Halalkött förbjuds i Eskilstunas skolor

ESKILSTUNA. Nu är det slut på halalkött i Eskilstuna kommuns skolvärld. På torsdag kommer politikerna i barn- och utbildningsnämnden att klubba igenom de nya reglerna som bestämmer det.

Enligt grundregeln ska djuret dödas utan bedövning genom så kallad skäktning. Det innebär att halspulsådern skärs av. Slakten ska göras så milt att djuret inte lider. Religiösa termer ska uttalas under slakten. Djuret ska vara vänt mot Mecka.

I Sverige måste djuret vara bedövat innan halalslakten genomförs.

Frågan om halalkött har kommit upp och diskuterats bland politiker och kommunens kostkonsulenter. I de nya riktlinjerna för maten i förskolan och skolan slår nu kommunen fast att man inte ska tillhandahålla mat och produkter utifrån etiska och religiösa skäl, så som halalkött.

Enligt Sophia Ånhed, kostkonsulent, har vissa förskolor i kommunen tidigare köpt halalkött utanför det avtal som funnits. Men det blir det alltså stopp för när reglerna klubbas.

– De flesta kommuner serverar inte halalkött. Så vi är inte så unika, säger hon. Den som annars äter halalkött kommer nu att hänvisas till vegetariska- och fiskalternativ, som ska vara ett fullvärdigt alternativ till köttet.

-Bra beslut tycker Pettersson. Det finns ingen som helst anledning att vi ska ändra våra lagar och seder för muslimerna.  Darura är ett muslimskt begrepp som närmast går att jämföra med det gamla svenska ordspråket ”nöden har ingen lag”

Darura innebär helt enkelt att om det är nödvändigt får man göra det som är förbjudet ”haram” enligt islam och detta utan att Allah och Muhammed blir griniga.

 • Alltså finns det inget halalslaktat kött i Sverige eftersom det är olagligt att slakta utan bedövning här då äter man icke halalslaktat eller inte alls…
 • Finns det bara fläskkött på menyn går det bra att äta detta eller gå omkring hungrig…
 • Tillåter inte arbetet att man vänder arslet i vädret fem gånger om dagen så går det bra att be vid annat tillfälle…
 • Bor man i ett land utan sharialagar så får man acceptera det landets lagar…
 • Får man inget arbete för att man går klädd i tält går det bra att ta av sig tältet…

Folket 

7 thoughts on “Halalkött förbjuds i Eskilstunas skolor

 1. Tro inte att det är så enkelt! Tro inte att muslimer kommer att rätta sig efter “otrogna”!

 2. Vill de äta Halal kött kan de göra det hemma på semestern, föresten ha vi ju sett att de inte bara Halal slaktar djur. De gör det med människor också.
  Bevis finns i tusental för det.

 3. Som en muslim sa till mig en gång “det handlar om intelligens, man tar seden dit man kommer”.

 4. Muslimerna talar om valmöjligheter för alla religioner. Muslimerna har redan en valmöjlighet, anpassa er eller åk hem! Vi skall ABSOLUT inte ha någon halalslakt i Sverige.

  • Jag ha slagits för att det försvinner ur anbudet på en handlara i Frösäng, och lyckades genom att dela ut i området fakta blad om Halalslakt. Då många hörde av sig till handlaren och han märkte nedgång i omsättningen är det nu borttagen ur sortimentet eligt en anställd. Min aktion medförde att jag fick besök av polisen i hemmet. En stor affär i Oxelösunds Centrum säljer Halal kött och tänker fortsätter med detta. Ica Kvantum i Centrum ring till dom tala om det för dom. De ha byggt om de måste tjäna in dessa pengar. Ring och kräv att de ta bort det eller så handlar ni i Nyköping eller andra Halal fria butiker.

   Kläm krämaren vart det ta i Pengar pungen!

   ICA Kvantum Oxelösund
   Telefon:0155-29 15 50

Kommentera