Vad har Edward Snowden gjort?

Edward Snowden har den senaste tiden framställts som en hjälte – jag undrar varför, vad har han gjort?

Snowden arbetade som konsult åt USA:s nationella säkerhetstjänst National Security Agency. Snowden har brutit sitt sekretessavtal med sin arbetsgivare och sitt land. Det är allt och inget att bli hjälteförklarad för.

Det kan visserligen vara ett hedervärt och bra lagbrott men handen på hjärtat så visste vi väl alla, i varje fall alla normalbegåvade att USA:s säkerhetstjänst spionerade på sina och andras medborgare, liksom säkerhetstjänsten i Sverige och i andra länder gör. Att dessa underrättelsetjänster kränker och gör intrång i privatlivet är inget nytt, det har underrättelsetjänster och spioner gjort i alla tider helt enkelt för att det är deras jobb.

När politiker och journalister låtsas ovetande om detta så hycklar de och bevisar att de tror att dubbelmoral är dubbelt så bra.

9 thoughts on “Vad har Edward Snowden gjort?

 1. Första gången jag ansett att Pettersson brustit i sin ide kring ett argument!
  Jag tror det är pga bristande insikt i problemet! (okunskap)

  ” Snowden har brutit sitt sekretessavtal med sin arbetsgivare och sitt land. Det är allt och inget att bli hjälteförklarad för.”

  Snowden har helt klart tagit sitt liv! varför?? Jo för att han vet med sitt samvete att det han sysslat med 24/7 kränker folk som inte”bryr” sig men ändå tog risken! Att sen pettersson lägger fram snowden`s utkommande som ett HMmmpf!! det får mig att funder över min närvaro på Pettersson.

  • Lars, jag skrev att det var ett hedervärt och bra lagbrott Snowden begått, men att det inte borde vara någon nyhet att tala om det som alla redan borde veta…att våra politiker och journalister borde skämmas som inte talar om sanningen för de som inte vet eller inget begriper.

   Vi har exempelvis Försvarets radioanstalt, FRA, i Sverige som har som uppdrag att skydda Sverige och svenska intressen. Det sker dels genom att samla information om viktiga utländska förhållanden av betydelse för svensk utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik, dels genom att arbeta med att stärka informationssäkerheten hos samhällsviktig verksamhet. FRA ska hålla koll på utländsk militär och terrorism.

   Är det någon som tror att de inte kontrollerar e-post och mobiltrafik?

   http://www.fra.se/

 2. “När politiker och journalister låtsas ovetande om detta så hycklar de och bevisar att de tror att dubbelmoral är dubbelt så bra.”

  Så… i mina ögon är en sådan gärning – där en ensam och helt utlämnad individ lyckas dra ner byxorna på Big Government och Mainstream Media – ett hjältedåd. Utan bevis hade man fortfarande betraktat vår kritik som konspirationsteorier. Så det råder absolut ingen tvekan om att Edward Snowden är en hjälte.

  • Vad kommer det att få för praktisk betydelse? Det är väl trots allt det viktigaste, när man som Pettersson skriver, ändå vet att de kommer att fortsätta göra så. Trots allt så förhindrar det en massa terrorattentat och en hel del annan icke önskvärd utveckling.

 3. Hörde just nu i middagsnyheterna på SWR,att USA sedan 2008 bygger en ny enorm avlyssningscentral vid Wiesbaden i Hessen.
  Tidigare hade man haft en liknande anläggning i Heidelberg,som nu kan ersättes av denna nya moderna.
  Precis som “Varg i Veum” skriver är detta en nyhet som aldrig skulle ha kommit till gemene mans kännedom.Nu har det skett och borgmästaren i Wiesbaden är djupt bekymrad !!Ansvariga vid USA-basen vägrar svara på på några frågor…Vad visste och vet Merkel om det hela ??

 4. Att regeringar, politiker och journalister är ruttna “vet” vi ju alla, men man har kunnat hänvisa anklagelserna om maktmissbruk till sk “konspirationsteorier” eftersom inga bevis finns och “konspirationsteorier” är ju bara något som foliehattar håller på med. En konspirationsteoretiker i den meningen har inga bevis, bara egna ihopknåpade streck mellan utvalda punkter.

  Det han gjort är att han har lagt fram bevis på att konspirationen existerar i verkligheten och återigen bevisar att “konspirationsteorier” är värda att ta på allvar ofta. Därför är han en “hjälte” i mina ögon.

  Men du har helt rätt i att det hycklas nåt överdjävligt, och massan går på det hela tiden. Jag skulle vilja påstå att USAs övervakning av alla har skett med västliga regeringars goda minne så du behöver inte oroa dig för att han kommer att behandlas som någon frihetskämpe av regeringarna (vilket vi redan sett bevis på) Han är ju en förrädare som fått för sig att det skulle gagna folk om sanningen kom fram. Behandlingen av honom ger framtida whistleblowers en hint om vad de har att vänta sig om de skulle få för sig att sprida sanning.

  Tommy Robinsson EDL, Mordechai Vannunu, Assange, David Irving, Daniel Elsberg, killen som avslöjade Scientologernas OT3 skrifter, ja, det går väl att dra fram många fler, men dessa hade jag i huvudet, har alla “brutit mot lagen” och/eller sekretessavtal för att de trodde att sanningen skulle göra gott för folket.

 5. allemand:
  Så är det…Hur många av oss som kommenterar tror ni inte blir övervakade ?
  Utan att blåsa upp mig och uppfattas som någon viktig kugge,är jag personligen övertygad om att SÄPO m.fl. kollar vad jag skriver…
  Det kan med säkerhet också ni andra,på denna och liknande bloggar vara övertygade om..
  Sen är det kanske inte i första hand oss som USA vill komma åt informationer kring.
  Andra hemligheter som intresserar Yankee`s i första hand ligger på högre nivå.Industrispionage är en lönsam affär för otaliga stater.
  Kinas snabba tillväxt på världsmarknaden,anses av många ha sin grund just genom datakommunikationen i västvärlden…

  • Ja, man bör vara under normalbegåvad om man tror någonting annat. Ville jag vara terrorist skulle jag inte använda annat än eget ihopknåtat Linux eller annat obskyrt om jag kände att jag behövde kommunicera elektroniskt.

   Problemet för dig och mig är inte vad som övervakas idag, utan vad som övervakas imorgon. Det du säger idag kommer med stor säkerhet inte vara ok i framtiden (om vi fortsätter på den inslagna vägen) och då har de historiken redan. För ingen tror väl att övervakningsapparaten försvinner om onda hitlers kommer till makten?

 6. Många som utnyttjar nätet begriper inte att det mesta de placerar där är åtkomligt för de flesta. Att Snowden väckte en hel del är bara bra.

Kommentera