Det nya gröna guldet

sojabonor-1

Det finns ett nytt guld i Sydamerika. Och det är grönt, skriver Dagens industri på tisdagen.

Sojabönor är på stark frammarsch på hela den sydamerikanska kontinenten. I Argentina var det en relativt okänd gröda i mitten av 1990-talet. Nu är det landets mest odlade och odlas på 19,5 miljoner hektar, en yta som är större än Svealand och Götaland tillsammans, skriver Di.

Utvecklingen går åt samma håll även i Bolivia, Brasilien, Uruguay och Paraguay. Sydamerika står numera för drygt hälften av världsproduktionen. I Brasilien talar allt för att den kommande skördesäsongen innebär nya rekord. Landets branschorganisation för sojabönor, Abiove, spår en produktion på 81,3 miljoner ton, en fördubbling på tio år.

Ett skäl till sojabönans framfart är att den är billigare att odla än andra spannmål. Avkastningen har dessutom stigit markant på kort tid. På två decennier har skördarna gått från 2,5 ton per hektar till 4 ton per hektar. Samtidigt har priserna stigit avsevärt på världsmarknaden.

di.se dise@di.se

7 thoughts on “Det nya gröna guldet

 1. Sojabönor kommer nog inte att användas till Biogas, men kanske resten av växten. Sojabönor är ju den växt som ger mest aminosyror av alla växter och kan därför till viss del ersätta proteinet i kött och fisk och en delandra proteinrika livsmedel, som mjölk, ost och ägg. Det är istället för att slippa göra något åt befolkningskatastrofen, som en del idioter tror ska upphöra, när tillräckligt många har invaderat Europa och Nordamerika, samt några få andra stater med balanserat barnafödande.
  Religiösa idioter ska besitta Världen, enligt galningar som i vårt Folkskitsparti, Miljötalibanerna, eller Vänsterstollar, Moderatstollar och sossestollar, KD-idioter och Maramöscentern, samt ett antal andra sekterister av det allra värsta slaget.

 2. Jag har för mig att efter Argentinas ekonomiska kolaps och hyperinflation för ett par årtionden sen har deras position som ett av de största köttproducenterna ändrats till att blivit uppköpta av de ekonomiska monstren och ingår i biofuelbranchen numera. En del länder i Afrika har gått samma öde tillmötes och vi får hoppas att Europa kan hålla stånd så länge.

  Mycket sker i tysthet men när aktier blir osäkra är fast egendom säkrare investering.

  • Tror du träffat huvudet på spiken Naivtiv…
   Det är de stora multikoncernerna som skördar vinsten..Biodrivmedel som etanol,får man ju hjälp av miljö-mupparna att marknadsföra..
   F.ö är det just nu åter ljud i skällan i Tyskland.Där har man sedan årtionde tillbaka lurat sina invånare att endast äta Bio-produkter.
   Nu visar det sig att äggen,liksom kött,fläsk och grönsaker är rent fuffens,allt till dubbla priset.

 3. Med så stor maskinpark som dessa har, jag kan se ett dussin stora skördetröskor, men tror inte att alla maskinerna har fått rum på bilden. Det blir stora kostnader för ett mindre utnyttjande även om de kan ta tre skördar per år, samt skörda annat om man har andra grödor. Var och en av dessa skördetröskor har kostat någon miljon kronor, och drar diesel för stora pengar. Jag är inte bondpojk, så jag har ingen hum om hur mycket sådana maskiner kostar i drift. Allt jag vet är att de kostar skjortan att använda, men priset har ju ökat på grödan och även skördarna har ökat, vilket står i artikelns sista stycke. Då ligger nog avkastningen på en hög nivå, tills nästa trend tar över.

 4. Troligen är dessa grödor avsedda för tillverkning av biogas.En sådan produktion har som Olli skriver,växt fram senaste årtiondet…
  Detta nya förfarande med biogas-odlingar,förekommer ju även i större omfång i östra Tyskland !! De gamla stora arealerna som kommunisterna skaffade genom,att beslagta privata egendomar efter kriget,lämpar sig väl. Skall enligt experter vara väldigt lönande,för odlaren,men dyrt för staten !!

 5. Ja, det kan det nog vara, fast det stod det inget om. Det här är hela artikeln från DI, så där får vi nog inget svar på din fråga, och tyvärr kan inte jag hjälpa dig heller.

Kommentera