Präst känner sig tvingad lämna SD


MALMÖ. Prästen Helena Edlund känner sig tvingad att lämna Sverigedemokraterna i Malmö. – Man kan inte vara anställd i Svenska kyrkan och ens riskera att bli förknippad med SD, säger Helena-Edlundhon.

Nu blev Helena Edlund, präst i Tygelsjö-Västra Klagstorps församling i södra Malmö, mer än förknippad med Sverigedemokraterna eftersom hon en kort tid representerade partiet som ersättare i sociala resursnämnden. Hon tillträdde vid årsskiftet men lämnade formellt, på egen begäran, sitt uppdrag den 7 februari.

Enligt Helena Edlund så skickade hon i stort sett in sin begäran om utträde ur sociala resursnämnden ”med vändande post”.

Helena Edlund tycker å ena sidan att uppdraget i nämnden inte är så mycket att prata om. – Jag var ju överhuvudtaget inte aktiv där så det fanns ingenting att hoppa av. Jag har per definition aldrig deltagit i något möte.

Å andra sidan riktar hon kritik mot sina arbetsgivare, Svenska kyrkan, om att det inte går att representera SD om man är präst.

– Det går inte för att jag jobbar där jag jobbar. Man kan inte vara anställd i Svenska kyrkan och ens riskera att bli förknippad med SD. Det som inte är någon stor sak i de stora kretsarna blir det i en ankdamm som Svenska kyrkan, säger hon.

-Pettersson noterar att Svenska Kyrkan motarbetar ett lagligt parti som 340 000 svenskar röstade på i det senaste valet och det säger mer om Svenska Kyrkan än om Sverigedemokraterna…

Skånskan

 

 


7 responses to “Präst känner sig tvingad lämna SD

 • Stefan K

  Nu tror jag att kyrkan är mer beroende av Sverigedemokrater, än Sverigedemokraterna är av kyrkan.

  Att inte kyrkans män och kvinnor är mer rädda om sin verksamhet är förunderligt. Säkerligen är SD tillsammans med KD, de partier som värnar mest om kristendomen och svenska kyrkan, men visst. Vill kyrkans män och kvinnor att Sveriges tredje största parti bojkottar samtliga kyrkliga verksamheter, så låt de så bli.

  Skippa söndagsgudstjänsten och låt de redan glesa bänkraderna bli ännu glesare. Gift er borgerligt, döp inte era barn, låt barnen slippa konfirmationen och riv medlemskapet om detta inte redan är gjort.

  Kyrkan lär väl snart upphöra att vara den statsledande religionen ändå.

  Gilla

 • Stenbock

  Kommer inte ihåg om det gällde präster, spårvagnar,eller bussar…
  ”Går en kommer snart tio nya ”

  Gilla

 • N

  Svenska kyrkan förstår nog inte sitt eget bästa! Dom kan ju ”slå ett getöga” på hur kristna behandlas av muslimer runt om i världen!
  Meeeen det kommer ju aldrig att hända i Sverige….. Förnekelse in i det sista!

  Gilla

 • osborn

  Lämnade svenska kyrkan för snart 10 år sedan. Skälet var nog mest av ekonomisk art, men sedan dess har det tillkommit många skäl att lämna kyrkan men som sagt har man lämnat så har man.

  Gilla

 • Tony

  Snart kommer väl Svenska kyrkan att överlämna sig
  till Islam för omprogrammering till det rätta läran.
  Det kommer närmre och närmre med ett utträde ur
  Svenska kyrkan. Det fanns förr ett uttryck ” hellre död
  än röd”, och det gäller även mot Islam!

  Gilla

  • Bengt Lundström

   Tony! Gick ur Svenska Kyrkan för ca 7 år sedan p.g.a. att dåvarande Biskopen Hammar började vänslas med islam. Har aldrig varit en aktiv kyrkobesökare. För mig har den kristna läran varit förknippad med tolerans och humanism och empati med fattiga och sjuka, som ju är själva kärnan i Jesu lära. / Kallar mig numera Agnostiker

   Gilla

   • Tony

    Det som hittills hållit mig kvar beror på att jag jobbat
    inom kyrkan,men har också sett förfallet, som sker
    inom kyrkan, och det stora hyckleri som förekommer
    där, falska profeter är vanligt förekommande, sitter
    och knäpper händer och ber till gud, men många av
    dem är bara skenheliga fån., det tråkiga är att sådana
    personer hålls om ryggen av okritiska kyrkoråd.

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: