Tre skivor till kaffet

Arne Lamberth född 13 oktober 1926 i Mjölby, Östergötland död 21 november 1977 i Hjärnarp, Skåne var en svensk trumpetare.

Lamberth växte upp i Mjölby och hans far, morfar och farfar var kyrkoorganister vilket ledde till att han gjorde debut som åttaåring i Mjölby kyrka, då på fiol. Dock var det trumpeten han visade sig ha mest fallenhet för och Lamberth började sin riktiga karriär som militärmusiker i Strängnäs. Han spelade fiol, obo och trumpet.

Drygt 20 år gammal fick han kontrakt på dansrestaurangen Valencia i Köpenhamn. Kontraktet varade bara i tre månader och efter det arbetade han vid Danmarks Radio som solotrumpet i Danmarks Radios underhållningsorkester men även som dirigent och arrangör. Under dessa år fick han flera hits på topplistorna, till exempel En natt i Moskva, Oh mein papa, Russian folk song och Nana. Under 1950-talet rankade Expressen Lamberth lika populär som självaste Elvis Presley. Lite mer HÄR

Arne Lamberth – O Mein papa

Arne Lamberth – If you love me

Ur Estrad -Skattkammarön

Estrad är en svensk underhållnings-TV-serie som visades i totalt åtta avsnitt 1967 (fyra avsnitt med premiär 11 februari) och 1968 (fyra avsnitt med premiär 3 februari). Programmet, som sändes från CirkusDjurgården i Stockholm och hade Karin Falck som producent, bestod av sketcher, monologer och sånger, framförda av de tre programledarna och deras gäster samt en rad dansare. Det mest kända inslaget från serien är sketchen Skattkammarön, som framfördes i andra avsnittet på första säsongen. Lite mer HÄR

24 thoughts on “Tre skivor till kaffet

  1. ”Tre skivor till kaffet”är ett samlingsnamn för mitt musikprogram och det går inte att söka efter de artister som finns bakom. Alltså är ”Tre skivor till kaffet” ett paraply att samla artisterna med för mig. Det blir då väsentligt mycket bättre för mig att hantera artister och låtar. Så snälla ni blockera inte sökmotorn med mina ”Tre skivor till kaffet” Ta istället jukeboxen till min topplista och välj artist. Kopiera den artist du vill lyssna till och klistra in den på petterssons sökmotor och sök för att finna inlägget med din valda artist, som ibland kan ses direkt och ibland måste letas efter under andra inlägg. Försök så ska ni se att det inte är så svårt.
    Mvh/ Olli

  2. Jag läste dessa kommentarer idag, eftersom jag hamnade här genom att mitt inlägg hade fått ytterligare 2 sidvisningar. Efter ett tag slog det mig att det var en väldigt hög nivå på kommentarerna här, jämfört med många andra inslag. Det kanske är musiken, som får fram det bästa hos oss. I sådana fall borde den finnas med i många fler sammanhang.

  3. Argus;
    Tack ska du ha,för den länken..Kvällen är räddad med en så skön sång,och utan att begripa ett ord,men kunna drömma sig bort en kort stund !
    Ibland får man tacka högre makter för att Petterssons blogg finns till.
    Tänk så många trevliga kommentatorer som har samlats på hans sida !

  4. Bengt Lundström:
    All rysk folkmusik är ju en aning melankolisk,men har alltid skön klang.
    Lyssnar gärna på gamla Sovjets ”Svarta Havs-flottans Kör”,som sjunger underbart.
    En som också kunde tolka denna typ av musik,var den numera avlidne
    ”Berlinergrabben Ivan Rebroff” med sitt fantastiska register från djupaste bas,till hög tenor !!
    Gå gärna in på” YouTube.de” och lyssna,om ni gillar den typen av fin avkoppling !!

  5. Vi kan väl som bonus lyssna på Gotländsk sommarnatt från Lärbo kyrka (på Gotland tror jag), det är dock inte samma känsla den här mannen spelar med, trots att det ska vara Ernie Englunds trumpet han spelar med. Magnus Appelholm heter han, och kanske hade det blivit bättre utan det tröga orgelspelandet, troligen från kyrkans kantor.

    • Detta är dessvärre inte Arne Lambert. Det är nog så att Arne Lambert inte spelat in Gotländsk sommarnatt på skiva.

      • Det ovan är troligen en amatör. Han heter Magnus Appelholm och det ska vara Ernie Englunds trumpet han spelar på. Det är väl inte dåligt, men långt från Arnes och Ernies klass. Spotify är inget jag använder mig av. Men om någon annan kan få Ernies inspelning på spotify hit är jag tacksam. Men jag tror inte att YouTube kan fixa till någon låt på Spotify heller.En inspelning på gitarr av Ernie Englund finns det av Gotländsk sommarnatt på YouTube.

  6. Min döde pappas favorit, eller en av dem. Enligt min fars önskan spelades det trumpet i kyrkan, Gotländsk sommarnatt. Visst väcker det minnen, de fina minnena.

  7. Olli åter tack för ditt skivval..
    Nostalgien tränger sig på.när man lyssnar på dessa gamla bekantingar. Estradprogrammet 1967 minns jag av speciellt ett skäl..Det var ett program i svart/vitt,och jag hade just köpt en färg-TV,vilket inte hjälpte oss .Bilden förblev färglös,men de dåtida skådisarna var verkliga färgklickar,som för alltid finns kvar i minnet !!
    När det gäller Arne Lambert,var ju detta jämte Ernie Englund 50-talets stora trumpetare.Tyvärr gick Lambert bort tidigt,,
    På tal om Lars Ekborgs ”Nisse Hult”,förekom han ofta i sketcherna som den store ”rivalen” !! Figuren lär vara hämtad från en ex-boxare från Stockholm,som på äldre dagar fick bära en tegelsten i ena handen,allt för balansens skull när han promenerade.

    • allemand jag tog det inte som kritik, men jag ville visa att det inte alltid går att få det man vill ha ens på YouTube.

    • Svar ja, men den finns inte bland YouTubeklippen. Även Ernie Englund hade spelat in Gotländsk sommarnatt, men inte den heller finns att hitta. Ernie var väl inte i samma klass riktigt som Arne, men hyfsad även han. Det finns ett Youtubeklipp med Gotländsk sommarnatt från Lärbo kyrka, men där spelar en kantor orgel och trumpetaren är väl troligen en glad amatör, som missar lite i de svårare passagerna. Däremot finns ”En stad ovan molnen” en rysk folksång. Det stod mellan den och ”If you love me” som egentligen är fransk, men där var ett tecken jag inte kunde göra på tangentbordet, så jag fick utesluta det franska namnet. Det står ju på videoramen. Inte heller ”Natt i Moskva” finns tillgänglig. Så det här är det bästa jag kunde göra ansåg jag, då jag tror att många inte skulle bli glada åt en låt som ”En stad ovan molnen” i Sverige anses det som en läsarsång.

      • En liten rättelse bara i all välmening… Pingstvännerna? stal melodin från den ryska folkmelodin ”Den lilla klockan” och så gav de den en annan text med rubriken ”Jag har hört om en stad ovan molnen”. Nåja, det stjäls mycket i genrèn, som vi vet.? Presley sjöng den svenska ”O store Gud” på Engelska som ”O mighty God”. – Som en bekant till mig uttryckte det: ”Språk finns det många, och ännu flera dialekter, men musik är ett Internationellt språk som inte behöver ord”!

      • Om jag som ateist av födsel och ohejdad vana ska bli religiös så ska det tamme tusan bli på finska. Det känns bra mycket mer seriöst och religiöst med Kari Tapio och Olen Kuullut On Kaupunki Tuolla: http://youtu.be/wNXTyfWI7BU

      • Ernie Englunds inspelning av Gotlänsk sommarnatt finns på Spotify på en en skiva som heter ” Svenska sommarhits” och utgavs 2002

Kommentera