Umeå-professorn Mikael Hjerm pudlar


Insändare från Lilla My

Umeå-professorn Mikael Hjerm pudlar

Umeå-professorn Mikael Hjerm har pudlat nu sedan han önskat livet av flera generationers pensionärer i Sverige. Innan hann han tydligen gråta ut över att helgen blev så hemsk för honom och hans familj då de utsattes för otrevliga telefonsamtal. Det är givetvis beklagligt att en person hoppas på sitt hem på privat tid, men kastar man ut en brandfackla av det slag Hjerm gjorde, ja, då får man skylla sig själv.

På min tid (häpp) hette det att den som ger sig in i leken får leken tåla.

I Västerbottens-Kuriren återges följande ursäkt. – Jag ber tusen gånger om ursäkt om någon blivit sårad av mitt uttalande, jag vill inte någon något ont, säger Mikael Hjerm.

– Det handlar om demografiförändringar. Folk är i regel ganska fasta i sina attityder, så sådana här förändringar tar lång tid. Det är med generationer som det förändras, säger han.

Å ena sidan ber han om ursäkt, å andra sidar slätar han över sitt uttalande ”The most prejudiced group is the elderly, who grew up in a different time. To put it very bluntly, when they die things get better.” genom att endast använda andra ord.

Återigen, på min tid hette det att det hjärtat är fullt av talar munnen!

Allt är kanske inte Hjerms fel, han är bara ett barn av sin tid (född 1969), som fostrats i Olof Palmes normlösa skola, varför han blivit historielös samt saknar värdegrund. Att han sedan försöker göra sig ett namn i den PK-värld (universitetet) han befinner sig i, är  kanske mänskligt, för han är väl delaktig i sin familjs försörjning.

Vi äldre som sett ett annat samhälle utan dagliga mord, våldtäkter, bilbränder, rån etc (listan kan bli längre) är inte mer rasistiska än andra yngre generationer. Vi har bara sett bättre tider, som vi kan jämföra med, ett tryggt samhälle.

Det Hjerm fick erfara var bara ett uttryck för yttrandefrihet. Hans uttalande föll inte gemene man på läppen, vare sig uttalandena som från Grå Pantrar (pensionärer) eller deras barn och barnbarn som ännu inte begravt sina gamlingar.

Lästips för professorns skulle kunna vara boken Invandring och mörkläggning, han behöver vidga sina vyer.

Lilla My 


8 responses to “Umeå-professorn Mikael Hjerm pudlar

 • Uppgiven

  Gammal tråd men lyfter den ändå, idag 20/10 -14 på SVT Forum kl, 10,30 sitter Hjerm och återigen talar om attityder och hur de bara kan ändras genom att folk ändrar uppfattning i frågan, dör, föds eller invandrar. Att karln inte skäms är en gåta, då han återigen talar om att folk måste dö för att attityder i samhället ska ändras, men också tar upp invandringen som attitydförändrare.

  De attityder som dör bort eller trycks undan idag är de som byggt Sverige till vad det en gång var, och de attityder som invandrar delar definitivt inte de svenska värdegrunderna. Vill Hjerm verkligen leva i ett islamskt Sverige eller är karln så förläst att han förlorat sin verklighetsuppfattning?

  Gilla

 • oldman94

  Re: The most prejudiced group is the elderly, who grew up in a different time. To put it very bluntly, when they die things get better.
  Google translate:
  Den mest fördomsfull gruppen är de äldre, som växte upp i en annan tid. För att uttrycka det mycket rakt på sak, när de dör det blir bättre.

  Det är lite diffust vad som menas med denna grupp ”…the elderly…” min tolkning, och många andras, är ju att åtminstone pensionärer ingår i denna grupp och eftersom alla födda samma år växte upp i samma tid sas så gäller uttalandet naturligtvis alla. En sak är då att konstatera att äldre är mest fördomsfulla. En annan sak är att konstatera att det blir bättre när de dör.

  Insatt om fördomar längst ned.

  Uppenbarligen så behöver inte fördomar vara något positivt eller något negativt……en fördom kan vara både och.

  Dvs att det blir bättre är Mikael Hjerm´s tyckande och inget annat……
  tyvärr så vet vi inte facit å andra sidan så vet vi att alla gamla kommer att dö ja till och med så kommer alla att dö, vad jag vet iaf.

  Från Havamal. ”Folk dö o fä dö men en sak vet jag som aldrig dör och det är dom över död man”

  encl.
  En fördom är ett förutfattat antagande om någon eller något, grundat på tillämpning av en stereotyp uppfattning om en grupp som den, eller det, som är föremål för fördomen anses tillhöra. Vid brist på information om någon eller något kan kunskapsluckor fyllas ut med allmänna stereotyper. En fördom kan exempelvis baseras på sannolikhet och empiri istället för statisk faktakunskap. En fördom kan därför vara antingen korrekt eller felaktig. Allmänt brukar ordet och företeelsen fördom uppfattas som negativt och överdrivet generaliserande. Men att en föreställning är en fördom innebär inte att den med säkerhet är osann.
  Eftersom stereotyper kan vara positiva eller negativa, kan även de fördomar som de resulterar i vara antingen positiva eller negativa. En negativ fördom gentemot en person leder ofta till en positiv fördom om en annan. Vare sig en stereotyp är statistiskt riktig eller ej innebär en fördom ofta en övergeneralisering av densamma. Om en fördom blir för övergeneraliserande blir den felaktig även när grunden är saklig. Som exempel kan nämnas fördomarna bakom uttrycken ”Isbjörnar går fritt på gatorna i Sverige” och ”Alla svenskar är blonda”.
  Fördomar kan utnyttjas och missbrukas. Genom att spela på allmänna fördomar kan man framstå som förtroendeingivande vilket används inom marknadsföring och reklam, men missbrukas också av bedragare. Många som blivit lurade säger att bedragaren verkade så pålitlig.
  end encl.

  Gilla

 • MartinA

  ”Att han sedan försöker göra sig ett namn i den PK-värld (universitetet) han befinner sig i, är kanske mänskligt, för han är väl delaktig i sin familjs försörjning.”

  En följdfråga, är det att betrakta som mänskligt att önska vedergällning mot monster? Helt apropå?

  Gilla

 • oldman94

  Hur har det gått för Centerpolitikern och lektorn Hans-Erik Hellborg ? Kvar i partiet? Kvar på jobbet?

  Gilla

 • Olli Rein

  En sån jävla pajas.

  Gilla

 • Tony

  Han kan be om ursäkt miljoner gånger, med uttalande
  som lika gärna hade kunnat hämtats ur Adolf Hitlers
  vokabulär, så skulle han haft en spark i baken ut från
  alla fina uppdrag. Men på något konstigt sätt belönas
  skitstövlar med fina tjänster i Sverige!

  Gilla

 • allemand

  Ursäkten är inte accepterad utan jag kräver att han avskedas på stående fot. Man skändar inte de som byggt upp landet ostraffat.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: