600-800 barn väntas


BORLÄNGE. Inom några år väntas 600-800 barn och unga slussas genom mottagningsenheten Sopranen i Borlänge. Deras kompetens och behov ska kartläggas och de ska komma in i rätt undervisning. – En fantastisk möjlighet om vi lyckas, säger Ulf Månsson, skolchef.

Mottagningsenheten är numera inrymd i Sopranen som varit gymnasielokal tidigare. Den upptar hela huset. – Vi räknar med att kartläggningen tar 16 veckor, Då ska man ha en bild av barnens förmågor och kunskaper, vad de har för skolutbildning och vad de i så fall gjort. Deras föräldrar som också kommer med intervjuas också. Nästa steg är att slussa in barnen i svenska skolan, till en förberedelseklass eller en alfabetiseringsklass i Sopranen om barnen har det behovet.

– De skrivs in i en skola från dag ett. Alfabetiseringen pågår längst 12 månader. Klasserna har en person som kan prata somaliska som det handlar mycket om under anhöriginvandringen.

Innan de 12 månaderna gått bedöms barnen vara mogna att flytta ut i en vanlig klass under en inkluderingsperiod. En särskild pedagog hjälper rektorer och lärare hur de ska ta emot de nya eleverna framgångsrikt.

Ett bekymmer är att det är svårt att hitta personal med rätt kompetens att kunna ge barn studiehandledning på deras eget modersmål, just nu somaliska.

– Vi behöver också statligt stöd för att klara kompetenskraven och klara verksamheten som ökar när så många barn och unga som inte har svenska som modersmål kommer till enheten.

Här tas också föräldrar emot. De kan få hjälp att hitta rätt instans för allt från bostad till ekonomiskt stöd. – Det ska vara en dörr in oavsett om det handlar om socialtjänst eller hitta bostad.

-Pettersson undrar om det inte vore bättre att ge somalierna ett rejält återvändarstöd och utbilda barnen och föräldrarna i Somalia, där skulle pengarna räcka till mångdubbelt fler…

Dalademokraten 


4 responses to “600-800 barn väntas

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: