat olika teologiska frågor. ”Ger Jesus en sannare bild av Gud än Muhammed”, löd en av frågorna.

 Den enda av de fyra kandidaterna som deltog i utfrågningen som svarade ja på den frågan var Ragnar Persenius, som är biskop i Uppsala. De övriga verkade osäkra.

 Man kan inte reducera hela religionsteologin, det vill säga frågan om hur olika religioner förhåller sig till varandra, till en ja- och nej-fråga. Det är liksom att göra våld på en stor mängd kunskap och erfarenhet som finns där, sade biskopen Antje Jackelén, som många bedömare menar har störst chanser att vinna valet.

 Nu riktar en av Svenska kyrkans ledande teologer, prästen och professorn Eva Hamberg, svidande kritik mot de vaga beskeden från ärkebiskopskandidaterna.

 Bara det att de får frågan om huruvida Jesus ger en sannare bild av Gud än Muhammed och inte kan svara tydligt på den frågan, utan svävar på målet. I och med detta vänder sig Svenska kyrkan ifrån den världsvida kyrkan.

 När jag prästvigdes skulle en sådan fråga inte ens ställas, säger Eva Hamberg till Kyrkans Tidning. Samtidigt meddelar Hamberg att hon nu lämnar Svenska kyrkan efter över 30 år som präst.

Hon säger sig inte kunna ta ansvar för vad hon beskriver som en allt snabbare sekularisering och politisering av kyrkan. Hamberg menar också att det finns en utbredd intolerans inom kyrkan mot medlemmar som står för en mer traditionell kristendom, exempelvis kvinnoprästmotståndare och personer som inte godtar homosexuella vigslar.

FRIA TIDER

39 thoughts on “Muhammed lika bra som Jesus enligt svenska biskopar

 1. Jesus var ju ingen pedofil – det borde ju med ens göra skillnad. Men Antje Jackelén kanske gillar pedofiler och välkomnar dem i Guds Hus.

 2. Ali:
  Tack för din varma omtanke kring mig.Nu har jag redan själv valt ut,var mina överester skall placeras…Ska
  f.ö redan imorgon,fara ut och kratta bort nedfallna löv…. om ifall !

  • Månsson. Tack själv. Jag lovar att det kom från hjärtat. Jag vill alltid folk väl.

   Du ska bara veta att alla kan dö precis när som helst. O enklaste vägen till Paradiset är att sluta synda o ägna några minuter per dag till att tacka Gud o att även be om förlåtelse för synder. Enkelt o bra. Man har inget att förlora.

   För övrigt önskar jag dig ett fördröjt och gott avslut

 3. Sista spiken i Svenska kyrkans kista…

  Om man väljer en kvinna som har valspråket ”Allahu akbar” som valspråk. Du har man sannerligen devalverat Kyrkans värde till 0. I Indonesien är Allah enbart tillåtet att använda för muslimer dessutom. Men detta följer i Ryggradslöses fotspår då allt svenskt är förkastligt.

  Hälsningar från Varjagers Blogg

  http://varjager.wordpress.com/2013/10/16/sista-spiken-i-svenska-kyrkans-kista/

   • Ali:
    När jag satt och stilla min hunger slog det mig.Tänk om Allah kommer på besök här i ”mitt ghetto”..Vet du hur jag skall skilja
    honom,från alla de andra ”asylanterna” som stoltserar omkring här ?
    Har du möjligen en bild eller beskrivning…Ett sådant möte skulle ju vara själva höjdpunkten i mitt snart 90-åriga liv ! Har träffat Shejker,kungar och på avstånd sett en president,men aldrig varit i närheten,av en sådan berömd arab.
    Var god Ali,lämna svar till ”sökande”… 😉

   • Månsson. Du ska få ett konkret svar. Jag vet inte. Ingen människa vet hur Allah ser ut.

    Månsson. Är du 90 ?

    Jag trodde att du var runt 70.
    Hade jag varit så gammal hade jag vänt mig till Gud o bett om förlåtelse för alla synder. Det ökar dina chanser till att hamna på rätt ställe efter döden. Men det är ditt val

 4. Lena:
  Hade jag inte Googlat på hennes namn,och funnit att hon skulle stamma från NRW,hade jag gissat på en f.d.Östtyska…
  Men avfällingar fanns ju såväl i öst som väst..
  Tyskland har i dag en Bundespräsident ,som tidigare var verksam i Mecklenburg som präst.Ingen som man önskar sig direkt i en ”demokrati” men med Angelas hjälp,sitter han nu där han sitter….välbetald..
  Har man som Jachelèn lyckats armbåga sig fram, till denna välbetalda tjänst i Lund,måste hon haft god politisk hjälp !Troligen detta som nu skall återbetalas ..

  • Lars ibland går tankarna utanför ämnet, just nu tänkte jag varför inte öppna ”stasiarkivet” !?

   • Eftersom du själv nämner att vi hamnat vid sidan om ämnet,vill jag upplysa dig om,att de handlingar som är verkligt intressanta finns söndermalda(rivna) i säckar.
    13.000 stora papperssäcker lär det finnas !
    Hörde att med den arbetstakt som sker i dag,(att söka klistra samman de gamla dokumenten) dröjer det c:a 100 år.
    Ett nytt datorprogram har tagits fram och nu hoppas man kunna förkorta tiden till c:a 30-40 år ! Alltså lär vi två aldrig få uppleva sanningen.Liksom de svenska förrädarna och deras offer,är vi då sedan länge döda.

   • ali1948 : Det är givetvis valfritt från din sida om hur du föredrar att ”tycka synd om mig”, själv tycker jag inte synd om mig, bara för mina efterkommande, men å andra sidan de vet ju inte hur bra det en gång var. Så bra att de som inget kunde eller ville av egen kraft såg ett land med ett folk som inte hade självbevarelsedrift ett dåraktigt, naivt folk som trodde att de kunde få hela världen att bli som Sverige eller ännu mer utopiskt få hela världen till Sverige. Det värsta är att de verkar få sin önskan hörd.

   • ali1948 : Kan du inte tycka synd om mig gamla tandlösa SVENSKA kvinna, Mina svenska bekanta tycker så synd om er alla som inte beteér er som oss och definitivt inte ser ut som oss, var nu en ”god svensk” och TYCK SYND OM , för tusan !!!!

   • Lena. Synd om dig för vad menar du?

    Jag tycker visst synd om dig. Men för vad vill du att jag ska tycka synd om dig

  • Lars, förutom att jag blir alldeles matt av uppgifterna att detta ligger söndersmulat i plastsäckar, så vet jag och du att det inte är söndersmulat, det som finns både i Tyskland och USA, det som rör ”Stasi”.
   Dags för en lllllåååånnnggg resa till arkiven som inte är förstörda ???
   Jag är pensionär inte en hejare på tyska , men skulle nog klara språket, du vet var du står i språkfrågan.

 5. Vad finns det för intressant i en blogg om någon som inte existerar som Allah och en som troligen aldrig har funnits. Bevis finns inga. Lika världsfrånvänt som att fråga dig om att visa upp dina verifierbara bevis. Du har inga fakta att komma med så du flyr in i sagornas värld. Sådana människor har vi inga behov av. Det finns förmodligen redan miljarder av såna dårar, där även Sveriges biskopar och ärkebiskopen ingår. När kommer förresten Islam med en kvinnlig Ayatolla eller Shejk? Är det för att kvinnor inte har något förstånd att dras med, så har jag sett otaliga shejker, imamer, Ayatollor och mullor som saknar all vett och sans. Men det känns som jag redan sagt detta till dig otaliga gånger.

  • Olli. Med den tydliga saknaden av logik för din del förvånar det inte mig om du kommer att förneka alla vetenskapliga bevis som jag kommer att presentera på min blogg. Vi tar en dag i sänder.

   Ju fler bevis du ser desto surare Olli kommer vi att se.

   • Du och vetenskap är som eld och vatten i förhållande till varann. Jag bryr mig inte om dina sjuka fantasier, jag har ett val att vinna.

   • Bevis efter bevis kommer att läggas på min blogg islamskinfo.wordpress.com

    Min slogan är ” tänk själv”

    Det är viktigt att varje människa ska se saker från olika perspektiv o sedan tänka själv o inte låta sig luras av andra

 6. Är verkligen förvånad, hon måste ha eget personligt trauma, är hon som född tyska inte nöjd med själv eller är det något fel på Heinz (hennes man) ?

  • Peter. Antje var bara ärlig. Får hon inte vara det? Varför respekterar ni inte hennes rätt att vara ärlig. Hon sa att man inte kan svara på den frågan med ett ja / nej. Hon var inte ensam om det. Många av hennes kollegor sade samma sak. Det är märkligt hur extremhögern reagerar på sådana saker.

   • Ali:
    Man behöver inte vara extrem för att inse hur denna avfälling
    styr och ställer.Kanske skulle jag jag ha reagerat,på liknande vis som du Ali, oooommm jag levet kvar i min barndoms sagovärld !
    Tror du även på Ali-Baba och de 40 rövarna ? I så fall vill jag rekommendera dig,att läsa Bröderna Grimms berömda !

   • Ali, du lovordar Antje’s respekt. När får vi se samma respekt från en Imam inför kristendomen och andra icke-muslimer. Ärligt talat så tycker jag att du som muslim inte ens är värd att ta ordet respekt i din mun.

   • Freja. Jag respekterar de som visar ömsesidig respekt mot mig. Jag förstår att du inte gillar att få svar på tal. O jag förstår din irritation över att ha så många ohållbara argument.

 7. Hur mycket makt har egentligen lobbyisterna och folkhemsislamisterna ”Socialdemokrater för tro och solidaritet” med de tre nationella politiska arbetsundergrupperna ”internationella projekt”, nätverken ”Ung Kristen Vänster” och ”Unga S-muslimer” med mussekramaren Peter Weiderud i spetsen?
  Denna spånjesus med virtuell turban, är nu nere i bombade kurdiska Erbil i norra Irak, och där kan han stanna.

  Denna lobbyingsekt har för övrigt 30 riksdagsledamöter i riksdagen, eller är deras närvaro i Svensk politik bara en osmaklig ”myt”?

  Själv skulle jag ha röstat på Eva Hamberg till biskopsämbetet,
  …OM jag fortfarande hade varit medlem i Svenska kyrkan, men den vände jag ryggen redan på 70-talet, när de första assyrierna / syrianerna började införlemma mellansverige i sitt numera väldokumenterade maffiasyndikat.

  • Sveriges ynkliga biskopar skulle kläs av nakna i Uppsala domkyrka som ett första led i prövningarna de skulle få gå igenom, utan en tråd på kroppen skulle de få förhandla om vem som ska bli nästa ärkebiskop. Då kan de inte kunna gömma sig bakom sina mantlar och klänningar krycklor och allt vad de har. När de tagit av allt så ser de ju ut som Gud skapade dem allihop, om de nu ens tror på det de har hög lön för att tro på. Jag är så in i helvete trött på deras politiserande, mobbningar, högfärd, islamism och allt annan skit de tror på, att jag önskar dem alla åt helvete. Jag har senaste tiden hämtat in ett antal artiklar bara för det senaste halvåret och läst lite i några, men inte orkat än att få ut något av all,den satanitet som detta innehåller. Kanske du Law of the land kan handskas bättre än mig som tyvärr inte längre har ork att försöka att få dessa skitmänniskor, att åtminstone ägna sig åt det de får betalt för. Staten och Kyrkan har ju skilt på sig, men det var kanske skillsmässa på Somaliska villkor. Kan du skriva om eländet, så kan jag publicera i stort sett allt.

   • Olli, det där med att de hällörade skulle kläs av nakna i Uppsala domkyrka kanske skulle få en vändning med förskräckelse med tanke på biskop Eva Brunnes sexuella läggning och de kvinnliga aspiranternas närvaro, golvet skulle bli såphalt, och livsfarligt ur arbetsmiljösynpunkt… 😉

    Är för övrigt måttligt intresserad av religion men måste, av ren självbevarelsedrift, liksom alla andra, hålla mig nödtorftigt uppdaterad på den fronten, för att överleva i det nya politiskt ”massreligiösa” Sverige…
    Ett förfluget ord, och man får leta efter sitt avhuggna huvud 🙁

   • Olli. Varför blev du arg o så ledsen. Du ska vara glad över att de inte gav det sanna svaret dvs ”nej”.

    Även Judarna tror på Mohammed. Judarna som läst på ordentligt alltså.

    Jag kommer att lägga upp intressant info på min blogg som ska visa dig detta

 8. Ja hon ser ut att vara av den gamla stammen och skinn på näsan verkar hon ha gott om, så mycket att det kan räcka till ett halvdussin till. Men hon har ju rätt. Kyrkan ska stå över politiken och framförallt hålla gränsen mot islam intakt, eftersom det är som att ta ett rovdjur till sitt bröst.

 9. Skönt att man gått ur Svenska Kyrkan. Ni son inte fått ändan ur vagnen ni har ett par veckor på Er, annars är ni fast för ytterligare ett år att betala för detta vansinne.

  • Samma här Ossie. Själv gick jag ur Svenska Kyrkan redan för 8 år sedan p.g.a. att dåvarande ärkebiskopen Hammar börjat fjäska för muslimer.

Kommentera