Facken kräver lag mot mobbing

I en gemensam artikel går LO, TCO och Saco ut och kräver en lag mot mobbing på arbetsplatserna.

“Flera faktorer har tillsammans gjort att klimatet på arbetsplatserna blivit tuffare och en nyligen publicerad undersökning visade att cirka 9% av löntagarna blivit mobbade av sina chefer eller arbetskollegor”.

De tre fackliga organisationerna skriver att både individen, arbetsplatserna och kollegorna tar stryk av denna behandling. Hög sjukfrånvaro, nedsatt produktivitet och en allmänt otrygg stämning kännetecknar den mobbing som förekommer på svenska arbetsplatser. Jag tycker personligen att en ny lag mot mobbing vore bra. Kräver vi vuxna att våra barn ska undanhålla sig från att mobba andra, så ska banne mig vi föregå med gott exempel.

“I dagens Sverige kan anställda frysas ut, systematiskt mobbas av chefer, underställd personal eller kolleger, utan att någon ställs till svars trots att det kränkande beteendet fortgår år efter år. Detta får inte fortsätta!”

Jag köper dessa ord, men undrar om inte LO spelar ut sitt hycklarkort. Det förekommer idag en vuxenmobbing i de politiska korridorerna, vilket inte minst representanter för ett viss parti kan intyga. LO har själva bidragit till att vuxenmobbing förekommer, då flera av deras förbund gör sig av med ombud som representerar ett visst parti och man har t.o.m. osmaken att engagera Expo för att med hjälp av dem åsiktsregistrera och bearbeta anställda som stödjer ett visst riksdagsparti.

Källa: DN

3 thoughts on “Facken kräver lag mot mobbing

  1. Mobbning. Jag har och är fortfarande mobbad å min arbetsplats som började år ( 2005) eller tidigare utav arbetsgivaren plus några anställda. Man tystar ner det hela och premierar de som är mobbare och detta är inom vården på Örebro läns landsting. Man skuldsätter den som blir mobbad och vill ha det hela tiden till att det är en konflikt. Jag har nu sedan jag förstått att jag är mobbad, trackasserad och kränkt år 2008 och utav vilka bett arbetsgivaren om ett samtal med berörda personer tillsammans med arbetsgivaren utan åtgärd. Prblemet är att facket ( personer från facket) tydligen deltog i mobbningen också . Jag bad arbetsgivaren att i min närvaro be mej om förlåtelse, men det vägrar arbetsgivaren också. Jag skickade facket centralt att jag ville prata med dem , men de vägrar utan istället kontaktar de facket lokalt som jag bad dem inte göra. Alltså facket deltar i mobbning , kränkning och trackasserier utav sina medlemmar. Jag har papper där man ser vad jag blivit utsatt för, som arbetsgivaren ( annan) överlämnade till mej och ville att jag skulle riva sönder. Men det gjorde jag aldrig. Vem kan man prata med och informera vad man blivit utsatt för eller skall man behöva ta sitt liv för att slippa sina plågor ? Jag har haft en plan nu sedan år 2005 , men pga minderåriga barn har jag lyckats stävja detta.

    • Hej Lena

      Beklagligt att du råkat ut för detta, men kanske går det att göra något åt. Har själv befunnit mig i en liknande situation, där jag under hela tiden haft svårt att acceptera denna flagranta passivitet från de fackliga sk representanternas sida. Denna närapå aktiva passivitet skapar det maktvakuum arbetsgivarrepresentanterna önskar sig, och de kan fortsätta med sin sk metodik visavi arbetstagarna. Detta alttså med hjälp av de sk fackliga representanterna. Jag kommer att återkomma i saken. Nu ser det antagligen inte likadant ut i alla fackliga organisationer, men jag misstänker att det är tillräckligt många för att konstatera att situationen inte är gynnsam för anställda. Dessa anställda facket alltså rättsligt ska företräda. Ha en trevlig helg. Mvh/Yony Yonson

  2. >Hyckleriet tillhör inte bara sjuklöverns representanter,
    Facket tillhör också denna exklusiva skara, man säger
    en sak och beter sig sen tvärtemot. Hur förklarar dom
    annars att dom utesluter medlemmar som sympatiserar
    med SD?

Kommentera