Syrien ska ha hittat gasgranater hos rebellerna

damaskus
damaskus

Regeringsstyrkor, har enligt landets TV-sändningar hittat kemiska vapen hos rebellerna i Damaskus.

Regeringens soldater har gått in i tunnlar i Damaskus, vilka kontrolleras av rebellerna, och där hittade man kemiska vapen. Några soldater sägs ha blivit strypta eller kvävts, enligt en regimkontrollerad tv-station. Fynden ska ha gjorts i förorten Jobar.

Arméns hjältar har gått in i terroristernas tunnlar idag lördagen den 24 augusti 2013 och där fann man kemiska vapen, enligt TV-stationen, med hänvisning till en nyhetskälla”.

Bakgrunden är ju att Assad anklagas för massmord med kemiska vapen.

 Ströps?

I vissa fall blev soldater kvävda när de gick in i Jobar, heter det vidare.

Ambulanser tillkallades för att hjälpa dem som var på väg att kvävas i Jobar, hävdade tv-stationen, och tillade att en enhet av armén förbereder sig för att storma förorten, där rebeller som kämpar för att avsätta president Bashar alAssad, har en bas .

Syriska aktivister anklagar regimen för att ligga bakom det som skall ha varit en stor gas attack, vilken dödade hundratals människor tidigare i veckan. Regimen har hela tiden förnekat detta.

Ett ​​antal möjligheter

På lördag håller USA: s president Barack Obama ett möte med sin nationella säkerhetsstyrka för att diskutera rapporterna om gasattacken.

Vita huset säger att många möjligheter” är tillgängliga när det gäller Syrien, och att amerikanska underrättelsetjänsten samlar fakta och bevis i målet.

Meddelandet kommer samtidigt som Syriens officiella TV –sändning under lördagen meddelade att regeringstrupper hade hittat kemiska vapen i tunnlar under Damaskus förort Jobar.

Det har också rapporterats om amerikanska sjöstridskrafters närvaro i östra Medelhavet. En jagare med kryssningsrobotar som har fullgjort en mission, finns fortfarande kvar i området

Verdens Gang

PK-pressen TT och SvD

Jo,jo säger Olli! Men vad säger Fredrik Reinfeldt? Dags att avgå nu! Ta du och knalla upp till Riksdagens talman och begär hela din regerings avsked fortast möjligt på måndag förmiddag. Dina och utrikesminister Carl Bildts svåra misstag har lett till oerhörda mänskliga tragedier och lidande i Syrien, men till viss del också i Libyen. Amatörer ska inte ge sig in i Världspolitiken. Det kan bara gå åt helvete!

Förklaring: Jag satte in rubriken på norska det första jag gjorde, och hade tänkt ta texten också på norska, men det visade sig vara alltför svårt att förstå allt. Då översatte jag med hjälp av Google, men rubriken blev norsk. (Det har ändrats till svenska nu) Nu har allt gått ut med den norska rubriken och det blir fel på det mesta om jag ändrar. Opprörere betyder så klart rebeller eller upprorsmän, resten skiljer sig knappt från svenskan. Vi kan mycket väl vara bland de allra första i Sverige att skriva om detta.

Det är nu klockan 23:30 och då har jag just hittat en reaktion på den Norska pressen och jag finner då att Petterssons har absolut varit först ut med de nyheterna i Sverige. Nu går jag och lägger mig. Det har jag nog gjort skäl för idag.

TT och Sveriges Radio

Tidigare rubrik på norska: Syria skal ha funnet gassgranater hos upprörere.

11 thoughts on “Syrien ska ha hittat gasgranater hos rebellerna

 1. Bravo Olli. Ett scoop. 🙂 Grattis.

  Som jag trodde. Hur logiskt som helst, att de s k rebellerna ligger bakom. Men man VILL INTE tro det, för det passar inte den PK-istiska agendan. Det är PK att vara för sunni och mot shia -eller shiastödda regimer.

  • Tack för det Ulf. Ja jag var faktiskt 10 minuter före SVR och TT med att få ut artikeln från Verdens gang 17:09 mot 17:19 och det trots att Sveriges Radio och TT har så enormt mycket större organisationer och resurser och samarbetade om detta. Jag fick göra allt själv inklusive översättningen. Ja förutom rubriken. Vi ligger dessutom högt upp även i Norge där Dagbladet nog var först. Tänk om jag hade hittat det först.
   Jag var inne på Verdens gang för att se på dagens opinionsmätning, och där gick Fremskrittspartiet ca 1 procentenhet framåt till 14% medan Höyre tappade ungefär lika mycket. Arbeiderpartiet gick upp till ca 30 procent av väljarna i Stortingsvalet, medan Miljöpartiet de gröna fortsatte ner och var igår under 4% – spärren.
   Idag får vi nya siffror i det norska valet. Varje dag kl12:00 redovisas nya mätningar fram till valet. Det har jag nu tagit reda på.
   vg.no är länken till vg på nätet.

 2. En ung fransk kvinna och mamma har modet att tala högt och öppet om hur illa samhället ser ut.. Hon riktar sitt uppriktiga tal direkt till Frankrikes inrikesminister Manuel Valls. En ung kvinna med kurage. (Klippet är översatt till engelska).

 3. Jag skiter blankt i vem som gasar vem sålänge de gasar varandra. Självsanering i stor stil! Förövrigt tycker jag västvärlden bör inte lägga sig i alls. I slutändan bli vi beskylld för att vara de onda. jag kallar det ”Det naturliga urvalet”så länge de slaktar varandra behöver inte väst göra sina händer smutsiga.

 4. Att där fanns granater syntes inget av, i det nyhetsinslag jag tittade på.
  Nu sändes detta ut från Tyskland,och de sitter ju lika illa till som Sveriges intelligens i regeringskretsar.
  Däremot visades otal plasttunnorupp,fyllda med olika kemikalier,som alla sags var ägnade att framställa gas av..
  Som framgår av Olli`s inlägg är 12 av soldaterna som tog sig in i gömslet, förda till sjukhus med svår förgiftningssymptom.

 5. Ja men nu beror det på om man är igång med den stora offensiven mot rebellerna inne i förstaden Jobar. Det kan vara början till slutet. Vem håller Aleppo nu?

  • Olli:
   Det börjar glesna i leden bland ”frihetskämparna”,det framgick i ett reportage redan igår på Franc24.Vidare sades,att de terrorister som hittills stridigt i grupp nu delats upp i små enheter,som mördar och terroriserar befolkningen i småbyarna av Nordöstra Syrien.
   Man jämförde med Al-Qaida,i Afghanistan och Libyen vilka delar av terroristerna lär tillhöra !
   Vad gäller Aleppo finns endast ruinhögar kvar att försvara !

Kommentera