Fackföreningen Syndikalisterna har sålt arbetstillstånd

Ekot kan i dag avslöja att medlemmar i fackföreningen Syndikalisterna har sålt erbjudanden om anställning i Sverige för mellan 20 000 och 40 000 kronor. Nu säger Syndikalisternas rubengeneralsekreterare att hela den lokala avdelningen, Västerorts LS, har uteslutits.

Det handlar om medborgare i länder utanför EU som betalat för att komma hit och arbeta på tillfälliga arbetstillstånd inom städ-, restaurang- och byggbranschen.

Flera medlemmar i Syndikalisternas lokala samorganisation, Västerorts LS, berättar för Ekot hur de med egna ögon sett handeln med arbetstillstånd. Det gäller personer från framför allt Latinamerika som betalat upp till 40 000 kronor för att komma till Sverige och arbeta, ofta inom städbranschen.

Ekot har tagit del av ett mötesprotokoll från Västerorts LS i oktober förra året, som visar att ordförande Ruben Tastas Duque har känt till den illegala handeln under en längre tid. Mötet hölls på Syndikalisternas huvudkontor i centrala Stockholm. Flera personer berättar också att de under hösten uppmärksammat Syndikalisterna på vad som pågått inom Västerorts LS.

Ruben Tastas Duque förnekar att han skulle ha medverkat till att sälja anställningserbjudanden, och fördömer de inblandade. – Ja, det är skamligt, det är det värsta som finns.

Men det har ju skett under tiden som du har varit ordförande? – Ja, och vi har kastat ut dem så fort vi har fått minsta bevis på det. Vi behåller inga medlemmar som vi vet säljer arbetstillstånd, säger Ruben Tastas Duque.

Men det har ju pågått under lång tid, utan att du har kastat ut dem? – Vi har kastat ut folk hela tiden, vi har reagerat hela tiden, vi har kastat ut runt ett tiotal medlemmar på grund av det här.

Har du polisanmält dem? – Nej, vi har inte polisanmält dem.

Läs förresten vad det står på syndikalisternas hemsida

McDonaldschefer sålde anställningar: Chefer på McDonalds misstänks ha sålt arbetstillstånd för hundratusentals kronor. Pengarna har betalats av utländska arbetare i förhoppning om att arbetet ska kunna leda till ­uppehållstillstånd i Sverige.

– Det är oacceptabelt och ett helt sjukt sätt att utnyttja människor. Men tyvärr är det nog van­ligare än vad man tror inom den här branschen, säger SAC Syndikalisternas gene­ralsekreterare Liv Marend.

Ruben Tastas Duque (bilden), ordförande för Syndikalisternas lokala fackförening Västerorts LS, bekräftar att medlemmar tagit betalt för erbjudanden om anställning. Majoriteten av medlemmarna i Västerorts LS är papperslösa och så här säger ordförande Ruben Tastas Duque om sin egen lön:

– Vilka pengar? Jag ägnar mitt liv åt facklig oavlönad kamp och därför kan jag inte betala mina skulder. Jag får inga pengar från SAC. Ingenting. Jag har haft dålig ekonomi i hela mitt liv för det är något jag aldrig prioriterat. Jag äger ingenting, är billig i drift och tar enstaka jobb då och då som drar in kanske fem sex tusen kronor i månaden.

– Det finns folk som har tagit betalt, jag kan säga namnen på personerna som har tagit betalt för att sälja anställningserbjudande, säger Ruben Tastas Duque, ordförande för Syndikalisternas lokala fackförening Västerorts LS.

-Pettersson säger att Västerorts LS och en stor del av Syndigalisterna länge varit ett tillhåll för kriminella som lever på andras arbete som är så vanligt bland vänsterextremister…“Sådan är kapitalismen Otack är den armes lön De e dom rikas paradis men, ingen hör en fattigs bön”

10 thoughts on “Fackföreningen Syndikalisterna har sålt arbetstillstånd

  1. Var är drevet denna gång, fast det är klart syndikalisterna finns ju på “rätt” sida om mitten, så det blir nog inget drev.
    Journalister kan man lita på.

  2. Där ser man vad deras ideologi är värd. Utnyttja och skinna sk utsatta människor. Ack ja dessa vänsterextremister såna är dom.

  3. Var det inte just den där Ruben som ett tag hade tiotals invandrare skrivna i sin lilla lägenhet? Han har förresten jobbat ihop med Petri Tahvanainen / Petrus Toxy, som jag skrivit om tidigare under er granskning av (V). Trevliga, reko killar…

Kommentera