Fängelserna fulla av utlänningar

DANMARK. Vi kan inte bara tända röda lampan och meddela att det är utsålt. Det säger fängelseinspektör Peter Magdynacer, Köpenhamns fängelser, om en akut överbeläggning på Vestre fängelset som nu är proppfullt med fångar. I synnerhet är det utländska medborgare- 400 st eller nästan 63 procent av fångarna som fyller upp i cellerna. Så i Vestre sitter 100-120 fångar dagligen i delade celler.

I måndagen satt 120 intagna i 60 celler avsedda för en person. Under onsdagen var 50 av cellerna dubbelrum och 602 intagna totalt enligt Peter Magdynacer. I måndags satt där 628 fångar, vilket motsvarar en beläggning av 112,5%. Det är ett nytt rekord.

-Det är faktiskt en helt oacceptabel nivå. Utmaningen är att det inte finns några platser på andra håll, skrev Peter Magdynacer på måndagen i en intern information för personal.

På polisens fängelse, där de farligaste sitter, går det inte att ha dubbelrum av säkerhetsskäl. Häktena är också fulla.

-Vi kan inte säga nej för att det är fullt, vi måste ta emot nya intagna. Vi löser uppgiften och försöka hitta andra ställen, säger Peter Magdynacer.

-Pettersson undrar vad siffran 63 % skulle bli i Sverige – antagligen mycket högre, det finns säkert en anledning till att vi inte får föra statistik över etnicitet…

Utsålt

Ekstrabladet

2 thoughts on “Fängelserna fulla av utlänningar

  1. Diskussionerna om att inhysa dessa kriminella i fängelser i länder utanför Norden har kommit upp flera gånger. Inte en så dum tanke. Vi ”hyr” in dem i ett öststatsland och båda länderna tjänar säkert på detta. Efter avtjänat straff deporteras de till respektive hemländer. På så sätt kan de inte hävda att de har fått ”anknytning till Sverige” under fängelsetiden.

    Tänk om kriminaliteten också skulle sjunka på så sätt?

Kommentera