Tysk polis utreder terrornätverk i Sverige

Tysk polis utreder misstankar om ett al-Qaida-anknutet terrornätverk i Europa med svenska kopplingar.

Nätverket leds av Mulla Krekar, som ska ha haft direktkontakt med en 28-årig man i Västerås. 28-åringen bodde i Norge fram till att han utvisades till Iran i februari 2011. Sedan november 2011 uppehåller han sig i Sverige.

I februari bad den tyska polisen om svensk hjälp med att förhöra den 28-årige iranier, bosatt i Västerås. Han är inte misstänkt för något brott, utan ska höras som vittne om hans kännedom när det gäller nätverket.

Den tyska förundersökningen att den 28-åriga västeråsbon tillsammans med en av de misstänkta ska ha lett flera chattar som nätverket genomförde i decemer 2010. Dessutom ska han ha haft direktkontakt med Mulla Krekar via chatt åtminstone två gånger. 28-åringen påstås också vara inskriven vid ett online-universitet som nätverket har startat, ”Ibnu-Taymiah-Institut”.

2001 grundade Krekar terrornätverket Ansar al-Islam, som några år senare utförde två självmordsattentat i norra Irak där över 100 människor dog. Rörelsen fick pengar från anhängare i Europa, bland annat två män i Sverige som dömdes till fängelse av Svea hovrätt för sitt stöd.

I dag sitter Mulla Krekar — som egentligen heter Najmuddin Faraj Ahmad och bor i Norge sedan 1991 — i norskt fängelse, dömd för hot.

Tysk polis hävdar att han sedan 2008 leder ett nytt terrornätverk, som än så länge bara finns på internet. Men målet har hela tiden varit att blir ett nytt Ansar al-Islam och agera på riktigt, med självmordsdåd, mord, krypskyttar och kemiska vapen.

-Pettersson undrar vad en misstänkt iranier som utvisats från Norge gör i Sverige?

VG Mulla Krekar

 VG

2 thoughts on “Tysk polis utreder terrornätverk i Sverige

  1. Endast en av de c:a 300 terrorister som enl.tyska BND,finns i våra svenska gömslen..I Tyskland räknar man med c:a 3.000 idioter…Dessa står dock under bevakning i stort dygnet runt,vilket ”våra svenskar” knappast lär utsättas för.
    Terrorister som genom 7-klövern,erhåller rikliga månadslöner på skattebetalarnas bekostnad.
    T.o.m. så rikliga att de kan sända iväg största delen,till deras ”arbetsgivare” i arabländerna…

Kommentera