Egyptens armé startar kontraextremistisk verksamhet i hela Sinai

egypt army sinai operatio
egypt army sinai operation

Egyptens militära styrkor har startat en massiv operation mot beväpnade extremister på norra Sinaihalvön, enligt vad rapporter i de egyptiska medierna säger.

Operationen kallas ”Ökenstormoch startades av den egyptiska armén i norra Sinais Guvenörsdistrikt under lördagen och kommer att pågå i 48 timmar, enligt tidningen Al Ahram som citerar olika säkerhetskällor.

Den militära insatsen syftar till att blockera extremister både öken- och bergsbaserade, ochslut på terroristverksamheten i regionen, främst i norra och centrala Sinai.

Två av Egyptens fältarméer, liksom landets flygvapen och marinen är enligt uppgift inblandade i den här storskaliga operationen.

Militären sägs blockera alla vägar, broar och tunnlar som leder från norra Sinai till andra provinser i Egypten.

Säkerhetsstyrkorna påstår att det finns omkring 500 beväpnade extremister i området, som kan använda den lokala civilbefolkningen som mänskliga sköldar.

Säkerhetsläget i norra Sinai har försämrats efter att den förre egyptiske presidenten Mohamed Morsi avsattes den 3 juli. De lokala upprorsmän som varit aktiva ända sedan det folkliga upproret i januari 2011, sägs ha fått sällskap av islamistiska anhängare, som har lovat att leda en väpnad kamp mot myndigheterna.

Det muslimska brödraskapet har förnekat att de har något med det eskalerande våldet i regionen att göra. Dock var det en av gruppens ledare som sagt att de upproriska attackerna skulle upphöra så fort som den legitima presidentenär befriad från sin internering, enligt RIA Novosti.

Minst 23 medlemmar av säkerhetsstyrkorna och 10 civila har dödats i staden AlArish i norra Sinai av misstänkta jihadistmiliser sedan Morsi avsattes, enligt Al – Ahram på nätet.

RT

Översättning till svenska är nu på plats, så nu kan ni koppla mitt förra inlägg om MB hos Hamas på Gaza Beach Hotel till det som det kan vara, nämligen en militär intervention av den egyptiska militären i Gaza. På länken till RT finns det också en video på engelska. Den kanske har nyare saker att förmedla.  Jag vet inte om videon fanns igår kväll när jag hittade det här daterat den 27 juli 2013. Jag behöver bara vila mitt huvud kanske en eller två timmar innan jag kan översätta. Om någon annan vill göra detta är det bara att översätta och skicka till någon skribent att lägga in på bloggen.  Jag vet att det finns krafter därute som kan och vill hjälpa till. Idag är det möjligt att få ställa upp med det ni är bra på. Google översätt är numera bra att översätta åtminstone mellan engelska och svenska, Det är dock frivilligt att göra något.

Det har också startats nya motsättningar i Tunisien, sedan en hög oppositionsledare har blivit avrättad enligt vad man ser det som i Tunisien. Så hela vägen från Libyen via Tunisien och Egypten är det åter revolution mot islamismen och för demokrati. I Kairo dödades 125 islamister enligt en nyhetskälla jag har läst men inte just nu minns. Så nu är det andra halvlek för revolutioner i dessa länder.

2 thoughts on “Egyptens armé startar kontraextremistisk verksamhet i hela Sinai

  1. Vilket getingbo!
    När den andra revolutionen avsatte Morsi och med honom Brödraskapet hade de majoriteten av folket med sig. Den nye presidenten Mansour ville snabbt forma en övergångsregering och inbjöd alla partier att delta t o m salafisterna och MB men även kopterna och Tamarod. Både MB och salafisterna sa nej tack.
    Jag såg en video med en av MB:s toppfigurer Badie tala utanför moskén och uppmana till strid och martyrskap mot militären och polisen. Typiskt för mullorna! Själva smiter de iväg till Gaza Beach Hotel och hetsar fotfolket att dö för dem.
    Även RT:s video säger att majoriteten av egyptiska folket vill ha en sekulär regering men jag tror inte att MB kommer att vilja avstå en procent av den makt de lyckades lura till sig. Först nu erkänner man att FJP (Freedom and Justice Party) det parti som kom till makten med Morsi som president, bara var en kuliss för att dölja Muslimska Brödraskapets avsikter. MB deltog inte på Tahrir Square och sade före valet av Morsi att de inte skulle blanda sig i politiken. Jag som trodde att taqiyya bara var tillåtet mot otrogna.
    Hoppas innerligen att inga andra länder kommer att blanda sig i nu.

Kommentera