Nya svängningar i det norska valet

Uppdaterad 2013-09-05 kl 08:25

En större och mer tillförlitlig opinionsmätning finns idag tillgänglig i Verldens gang. Om den stämmer får de borgerliga partierna ett så kraftigt övertag i mandat, att Höyre  kan bilda regering tillsammans med bara Frp.

I mätningen får man 85 mandat av 169 vilket ger ett övertag med ett mandat på samtliga andra partier, men fortfarande gäller det att få en så stor majoritet som möjligt, för att kunna bedriva en mer restriktiv invandringspolitik. Där är låsta asylmottagningar för de asylsökande som inte har några identitetshandlingar, ett viktigt steg i rätt riktning för att bekämpa kriminaliteten. Men min rubrik står sig ju fortfarande, trots att det är åt andra hållet det svänger.

Untitled-2Denne målingen er svært omfattende, fordi InFact denne gang har intervjuet over 3000 nordmenn om deres partivalg. Dermed er feilmarginene lavere enn ved vanlige partimålinger.

Uppdatering nr II  2013 – 09-05  kl 16:45

I dagens mätning går tyvärr Frp tillbaka med 1,4 procentenheter till det lägsta de haft sen VG startade med sina mätningar, nämligen 13,1 %. Men låt oss inte glömma att det är ganska små mätningar gjorda under två dagar i slutet på Augusti början av september. Det kan påverka mätningarna av att man inte får tag i ett visst antal personer och göra mätningarna mindre tillförlitliga. Man får inte heller glömma att ca 750 000 väljare ännu inte har bestämt sig. Det gäller hela Norge. Frp liksom SD i Sverige har en viss procent som tycker att det är skämmigt att säga att man röstar på ett invandringskritiskt parti. Låt oss hoppas att den procentsatsen är hög, från tidigare val vet vi att den finns, och att den hos vissa sitter i ända fram till vallokalsmätningarna.

Carl I Hagens olyckliga utspel står ju bara för  honom själv numera, och förhoppningsvis ska det inte få med valutgången att göra. Vi tycker nog alla att det ligger lite i vad Carl i Hagen har skrivit på Facebook, men det finns ju också något som heter taktik, och det är ju mest där det felas.

Ny uppdatering 2013-09-06

Under fredagen har Frp återvunnit 0,7 procentenheter och har nu 13,8 procent av väljarna bakom sig. Per Sandberg (Frp) vill få ner fängelseköerna som stadigt växer, och han menar att fler utlänningar ska skickas hem för att sona sina brott i hemlandet.  Idag är det  under 100 personer som får sitt straff i sina  hemländers fängelser, men det finns ca 1 000 på norska fängelser varav många skulle kunna sitta av sina straff i hemlandet. Det vill Per Sandberg som leder Stortingets juridiska kommitté  göra något åt.

Nu återstår inte så mycket mer än två TV-debatter med partiledarna och en eller två opinonsmätningar (målingar) om det blir någon på söndag, sedan är ju valet på måndag den 9 september.  På måndag kväll är väl något preliminärt resultat framräknat och då vet vi i vart fall i stora drag hur det slutade denna gång.

På den sista mätningen i vg.no tappar Ap 1,9 procentenheter till 28,6 procent medan Höyre och Frp båda ökar 0,4 procentenheter till 27,3 respektive 14,2 procent. I övrigr går SV fram 0,7 procentenheter till 5,3 procent och MDG 0,5 till 3,6 procent och SP plus 0,4 till 5,6 procent i övrigt små ändringar. Ingen mätning imorgon och sedan är det valdag.

Då får jag se om jag kan komma ut med det preliminära resultatet.

norska valet jamn strom valjare fran hoger till framstegspartiet och siv

Förlorarens ansikte?

Slutspurten i det norska valet.

vg.no

Frp senaste nytt 

4 thoughts on “Nya svängningar i det norska valet

  1. Nu är det bara en slutdebatt kvar av den norska valrörelsen och några desperata försök att värva röster på söndagen för denna gång. Jag kommer tillbaka efter målingen kl 12 på lördag och om det blir någon på söndag. På måndag kommer jag att försöka följa röstsammanräkningen om jag lyckas hitta någon kanal som sänder till Sverige.

  2. Tack för din kommentar Jan Henneli, det känns greit att en riktig livs levande nordman skriver hit för att förhoppningsvis hjälpa oss med det som vi inte kanske fattar rätt. Ert Höyre kan åtminstone inte vara lika socialistiskt som våra Moderater. De vill ju med alla medel mota bort SD från något som helst inflytande över politiken, trots att vi i senaste ”målingen”hade 14,5 % av rösterna, vilket gör omkring en miljon väljare. Kan man bara strunta i dessa, när man får hela landets befolkning att styra över.
    Gillar du gammal 50-talsrock så går du in på ”Tre skivor till kaffet” och lyssnar till Ritchie Valens från 1958-59, annars finns det många andra artiklar om både stort och smått på vår sida. Låsta Asylmottagningar bör det vara, men i Sverige tror jag inte att man ännu fått smaka på de asylsökandes kriminalitet själva i den mån som behövs för politiker och journalister. De sistnämnda skriver stort om gruppvåldtäkter i Indien, men avstår ofta att skriva om våra egna gruppvåldtäkter, då det till 100 % är ett muslimskt fenomen.
    Kämpe på alla Harald Hårfagres ättlingar.

  3. Ikke at jeg tror det blir den STORE forskjellen ifra før. Til det stoler jeg for lite på ”socialism light” = Høyre. Jo større andel FrP jo bedre for kriminalitetsbekjempelse her i landet. Hvis du ikke vil fortelle hver du er får du finne deg i å bli buret inne mens din søknad blir behandlet.

Kommentera