Ny upphandling av tillfälligt boende för asylsökande


I tisdags kom Migrationsverket ut med en ny anbudsförfrågan om tillfälliga boenden för asylsökande. Upphandlingen omfattar cirka 8 000 platser eftersom tillgången till ordinarie lägenhetsboende inte täcker behovet. Genom att sluta ramavtal som kan avropas vid behov skapar verket en beredskap för eventuella uppgångar i antalet asylsökande och säkerställer boende åt alla asylsökande.

Migrationsverkets senaste upphandling av tillfälliga boenden, hösten 2012, överklagades till förvaltningsrätten i Linköping som konstaterade brister i upphandlingen. Verket valde att inte över­klaga domen som meddelades i februari i år, utan påbörjade istället ett internt arbete för att göra om upphandlingen. Bland annat inleddes en dialog med Rikspolisstyrelsen (RPS) angående en av huvudpunkterna som förvaltningsrätten underkände verket på: hur lagen om hotell- och pensionatstillstånd ska tillämpas på de boenden som Migrationsverket upphandlar.

Skärpt krav gäller bland annat på fastighetsägarens närvaro vid asylboendet — platsansvarig måste finnas på plats heltid, alla dagar i veckan. Skärpta krav på boendemiljön gäller till exempel avseende bostadsyta per person, gemensamma utrymmen för boendegästerna, och tillgång till en trygg och stimulerande utemiljö. För att underlätta kontakten mellan asylsökande och Migrationsverket har även kravet om det geografiska läget skärpts.

-Pettersson har tittat på den nya upphandlingen och konstaterar att Bert Karlsson inte kommer att bli glad. Max 200 per säng och natt, alla högre anbud förkastas. Även på matkostnaderna blir det begränsningar till 150 kr/person och dygn.

Jollen i Oxelösund kommer att klara de nya kraven som förutom priset även har krav på lekrum m.m.

Migrationsverket 


5 responses to “Ny upphandling av tillfälligt boende för asylsökande

 • Trött

  Hörde rykten häromdagen att Åbyanstalten utanför Uppsala är näst på tur att inhysa…den läggs ju ner 13 juni så sen sätter det väl igång med upprustning och inflyttning och där finns ju många platser…ett stenkast därifrån ligger alla dessa nybyggda miljonvillor, grattis Gunsta!

  Gilla

 • Gruvmor

  ”Skärpt krav gäller bland annat på fastighetsägarens närvaro vid asylboendet — platsansvarig måste finnas på plats heltid, alla dagar i veckan. Skärpta krav på boendemiljön gäller till exempel avseende bostadsyta per person, gemensamma utrymmen för boendegästerna, och tillgång till en trygg och stimulerande utemiljö. ”

  Va? Är det sant? I så fall kan vi Stråssabor börja hoppas att asylhotellen försvinner inom kort! (sarkasm)

  Jag har nämligen väldigt svårt att tro att någon av de 3 olika fastighetsägarna plötsligt skulle vilja satsa på en 24/7 platsansvarig, för det första. Kommer att bokstavligen tappa hakan om de gör det. Och vad skulle de hitta på för ”stimulerande utemiljö” här ute i vischan? Haha. Den ena gubben säger att han visst håller på o renoverar lägenheterna, jo men han anlitar då åtminstone en invandrad kille svart, betalar säkert inte någon avtalsenlig lön… Den ena längan är svårt mögel- och parasitdrabbad, Anticimex är där stup i ett. Ägaren har vi däremot aldrig sett, varför skulle han bry sig? Han övertog nog längan i samband med någon mycket viktigare affär. Den tredje platsen bytte ägarfirma i början av året, men det visade sig att båda firmorna ägs av samma människa. Säljande firmanamnet har av någon anledning visst fått lite dåligt rykte… Sådana är de fina fastighetsägare som brinner för ”flyktingarnas” väl och ve i Sverige.

  På allvar, invandrarverket kommer att tvingas sänka dessa krav. Enda alternativet är att kraftigt begränsa inflödet över landets gränser.

  Gilla

 • Fiona1177

  Eftersom det inte finns lägenheter ens till den egna befolkningen så undrar man ju lite VAR skall alla dessa tusentals människor bo sedan…. kvar på alla olika förläggningar resten av sina liv? Eller bygga nya bostäder åt dem och låta våra egna ungdomar bo kvar hemma eller flytta utomlands?

  Gilla

 • allemand

  Då lägger Bertram ner. Han är bara inne där för att tjäna pengar. Han skiter i människor i gemen. Han är inte speciellt intelligent, han åkte ut på första frågan i smartare än en femteklassare. Dock är han en businessman av rang.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: