Berget Sinai har stängt


Berget Sinai är den plats där Moses enligt bibeln mottog tio guds bud.

Nedanför berget ligger ett av världens äldsta kloster – St Catrine – som nu har tvingats stänga på grund av säkerhetsproblem med islamister.

Katarinaklostret byggdes i mitten på 500-talet på platsen där enligt skriften Gud talade till profeten Moses från en brinnande buske.

Stängningen av Katarinaklostret på grund av säkerhetsproblem har förstört turistnäringen i den närliggande staden, det är förödande för områdets ekonomi.

Det kristna grekisk-ortodoxa klostret är vanligtvis en populär turistattraktion, men stängning har fått turisterna att inte bara överge själva klostret utan också den närbelägna staden som får nästan alla sina inkomster från turismen.

Sheikh Mousa al-Gebaly, chef för ett vandrings- och hotellföretag i staden och medlem i den lokala beduinstammen – Gebaliya – säger att cirka 90 procent av turismen har försvunnit.  Vi femtusen som bor i staden St Catherine har inte längre någon inkomst, vad ska folk äta?”

Området lider redan på grund av en nedgång i turism utlöstes av Egyptens 2011 uppror, men nu har problemet blivit mycket värre. ”Många börjar sälja sina kameler,” sade Mohamed Khadr, en aktivist med gemenskapen Foundation för South Sinai, en stödgrupp för lokalbefolkningen. ”De inte har råd att mata dem.”

Många har börjat sälja sina kameler, de har inte råd att hålla dem med mat – det ger dem kortsiktig lindring men berövar dem långsiktig inkomst.

28 basarer och 28 kaféer som serverat törstiga turister har stängt. Det finns ca 80 bussar som transporterat turister fram och tillbaka från platser som Dahab och Sharm el-Sheikh. Dessa fordon är parkerade och deras förare arbetslösa.

Situationen lika allvarlig på klostret. En nedgång i intäkterna har inneburit att munkarna snart inte kan betala klostrets 400 anställda från lokalbefolkningen och som hjälper till att bevara platsens gårdar och olivlundar.

-Så kan det gå säger Pettersson, ett företag som försörjt tusentals människor sedan tiden för islam får slå igen, vi får hoppas det är tillfälligt…märkligt nog tror de muslimer som lever på kristna fortfarande på galningen Muhammed fast han bara ställer till elände för dem.

En mäktig byggnad, klicka gärna så ser ni människor och bilar, tänk sedan på att klostret byggdes långt innan Muhammed sket i blöjor…

katarinaklostret

The Guardian


3 responses to “Berget Sinai har stängt

 • Pica pica

  Fanatiska islamister har på senare år förstört många historiska minnen. Under Morsis tid vid makten talade de till och med om att rasera pyramiderna och sfinxen. Orsaken? De ville göra världen renare och vackrare genom att radera ut alla minnen från ”pagan time” dvs hedningarnas tid. Ofta kulturer före vår tideräkning som var mycket mer avancerade än vad vi upplever i muslimska länder över 2000 år senare.

  Varje gång jag ser deras fruktansvärda mördande (halskarvande), våldtäkter av små barn mm mm samtidigt som de använder senaste mobilen för att föreviga sina dåd frågar jag mig efter deras logik. När de kommer till västvärlden ska de ha det senaste inom bilar och teknologi men samtidigt leva som på 600-talet???

  Gilla

 • allemand

  Där har jag varit, fantastisk vy ut över gränsen till Israel. På den här sidan gränsen bara sand, på andra sidan grönt, grönt och grönt.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: