Somalia siktar på bandy-VM

Ett somaliskt landslag i bandy ska bildas i Borlänge. Målet är VM i ryska Irkutsk redan nästa år. Den förre bandystjärnan Per Fosshag blir coach.  Hoppas att han inte blir lika gnällig som han var som spelare bara.

Per Fosshaug
Per Fosshaug blir förbundskapten. I grund och botten är det här ett integrationsprojekt, även om vi har en vision att ta oss till Irkutsk med ett lag. Det kan vara det viktigaste jag gjort, i alla fall inom bandyn, säger Fosshaug till expressen.se.Den blivande förbundskaptenen säger att de flesta i laget aldrig har stått på ett par skridskor och att han får börja med spelarna på samma sätt som fem, sexåringar som går i bandyskola.Men det är det som är det roliga. Det kommer att hända många roliga och dråpliga grejer under resans gång.

 Det handlar om att försöka, att försöka igen när det blir bakslag. Men jag tror att det är viktigt att det är Somalias landslag, det klingar på ett sätt som kommer att tilltala killarna. Fosshaug, som också varit tränare på elitnivå, kommer från Borlänge och tände på idén när han blev tillfrågad om att leda laget.

Hans Somalia slipper att möta Sverige och Ryssland i VM – laget får spela i C-VM tillsammans med andra utvecklingsländer. Men innan de åker i väg får de genomgå tester. Vi vill inte att de åker till VM om de inte kan stå på skridskorna, säger Marcus Norman, generalsekreterare i Svenska Bandyförbundet till TT.

 Somalias olympiska kommitté har sanktionerat bildandet av ett bandyförbund, som ska väljas in i det internationella bandyförbundet till sommaren. Vi ser det här som bra pr för sporten och dessutom som ett behjärtansvärt projekt, säger Norman.

 Han säger att skälet till att det nu bildas ett somaliskt bandylandslag i Borlänge är att det bor ungefär 3 000 somalier i Borlänge och att integreringen inte fungerat smärtfritt. Det var en eldsjäl som tyckte att det var dags att göra något åt det, och funderade på vad som var det svenskaste som man kan göra.  Han kom på att det är att spela bandy. Träningen ska ske i samarbete med bland andra Borlänge Bandy.

HD

Olli tycker förstås att det är ett konstigt projekt, och undrar om det inte är bättre att lära sig krypa innan man kan gå. Inga förkunskaper leder väl till enormt mycket dödtid, och varför ska det nödvändigtvis bli ett landslag, innan det finns någon som ens har kunskap i hur man åker skridskor. Men det verkar ju som vanligt vara ett mycket seriöst försök att lösa de så kallade integrationsfrågorna. Det måste ha varit ett politikerförslag från första början. För dummare förslag får man nog leta efter, och hur ska man nu göra med bönetiderna och bönemattorna? Dom senare riskerar ju att frysa fast i isen, och ingen riktig sarg finns det ju heller att hålla sig i som i ishockeyn. Min tro är att projektet läggs på is, långt före spelarna får några istider, och att istiden kommer före somalierna till Irkutsk.

Tack för tipset Pettersson, det blev nog det hittills mest udda inlägg jag gjort här på Bloggen. Men man upphör aldrig att förvånas, när det gäller integrationen av våra nära och kära.

 

7 thoughts on “Somalia siktar på bandy-VM

 1. Jag röstar SD, etc, etc… Och tycker inte att vi ska ta emot fler invandrare, överhuvudtaget. Men det låter väl som ett bra initiativ? Om det nu inte innebär att det hälls in miljoner skattekronor. Ibland känns det lite som att folk har dubbla naturer. Om invandrare inte integrerar sig, så är det inte bra (håller med 100%). Om de däremot ”inkräktar” på det svenska (t.ex. genom att lära sig åka skridskor, och spela bandy) – då är inte det bra heller!?!?!?!?!? Välj fot, det är mitt råd.

  • Jag är emot att det ska tränas av en dyr tränare för att försöka att ta sig ända långt bort i Sibirien till Irkutsk vid Bajkalsjön, och spela WM i C-gruppen, och betecknas som Somalias landslag. De kommer att backas upp med utrustning, istider, och fria resor till träningsläger, när de inte ens skulle placera sig bättre än sist bland korplagen och detta för att det inte går att träna upp skridskoåkningen till den nivå som behövs i vuxen ålder Det är enligt mig lekskola för fullvuxna, men till långt större kostnader. Därav lära sig krypa innan man kan gå. Om de själva tar hand om allt utan tränarsysslan, och de försöker att efter några år att börja i lägsta serien. Ja då är det seriöst, annars inte. Jag har alltså inget emot att de lär sig åka skridskor och skidor,eller spela bandy, men det ska de i så fall bekosta själva. Och vansinnet ligger i att kalla sig landslag och åka tusentals km för att möta andra usla lag, som ändå kommer att vinna över Somalia med kanske 25 -50 mål, redan i sin första säsong och som vanligt betalas kalaset med våra skattepengar.
   PS det finns inget som säger att den kontroversielle Per Fosshaug, skulle vara bäst lämpad till att lära de somaliska spelarna att åka skridskor heller. Det gör kanske de tränare som finns för knattar bäst, då många av dessa har grundlig utbildning för ändamålet. Medan en grinig Per Fosshaug inte så säkert fokuserar på att lära ut skridskoåkning,vilket är det enskilt största problemet för vuxna personer, som aldrig har spelat bandy.

 2. Undrar om man kommer att spela ”Black ice” med AC/DC vid inmarschen…
  Lär i alla fall bli gott om tid att träna för något jobb har de väl knappast?

 3. Dom kan väl starta ett formel 1 stall i stället det kostar bara någon milijard men det ställer nog Borlänges skatte betalare upp med !

 4. Varför ett somaliskt lag? De ska ju integreras och borde spela i svenska lag.

  Undrar förresten om Somalia har en olympisk kommitté?

 5. Alla dessa rakethissar till himmelriket stör mig. Låt dem starta med skrillor på lågstadiet så får vi se vart det barkar. Det är ingen brådska att integrera dem, snart ska de åka tillbaks till sina hemländer, och där finns ingen is, så det är fullständigt bortkastat.

Kommentera