Kan Hagia Sofia bli moské igen?

Den världsberömda kristna kyrkan Hagia Sofia i Istanbul i Turkiet kan återigen bli moské. En ansökan om detta har överlämnats till regeringen. Fattar den ett positivt beslut kommer den kristna världen att förlora en av sina viktigaste symboler. Det kan även enligt experter bli ett tecken på Turkiets reislamisering och början av en förföljelse av kristnaigen.

Sankta Sofias kyrka, eller Hagia Sofia, är byggd i mitten av 300-talet, den gjordes om till en muslimsk kyrka på 1400-talet efter Konstantinopels fall. År 1935 fick en av världens största kristendomssymboler status som museum tack vare Turkiska republikens grundare och förste president Mustafa Kemal Atatürks politik för religiös tolerans. I slutet av 1980-talet ingick museikyrkan i Unescos världsarvslista.

Hagia Sofia är inte den första kyrkan som man försöker att förvandla till ett muslimskt center. Sofiakyrkorna i Iznik och Trabzon har redan blivit moskéer, trots att de förr var kristna museer precis som Hagia Sofia i Istanbul. I landets äldsta minnesmärke över bysantinsk arkitektur Studiumklostret kommer muslimer att också utföra salat inom en snar framtid. Det är en farlig tendens, tycker den ryske experten Stanislav Tarasov:

Den sittande turkiska regeringen stödjer det muslimska ökande inflytandet både inhemsk utrikes politik. Turkiets islam är måttlig jämfört med radikala grupper i Syrien och Egypten. Men landet riskerar en civilisationskonflikt och förföljelser av kristna ifall radikala tendenser växer fram.

Det inträffar numera inga öppna förföljelser, men det råder redan vissa farhågor att situationen kan komma att förändra sig, berättar ryska Rimma Rizajeva, som bor i Istanbul, för Rysslands röst: Jag har bott i Istanbul i tjugo år, jag är ledare till en icke-statlig organisation som omfattar både ryska och turkiska medborgare. Frågan om islamisering har ännu inte tagits fram, men det talas redan om att regeringspartiet tänker få oss att bära burka.

Turkiet förbereder en ny författning som bland annat ska handla om nationella minoriteters rättigheter. Just denna artikel i grundlagen kommer enligt experter att avgöra republikens religiösa framtid.

Hagia Sofia byggdes som en kristen kyrka åren 532-537. Kyrkan omvandlades till moské efter Konstantinopels fall 1453, när muslimer erövrade den stad som varit kristen i över 1000 år. 1934 blev byggnaden ett muséum efter det moderna och sekulära Turkiets grundare Kemal Atatürk.

Klicka gärna på bilden, upplösningen är fantastisk…Hagia_Sophia_Mars_2013

Rysslands Röst 

One thought on “Kan Hagia Sofia bli moské igen?

  1. Det är väl inte alla som litar på Erdogan. Hans fru kan dyka upp beslöjad men när han framträder i nattskjorta och lustig huvudbonad då är det nog kört. Å andra sidan är det mesta tillåtet för herrar muslimer, det är deras kvinnor som drabbas.

    Såg det nybyggda men helt tomma flyktinglägret för kristna i Turkiet. Det är kanske ett tecken på att ingen kristen litar på Erdogan.

Kommentera