Åtal väntar i SSU-härvan

LULEÅ. Tio personer inom SSU har delgivits misstanke om brott. För en del blir det åtal i höst.
Förra året avslöjade Piteå-tidningen att SSU Norrbotten och SSU Piteå lurade till sig bidrag av landstinget och Piteå kommun genom saltade och falska kursredovisningar.

Detta ledde till omfattande revisioner som visade att SSU Norrbotten lurat landstinget på 1,7-1,9 miljoner kronor mellan åren 2002-10. I SSU Piteås fall rör det sig om cirka 340.000 kronor.

Åklagare Anna Wallin berättar att det antingen handlar om grovt bedrägeri eller bedrägeri. Det har även spekulerats om åtal för trolöshet mot huvudman då de misstänkta inte dragit personlig vinning av bedrägerierna. Men det håller inte Anna Wallin med om.
– Pengarna har kommit till personlig vinning. Det har ju betalats ut löner via dessa pengar, säger hon.
Några av de misstänkta har redan förordnats försvarare, fem advokater är inkopplade. Och alla förnekar brott. – Ja, de erkänner inte brott även om de medger själva förfarandet, säger Wallin.

Polisen har lagt ned mer än 200 timmars arbete på utredningen. Detta genom förhör av drygt 100 personer samt otaliga kontroller av närvarolistor och bidragsredovisningar från SSU:s kurser och utbildningar.
– Det har varit ett omfattande arbete. Och lite snårigt, det är ju inget vanligt fall, säger kriminalinspektör Gunnar Zingmark som sköter utredningen i Piteå som även tycker att minnet borde vara bättre hos en del… ssu bedrägeri

Kuriren Tidigare på Petterssons HÄR 

3 thoughts on “Åtal väntar i SSU-härvan

  1. Klart att Egenberikarnas avkomma kör på i samma stil som
    moderpartiet. Att gapa om orättvisor och visa förtrödenhet mot
    sådana som lyckats bygga upp vinstgivande företag har
    alltid burit ett socialdemokratiskt signum, samtidigt som man
    själva kört med småfiffel och ryggkliande åt partikamrater.
    för att själv berika sig.” Klia du min rygg så kliar jag din”
    En skenhelig attityd utåt, och en helt annan när det gällt att
    kapa åt sig själv= Socialdemokrati!

  2. Ekonomisk brottslighet i arbetarpartiet,
    d v s att sko sig på andra, det säger ju allt om vad detta parti egentligen står för. Har vi inte haft försnillare förr i detta parti kanske. Mona Sahlin och Marjasin, för att nämna två. Hög moral, va… Nä.

Kommentera