Center för avvisade barn öppnas i Kabul

Migrationsverket och deras motsvarigheter i Norge, Storbritannien och Holland driver sedan två år tillbaks ett gemensamt projekt som ska sluta i öppnandet av ett center för avvisade barn i Kabul.

Centret ska ska drivas av afghanska myndigheter med hjälp av utländsk expertis.  Syftet är att centret ska ta emot minderåriga barn som avvisats från Sverige, för att senare utvidga detta till att även unga män som tvångsavvisas ska få en plats här. Meningen är att barnen/de unga männen ska bo på centret för att underlätta för föräldrarna att återförenas med dem. Om föräldrarna inte dyker upp får barnen/de unga männen stanna.

Ulrik Åshuvud på Migrationsverket tror att fler kommer att avvisas när centret står färdigt, men Mikaela Hagan från Röda Korset bekymras av planerna och tror att barnen kan fara illa om de tvingas bo kvar.

Jag tycker detta är en bra lösning, för självfallet mår barnen bäst av att återförenas med sina föräldrar i det land där de är födda och i en kultur de känner samhörighet med. Att tvinga föräldrarna resa över 600 mil för att återförenas med sina barn i ett samhälle som strider mot det mesta de är vana vid, är väl knappast humant?

Sedan kan jag inte låta bli att påpeka hur ett visst riksdagsparti under flera år hävdat att hjälpen sker bäst i flyktingarnas närområden.

Källa: SR

9 thoughts on “Center för avvisade barn öppnas i Kabul

  1. En vanlig ”Friggebod” lär räcka till…De enstaka baarn som 7-klövern beviljar utresa,kan nog räknas på ena handens fingrar.Dessa ”nybyggare” är ju ryggraden för det
    framtida Sverige..
    Inte släpper man väl iväg pensionsräddare !!

  2. Norge bedriver tillsammans med UK och Etiopien liknande projekt i Somalia, var är Sverige ?

  3. Var är dom ensamkommande unga kvinnorna då? Jaså? Finns det inga. När ska den sjuka svenska regeringen vakna. Vi blir invaderade av unga araper som tar över hela rasket. Om 100år är detta fina land ett inavlat stenkastarland tack vare en regering som har fått härdsmälta i sina små hjärnor.

    • ”araper” den var min själ ett strå vassare än malmöpolisens ”apejävlar”. 🙂

  4. Bra idé! Det har ju visat sig att de stackars ensamkommande baarnen ganska snart har hittat sina mördade släktingar i något arabland så snart de har fått PUT. Det måste rimligen gå mycket fortare och enklare att återförenas i hemlandet.

  5. Bra initiativ…….de flesta vill väl hem iaf sedan sedan oroligheter avtagit…..så illa kan man väl inte fara på dessa centra….jag menar att det är inte sheraton eller hilton varken här eller där…….så vad är oron….ensam i ett främmande land utan sitt språk kan inte vara berikande snarare vara hemma med stöd på sitt eget språk i sitt eget land borde vara en dröm….för de flesta…..

  6. När svenska myndigheter omhändertar barn, varför skickas dessa barn inte ensam till andra sidan av världen? Om det nu är så bra?

  7. Ja, det låter mycket bra och det är ungefär så en ev. hjälp skall gå till, alltså AID i deras egna hemländer och ingen annanstans.
    Men jag misstänker att detta som vanligt är billig och värdelös kosmetika i syfte att förleda och lura oss medborgare.
    Och med tanke på hur många som utvisas från Sverige så räcker nog en friggebod gott och väl till som ”center”
    MVH
    Janne

Kommentera