Tre skivor till kaffet

Anita Lindblom, född 14 december 1937 i Hille, Gävle, är en svensk schlagersångerska och skådespelare.

Anita Lindblom utövade balett innan hon slog igenom med sin musikkarriär. Hon var en av Sveriges populäraste schlagerartister under 1960-talet. 1957 slog hon i genom i Scalarevyn där hon sjöng När den svenska flickan kysser, kysser hon med öppen mun. Anita Lindblom var en mångsidig artist som passade i revysammanhang och spelade bland annat hos Hagge Geigert i Uddevalla och hos Kar de MummaFolkan.

I oktober 1961 spelade hon in Sånt är livet med Sven-Olof Walldoffs orkester, en svensk coverRoy Hamiltons You Can Have Her från samma år. Stikkan Anderson skrev den svenska texten till melodin av Bill Cook, som var Roy Hamiltons manager. Det blev en grammofonhistorisk succé. Låten har blivit framröstad i en omröstning bland radiolyssnare som den största svenska schlagerlåten genom tiderna[1]. Hennes tyska version Laß die Liebe aus dem Spiel (inspelad i februari 1962) blev en stor framgång och Anita Lindblom är minst lika känd i Tyskland som i hemlandet Sverige.

Anita Lindblom har varit omgärdad av mytbildning och skandaler. Hon upplevde ett stormigt äktenskap med boxaren Bo Högberg, hamnade i skatteknipa och flydde från Sverige i slutet av 1960-talet. Hennes dåliga nerver och ständiga sammanbrott gick som en följetong i skvallerpressen. Hon återkom till Sverige på 1970-talet då hon spelade in filmen Rännstensungar och gjorde en bejublad krogshow på Hamburger Börs i Stockholm. Under en period levde hon tillsammans med skådespelaren och regissören Gunnar Hellström. Lite mer HÄR

Sånt är livet

Balladen om den blå baskern

Kring de små husen i gränderna vid hamnen

Nej jag ångrar ingenting

I den gula paviljongen

In Memorial

Igår den 27 februari 2013 dog den Brittiska sångerskan och fältartisten Vera Lynn i sitt älskade hem i Ditchling  Sussex. Hon skulle ha blivit 96 år den 20 mars 2013. Eftersom vi har haft denne mycket stora artist, speciellt i  Storbritannien, alldeles nyss på Petterssons Blogg, vill jag här hedra hennes minne med hennes kanske mest välkända melodi ”We`ll Meet Again”. Vera Lynn har betytt enormt mycket för de brittiska soldaterna och det brittiska folket under ”Andra Världskriget”. Hon adlades 1975 till Dame Vera Lynn. Vi fick igår tre sökningar till Petterssons, som hittade fram med texten ”vera lynn död”. Det var så jag uppmärksammade denna sorgliga händelse. Men att få nästan 96, som det verkar goda år, är ju få förunnat. RIP Vera Lynn

29 thoughts on “Tre skivor till kaffet

  1. Nu har jag hittat en nygammal låt med Anita Lindblom ”Den Gula Paviljongen” från filmen ”Rännstensungar” På min version av titeln har jag startat med ett I, men det får stå kvar då jag vill minnas att det var så den kallades förr, och det är ju det vår nostalgimusik före 1970 – 01 -01 ska stå för. Så därför får den heta ”I Den Gula Paviljongen”.

  2. På grund av att jag i det här inlägget med två artister, tagit bort Little Gerhard och hans låtar, som istället finns lite längre fram i ”Tre Skivor till kaffet”. Så har jag bytt in några nya låtar till Anita Lindblom. Cigarettes, och ”De små husen vid gränderna i hamnen” samt ”Basker blå” är nya låtar och Petter och Frida, tillsammans med ”Den sista Mohikanen har följt Little Gerhard till en annan del av våra skivor till kaffet.

  3. En låt till har jag redan trängt in bland de andra. Kring de små husen i gränderna vid hamnen. Sedan vill jag även ha en översättning från Edith Piaf om jag får in den, annars får det bli från kommentarsfältet, den heter på franska ”Non, je ne regrette rien” Nej jag ångrar ingenting” på svenska.

  4. Ny låt ”Balladen om den blå baskern”från 1966” Den har inte funnits förut. När den nu fanns gjorde jag ett eget inlägg för Anita Lindblom. Där kommer minst en låt till att finnas, förhoppningsvis fler.

  5. allemand:
    Vad är det som speciellt drar i Tampa,mitt minne från denna lilla stad är hamnen ? Vi gick med socker från Kuba till just den hamnen,under den senare delen av 50-talet, åren då Castro kom till makten…Men som allt annat har ju tiderna förändrats,och mina minnen från dåtida Tampa är vaga…

  6. Ber om ursäkt Olli,du hade rätt…Det var Sträng,ändrar mig efter att Lena lagt in bevis !!
    Inte klokt vad åren går,kunde nästan slagit vad om att det var på 80-talet !

    • Ingen fara Lars Å Månsson, vi gör alla små fel, jag gissade ju fel på procenttalet 104, när det skulle vara 102. Men genom att debattera lär vi oss av varandra, den här gången av Lena99, nästa gång av dig. Det är så det ska vara, när vuxna människor debatterar. Tyvärr har inte våra politiker i sjukklövern och journalisterna förstått att det är därför man debatterar, och sedan går till knapptryckningen med det rätta svaret, inte partiernas svada. Eller hur min vän och läromästare.

  7. Lena99 Stort tack till det underbara klippet. Det gör mindre att jag hade lagt till 2 procent, de andra 102 hade ju den pompöse Sträng stått för. Ibland visades det upp att Sträng inte hade någon annan utbildning än fackets. Den svenska varvsindustrins undergång, var helt och hållet ”Rikshushållaren” Strängs förtjänst, tillsammans med finansdepartementet, som inte kunde tygla en fackpamp, ens när denne hade fel i sak.

    • Vill gärna skriva något, hon var givetvis en tröst ett hopp för alla under ett förfärligt krig. Hoppas att hon hade ett bra liv, som du skriver hon uppnådde en hög ålder. Det hela känns för mig mycket avlägset och att allt var inte bättre förr, bilderna talar sitt i många fall grymma språk
      .Hoppas att vi slipper en upprepning, är ibland tveksam men hoppet kvarstår.

  8. De flesta låtarna som sjöngs var översatta amerikanska låtar. T.o.m Cornelis låt brev från kolonien o.s.v. Ge inte upp, alltid kul med ”vår musik”.

    Har varit i Florida ett tag och kollat läget och jag må säga att de kan köra bil, lugnt och inget stress. Skulle gärna flytta till Tampa-sidan, kanske blir aktuellt innan inbördeskriget i Sverige startar.

    • allemand:
      Kan du inte söka finna ett område som är klimatiskt bättre..Att gå och andas in fuktig luft,är i förlängningen inte att rekommendera !!

      • De få åren jag har kvar är luftfuktighet inget bekymmer. Dessutom när det är ”vinter” i Florida så är luftfuktigheten som här på sommaren.

        Tack ändå för omtanken.

    • Tackar. Jag gillade Tampa väldigt mycket så kan vi fixa problemet med alla djur vi måste ha med oss så blir det Tampa när det är vinter i Svedala.

  9. Apropå Anita Lindblom, min enda fråga är varför flydde ”stjärnorna ” Sverige,hon var inte den enda.(Greta Garbo,Ingrid Bergman, Anita Ekberg, alla kvinnor ?)
    I dag dras rappstjärnor och andra bedrövliga till Sverige från när och fjärran, ju mer främmande de är ju mer hyllade, mystiskt.

    • Det var av helt olika orsaker.Några av dem gjordes genom EN film ”berömda”..Sen kan man ju inte jämföra Greta Garbo,Ingrid Bergman med Anita Ekberg…De två förstnämnda var ju verkliga stjärnor under sin tid.När det gällde Anita Lindblom hamnade hon ju i det som ofta kallas ”dåligt sällskap”..Sen finns det en rad andra mer eller mindre bekanta kändisar,som emigrerade p.g.a det skattetryck som alltid rått i Sverige.Men merparten av våra stora artister stannade ju kvar,som t.ex ABBA,

      • Tror att de stannade för de var älskade av alla. De har alltid haft en folklig förankring, de övriga som vi diskuterar har haft en annan attityd, inte alltid godkänd i Sverige. Då tyvärr föredrar svensken det främmande, kan ha helt galet, mina vilda gissningar.

    • Lena99 det stavas P-E-N-G-A-R och det var ju inte så konstigt på den tiden, när Gunnar Emanuel Sträng läxades upp av barnboksförfattaren Astrid Lindgren, för att hans marginalskattesats var om jag minns rätt 104% av Astrids senast förtjänade inkomster. Sträng fick ge sig, om än bara ned till att höginkomsttagare kanske fick behålla 2 till 3 kronor per hundralapp, efter ett visst belopp, men att det aldrig skulle göras helt olönsamt för folk med höga löner att arbeta, för att de fick betala för detta nöje. Men det satt hårt åt, och Gunnar Sträng tappade förtroende, när Astrid hade rätt och Sträng fel, och det i ett seriöst program i vår då enda TV-kanal.
      Nästan hela svenska folket, såg David spöa Goliat. Det var nog ett av sossarnas mest svidande nederlag dittills.

      • Olli är du helt säker på att det var Sträng ?
        Själv tror jag att det var Fäldt som fick på pälsen,eftersom han väl var finansminister på 80-talet !!
        Men skit samma för dessa skattepengar har ju massinvasionen sedan länge ätit upp…

  10. Ser att du tagit texten från Wikipedia. Han heter inte KGL längre, men kommer inte ihåg just nu hans nuvarande namn, återkommer när hjärnan klarnat. Vilket i och för sig kan ta år, men bättre sent än aldrig.

    • Det är nog inte huvudsaken allemand, så du behöver inte grubbla ihjäl dig. Jag har saknat dig ett tag, har du varit sjuk eller bortrest. Jag hoppas givetvis på det senare. Jag fortsätter att söka mig fram och har konstaterat att detta inlägg inte rönt något stort intresse, trots att det inte är särskilt modernt. Kanske saknas det helt intresse för den här musikstilen. Jag tyckte dock att det var dags för något helsvenskt, även om det var en cover som Anita Lindblom sjunger. Vilket jag anser att hon gör bra.
      Little Gerhards båda låtar är ju humoristiska, vilket någon har önskat sig. Nåväl, det är ju inte så sent än och ett tiotal visningar har det trots allt blivit, men den första entusiasmen är som bortblåst. Man kan inte alltid få det man vill ha, eller hur du kloka allemand?

    • Tyvärr har jag inte fått någon fart på Pomperipossa och Astrid Lindgren här ovanför. Det var nog den pompösa Gunnar Emanuel Sträng, som utfärdade en dödskallemärkning på den debatt som fanns här i februari 2013, när vi just hade startat ”Tre skivor till Kaffet”. Finns det inte någon som har klippet och kan låna ut det. Ta dock först en massa kopior, så att klippet fortsätter att vara i er ägo.

Kommentera