Alliansen skryter om ökad försvarsbudget

I budgeten för 2014 kommer regeringen att föreslå en succesiv ökning av Försvarsmaktens anslag. Syftet med höjningen är att Sveriges försvarsförmåga ska stärkas.

Redan nästa år ökar anslaget med 200 miljoner och därefter gradvis till 500 miljoner 2017. Under den kommande 4-årsperioden ökar därmed försvarsanslagen med totalt 1,4 miljarder.

Tillskottet går till förbandsverksamheten och åtgärder för att rekrytera, utbilda och behålla tidvis tjänstgörande personal prioriteras. Förstärkningen möjliggör en utvecklad övningsverksamhet som höjer förbandens förmåga och samtidigt gynnar rekryteringen.

Med årets ökning fortsätter regeringen att bygga ett modernt, starkt och användbart försvar.

Ovanstående skriver Alliansen på sin hemsida.

-Pettersson inser att 200 miljoner är mycket pengar. 1,4 miljarder på fyra år ännu mer men att påstå att de skulle förbättra och förstärka försvaret är väl magstarkt.

När det gäller försvaret kan det närmast ses som kaffepengar. Försvarets budget är på 46 miljarder men då ingår kostnaderna för ”Strålsäkerhet”, ”Elsäkerhet” och ”Samhällets krisberedskap”. Kvar blir 42 miljarder.

I dessa 42 miljarder ryms även sådant som vidmakthållande och avveckling av materiel och anläggningar, anskaffning av ny materiel och anläggningar, forskning och teknikutveckling, internationella materielsamarbeten/industrifrågor, försvarsexportmyndigheten och Kustbevakningen.

Det är svårt att hävda att avveckling av material och anläggningar samt Kustbevakningen är direkta försvarskostnader utan vi räkna bort ovanstående och har till Förbandsverksamheten kvar 22 miljarder.

Av dessa drygt 22 miljarder är ungefär 11 miljarder lönekostnader och av dem går 6 miljarder tillbaka till staten i form av skatter och avgifter.

Dessutom fördes försvarsmaktens alla redan betalda fastigheter i början på 1990-talet över till ett bolag som sedan började ta marknadsmässiga hyror av försvarsmakten.

– Pettersson törs knappt tänka på hur många miljarder försvaret blivit avlurat av både sosse och alliansergeringen men vi ha snart nått gränsen då vi kan kalla försvaret ett försvar och regeringen är inte lite fräck när de skryter om 200 miljoner, det är som att pissa i Mississippi…jämför gärna med Migrationsverkets som begärt 1,1 miljarder extra för 2013.

Försvaret, slangbella

3 thoughts on “Alliansen skryter om ökad försvarsbudget

  1. Misstänker att Obama läxade upp Reinfeldt och förklarade att för att kunna försvara landet måste det ha ett försvar. Att Reinfeldt på egen hand plötsligt skulle begripit det håller jag för högst osannolikt. Han har ju ända sedan han tillträdde som regeringschef trott att försvaret bara är en mjölkkossa, där han kan hitta pengar att transferera till somalier, araber och afghaner.

  2. Det är inte meningen att valboskapen ska genomskåda valfläsket.

    Lika litet som den enorma satsningen på pensionärerna som ska få 100 kr mer i månaden men p g a ”bromsen” nästa år blir av med 300 kr/månad.

Kommentera