Skiffer täcker hela energibehovet

estland-1Estland täcker som första land i världen hela sitt energibehov med olja från skiffer. Det skriver tidningen The Telegraph.

Estland täcker hela sitt inhemska energibehov och mer därtill med olja från skiffer. Det skriver The Telegraph, som pekar ut det baltiska landet som först i världen att nå den positionen.

 Vi är det mest energioberoende landet i EU och vi kommer inte att kompromissa med vår energisäkerhet. Vi har en stor granne, säger Juhan Parts, Estlands ekonomiminister, till The Telegraph.

 Till skillnad från i exempelvis USA, där boomen för skifferolja och -gas fått mycket uppmärksamhet, rör det sig i Estland om oljeskiffer. Oljeskiffer ger ifrån sig olja när det värms upp. Tekniken är gammal. I Estland har oljeskiffer utvunnits i 100 år. Men det är en smutsig industri.

 Vi ärvde den här infrastrukturen från Sovjetunionen så från början var det rimligt att utnyttja den, men inte längre. Vi är integrerade med det finländska elnätet och kan utnyttja nordisk vattenkraft när det inte blåser.

 Vi borde byta till havsbaserad vindkraft och biomassa som energikällor, säger Valdur Lahtvee från Stockholm Environment Institute i Tallinn, till The Telegraph.

di.se

dise@di.se

Olli säger, att trots att byggnaden för oljeutvinning knappast är vacker, så har den mer berättigande på dessa breddgrader än det hus för världens mest vidriga religion, som det muslimska brödrapacket  har uppfört på svensk mark, och som visas ovan.

Vi måste börja säga nej till detta vansinne, annars kommer vi inom bara några år att ha inbördeskrig i Sverige. Är det vad ni siktar på ägget och myten? De mördar t.o.m mängder av barn dessa det mordiska brödrapacket. Ett sånt dubbelmord och dubbelmoral finns att titta på just på denna Blogg och just precis idag.

Vad är det ni ser hos dessa vidriga människoliknande varelser, som inte jag gör. Jobba duger de ju inte heller till! Gasanfall på civila i Damaskus från era allierade och folkmordet på 400 Alawiter varav 120 barn, som hade tagits som gisslan i Kurdistan. Hur många bevis kräver ni för att göra er plikt? Som allierade ska även ni rannsakas. Ert straff borde bli döden!

One thought on “Skiffer täcker hela energibehovet

Kommentera