För många flickor blev det ett sommarlov med övergrepp


Under sommarlovet blir också många tjejer blivit omskurna, eftersom det då finns tid för den långa läkprocessen på fyra-fem veckor. Könsstympning kan inte kvickt göras på ett påsklov, för då märks det tydligare att flickan inte sitter i skolbänken.

Vissa har badat i Siljan. Andra i havet vid en ö i Grekland. Många är fint brunbrända och fulla av barntjatter och nervositet inför ett nytt år, med nytt omslagspapper till skolböckerna.

Men så finns några som i stället för en sommar med glass och skrubbsår fått sår för livet. Många flickor har under de varma månaderna rest till länder långt bort för att giftas bort eller bli omskurna. De finns idag i våra klassrum och de behöver oss.

Enligt Ungdomsstyrelsen riskerar cirka 70 000 ungdomar att bli bortgifta under sommaren, men hur många som faktiskt drabbas vet vi inte, då det knappast redovisas öppet.

I Sverige förväntas en ny lag som tydligt förbjuder tvångsäktenskap röstas igenom nästa år. Den som försöker att tvinga en människa till giftermål ska kunna dömas till fyra års fängelse, enligt förslaget. Frågan är om det kommer att ha verkan; hur kontrollerar man vad som är frivilligt eller påtvingat?

Polisen har genomfört en skolkampanj om bortgifte men få av tjejerna vänder sig aktivt till polisen. ”Mörkertalet dominerar” säger polisens talesman här i Dalarna.

…och PK feministerna demonstrerar för slöja, för förtryck…

DT

 


2 responses to “För många flickor blev det ett sommarlov med övergrepp

  • allemand

    Du får ha förståelse för de svenska PK-feministerna, de förstår inte bättre.

    Gilla

  • Peter Jacobsson

    Resan görs mellan åk 9 och gymnasiet. Grundskolan är obligatorisk och skulle en flicka saknas vid terminsstart så kommer lärare och rektorer att försöka leta reda på eleven. Men gymnasiet är frivilligt och om någon uteblir så är det ingen som bryr sig. Så socialtjänsten och migrationsverket borde hålla flickor som lämnar grundskolan under uppsikt.

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: