Köln

Den tyska staden Köln utsattes för 262 separata bombräder under andra världskriget. Den första bombningen skedde den 12 maj 1940. Under tiden 30-31 maj 1942 skedde Operation Millenium, då fällde 1046 flygplan över 2000 ton bomber över den medeltida staden och totalförstörde den. 12 000 olika bränder rasade i staden och förstörde 36 fabriker, skadade 270 och gjorde 45 000 människor utan hem och arbete.

Vid krigets slut 1945 såg staden ut som nedan, märkligt att en byggnad verkar ha klarat sig skapligt…Katedralen i Köln började byggas år 1248 och blev klar år 1880.

Köln II

8 thoughts on “Köln

 1. Vad jag förstått så sparades katedralen eftersom den utgjorde ett riktmärke för piloter och de som ansvarade för bombfällning.
  Jag måste säga att det som skrivits i tidigare inlägg om att ”de onda var vinnare” är bland det dummaste jag hört. Tyskarna malde ner stad efter stad i sin kampanj i Ryssland. Att man bombade Tyskland så hårt var ju för att få ett stopp på kriget. Att det föll bomber över London fick det tyska folket att jubla över sin ledare, men när de fick tillbaka av sin egen medicin så då stämdes upp en klagolåt. Japan och Tyskland borde ha insett att de var på väg att förlora och skulle ha lagt ner vapen för att skona sin egen civilbefolkning.

  • Peter, jag tror inte att du har hört förlorarnas version av kriget. Hade du gjort det så hade du inte sett världen så svart eller vit.

   Vi har sedan skoltiden blivit lärda utvalt material från vinnarnas sida i WW2. Ingenstans får man höra om några av hemskheterna som skedde på den allierade sidan.

   Jag säger inte här att tyskarna var ”The good guys”. Utan snarare att de var minst lika dåliga på båda sidor.

   Om du är genuint intresserad av WW2 (och inte är en person som alltid gillar de enkla förklaringarna och sedan inte kan ompröva sitt synsätt) så kan du få ett tips på en sevärd dokumentär av mig.

   Den heter, Adolf Hitler – The greatest story NEVER told

   Det är dock en rätt mastig dokumentär på knappt 6 timmar och handlar om en hel del saker från WW2 som du av någon anledning aldrig blir lärd i skolan.

   Den finns både på youtube och Pirate bay, samt säkert på 100-tals ställen till på internet.

   För övrigt att jämföra bombningarna av London med bombningarna över Tyskland känns inte riktigt verklighetsförankrat. Det är ungefär som att säga att ”ja han slog mig ju i magen och stod och skrattade åt mig så jag tog fram en pistol och sköt honom i ansiktet och då minsann passade det att klaga”.

   Du inser att du i din sista mening, i kombination med ditt övriga inlägg, rättfärdigar dödandet av civila i krig bara för att de som förlorar inte vill ge sig va?
   Det känns inte särskilt rätt om du frågar mig…

   Det är rätt lätt att sitta nu och säga vilka som förlorade. Det är nog inte lika lätt under krigets gång.
   Du hade ju kunnat köra samma snack om bombmattorna över Vietnam också om de hade kapitulerat. Nu gjorde de inte det utan vann och slapp amerikanskt inflytande i sitt land.
   Så den gången var bombningen av civila fel då tydligen enligt ditt resonemang men inte under WW2.

   Dina argument blir som du ser helt ologiska och du borde inte lägga över ansvaret för hemska krigsbrott på den utsatta sidans ledare. Ska du kritisera några för krigsbrotten så ska det väl vara ledaren för landet som utförde dem…

   • Adolf Hitler – The greatest story NEVER told är naturligtvis gjort av några opartiska och inte några som saknar Hitler och Hitlers kompisar islamisterna…

   • Jag sa inte att den var opartisk. Jag sa att den är den andra sidans version av historien som man aldrig får höra i skolan av någon anledning.
    Så läs om läs rätt.
    Sanningen ligger högst troligt någonstans mittimellan.

 2. Fy fan! Det är uppenbart att de onda var vinnarna av ww2. Och dessa lögner de klätt den goda sidan i tyder på att de är djävulen själv.

Kommentera