Kommun på ruinens brant *uppdaterad

Det är väl bara en tidsfråga innan den första svenska kommunen går i konkurs. Tiden verkar redan vara kommen för Karlskrona.

Karlskrona kreditvärdighet är nu så låg att kommunen inte längre får låna den summa pengar som krävs för att investera.

Projekt som nya idrottshallar, ett nytt stadsbibliotek och ny brandstation ser nu ut att frysa inne. Kostnaderna för enbart dessa projekt beräknas till 365 miljoner, men kreditutrymmet för kommunen ligger bara på 250 miljoner. Skuldberget ligger idag på 4,5 miljarder eller om man beskriver det per person, så är varje Karlskronabo skyldig 10 000 mer än invånarna i storleksmässigt jämförbara kommuner.

Källa: SR

Den förträfflige Affe har tagit fram ett diagram och jag behöver nog inte förklara det närmare.

ek_bistand_2011_karlskrona

Nästa kommun som kan stå på tur är Katrineholm. Kommunalrådet, Göran Dahlström, en av de få sossar jag känner förtroende för, har gång på gång kritiserat svensk migrationspolitik och i veckan fick han en ny anledning att utropa “kvalificerat vansinne” när ytterligare ett asylboende ska öppna i kommunen.

Källa: Katrineholms-Kuriren

*Uppdaterad 2013-09-15

Jag spådde att Katrineholm kanske stod näst på tur bland svenska kommuner som står på ruinens brant. Som kommunens ordförande Göran Dahlström (S) mycket vänligt och hövligt påpekade, verkar man dock ha ekonomin under kontroll (kanske tack vare regeringens utlovade miljoner till de nyanlända?) och därför får vi tolka hans ord om “kvalificerat vansinne” som insatta i ett annat sammanhang.

Dock verkar inte regeringens utlovade miljoner hjälpa Nässjö, som kanske får överta kandidaturen som Sveriges andra konkursade kommun? Där har flyktingverksamheten sprängt gränserna och statens miljoner till denna verksamhet räcker inte längre. Underskottet uppgår nu till flera miljoner och eftersom flyktingindustrin fortsätter att prioriteras i svenska kommuner är det väl andra områden som får stryka på foten. Vilka områden lär väl kommunens ordförande Bo Zander (S) tvingas avslöja lagom till valet 2014. Se upp Göran Dahlström i Katrineholm. Om du fortfarande läser på Petterssons får du ett litet tips. Inte ens i Sverige växer pengar på träd och inte ens i Sverige kan vi ge allt åt alla och den dagen skattebetalarna verkligen inser vart deras surt förvärvade pengar går så…

Källa: Höglandsnytt

9 thoughts on “Kommun på ruinens brant *uppdaterad

 1. Hur länge dröjer det innan hela landet går samma väg
  som Karlskrona i och med att detta kvalificerade
  vansinne fortsätter med oförminskad hastighet?

 2. Vi kan vara säkra på att om inte massinvandringspolitiken mycket snart får ett slut så kommer svensk valuta tids nog att få samma värde som om “den växte på träd”.

 3. “Bara” 80 öre av kommunalskatten (21,51) går till ekonomiskt bistånd i Karlskrona. Räntan till Kommuninvest är mer än så (om den är mer än 2%)

 4. Förstod jag rätt ang nya “flyktingboendet Vallmotorp” när jag läste i KK enl länken?
  Privata vårdföretag kan alltså utan större problem anordna “flyktingboenden” och sedan rakt överlåta till kommunen där boendet ligger, att ordna skolgång för “flyktingbarnen”?
  Låter inte som en win-win situation precis..

 5. Katrineholms kommun är skuldfri vi har inga lån. Vi har ordning och reda i ekonomin men är hårt pressade.

 6. Han kan göra som en del andra har gjort, hoppa över till SD. Så länge han är för S så litar jag inte på honom. Det finns nu fullmäktigerepresentanter från Nya Moderaterna samt även KD som har bytt till SD.
  Tror säkert att han som person är bra men inte när han arbetar för Socialdemokraterna.

Kommentera