Kowloon Walled City

Kowloon Walled City var en stadsdel i Hong Kong, och en av de folktätaste platserna på jorden.  Kowloon Walled City var övergiven i den bemärkelsen att den övergavs av staten och myndigheterna. Hela den konstiga historien började 1898 när Kina gav hela Hong Kong till britterna, förutom ett litet område där kineserna hade ett militärt fort omringat av en stadig mur. Området blev en enklav, det vill säga ett landområde tillhörande ett land (Kina), helt omringat av ett annat land (Storbritannien). Kineserna skulle få använda ”the Walled City” som en slags utpost, så länge de inte störde britterna. Ett år senare blev dock brittiska guvernören Sir Henry Blake misstänksam mot kineserna och attackerade utposten. Han trodde att kineserna samlade soldater i Kowloon Walled City, men när hans trupper kom innanför murarna hade de kinesiska soldaterna försvunnit, och kvar fanns bara en ämbetsman och 150 invånare. Britterna gjorde anspråk på området och inrättade bland annat en skola och ett ålderdomshem i de gamla kinesiska myndighetsbyggnaderna. Sedan lät de området vara relativt orört fram till 1933 då de började riva de gamla husen och flytta de då 436 invånarna till nya hem. Under andra världskriget ockuperades Hong Kong av Japan, som rev de gamla murarna för att få sten till utbyggnaden av den närliggande Kai Tak-flygplatsen.

Efter japanernas kapitulation 1945 meddelade Kina att de tänkte ta tillbaka Kowloon Walled City, vilket fick som följd att området två år senare hade ockuperats av 2 000 kineser. Britterna gjorde ett försök att driva iväg dem, men gav upp och lät sedan stadsdelen vara. Kowloon Walled City blev nu ett politiskt känsligt landområde som varken britterna eller kineserna ville ha något att göra med – ett slags ingenmansland. De som tog över styret av staden blev istället grupper av kriminella inom det ökända brottssyndikatet Triaderna. I staden frodades brott, droger och prostitution, men där bodde även vanligt folk som levde sina vardagsliv, gick i skolan och arbetade. I den laglösa stadsdelen kunde folk som inte fick tillstånd någon annanstans driva butiker, och självutnämnda tandläkare kunde starta praktiker. Under de följande årtiondena byggdes det åt alla håll och kanter (några byggnadslagar fanns knappt), och till slut låg husen så tätt att solen inte nådde ner till marken. Det enda kravet som fanns var att husen inte fick vara högre än 14 våningar på grund av den intilliggande flygplatsen. När inget markutrymme fanns kvar började man bygga husen ovanpå varandra, tills hela området såg ut som en hög staplade skokartonger, och 1987 bodde det hela 33 000 människor på den lilla ytan. Samma år hade dock Kina och britterna tillsammans kommit överrens om att de inte kunde ignorera området längre. Även om Hong Kong gav en viss service till Kowloon Walled City, som vattenförsörjning och postutdelning, var levnadsstandarden i stadsdelen långt sämre än den i övriga Hong Kong. Man kunde inte längre acceptera att till exempel skolor och läkarmottagningar var oreglerade, utan stadsdelen måste rivas. Invånarna erbjöds kompensation för att flytta och Kowloon Walled City var färdigrivet 1994. På platsen finns idag en vacker park, där delar av de gamla husen har sparats som minnen över en av de mest underliga platser som någonsin existerat.

Området var 120 x 210 meter stort, ungefär som två fotbollsplaner. 33.000 invånare motsvarar drygt en miljon invånare per kvadratkilometer.

Med den befolkningstätheten så skulle Miljöpartiet och Centern få som de vill, hela jordens befolkning i Stockholmområdet…

kowloon_walled_city_

4 thoughts on “Kowloon Walled City

  1. Där har jag varit. Ett av de ställen jag gillar bäst är HongKong. Bor alltid på Kowloon-sidan. Vill man se människor i klump skall man ta tunnelbanan till Mong Kok. Där är det trångt.

  2. Du glömde nämna att området var 120 x 210 meter stort. 33.000 invånare motsvarar drygt en miljon inv per kvadratkilometer.

    Med samma täthet skulle Gotland rymma över tre miljarder människor.
    Lööfskan kanske inte är så orealistisk i alla fall…

Kommentera