Islamister jagar bort nunnor

LIBYEN. Antalet kristna har minskat drastiskt i Libyen efter revolutionen. I delar av landet jagar islamister bort kristna. Samtidigt är det oklart vilket öde som väntar de fyra utlänningar som gripits, anklagade för kristen mission.

Ingen ny information har kommit fram om de fyra utlänningar, varav en svenskamerikan, som i förra veckan greps i Libyen, anklagade för att evangelisera. Enligt tidigare uppgifter skulle männen kunna ställas inför rätta redan denna vecka – och proselytism bland landets muslimer är ett brott som kan ge dödsstraff.

I samband med att gripandet av de fyra utlänningarna offentliggjordes, förklarade en poliskälla för Reuters att proselytism är förbjudet i Libyen. ”Vi är ett 100 procent muslimskt land och den här typen av handlingar hotar vår nationella säkerhet”, sade Hussein Bin Hmedi till Reuters.

Men riktigt 100 procent muslimskt är nu inte Libyen, även om den kristna minoriteten är liten. Före revolutionen beräknades antalet kristna i landet, som har 6,3 miljoner invånare, till omkring 100 000, varav de allra flesta var gästarbetare från andra länder, men det antalet har minskat kraftigt de senaste två åren. Nu är det troligen runt 50 000, skriver Voice of America. Andra källor talar om endast några få tusen kvarvarande kristna.

I december dödades två personer vid ett bombdåd mot en kyrka i kuststaden Dafniya, och de kristnas oro för deras trygghet har tilltagit sedan dess, rapporterar AFP.

Monsignor Giovanni Innocenzo Martinelli, apostolisk vikarie vid katolska kyrkan i Tripoli, sade 31 januari till katolska nyhetsbyrån Fides att två kommuniteter lämnat Cyrenaika (den östra delen av Libyen) efter påtryckningar från islamister.

– Situationen är kritisk, sade Martinelli.

– De senaste dagarna har församlingen, som varit där i nära 100 år, tvingats överge Derna, sade han.

Prästen fader Dominique förklarar för VOA att det förekommit allvarliga hot.

– De [nunnorna] hotades… en del människor talade till dem på ett sätt som fick dem att tro att deras liv kunde vara hotade.

Syster Celeste Biasolo berättar för Asia News att hot från islamister tvingat henne och fyra andra systrar att lämna staden Derna i oktober förra året. Hon menar att islamisterna är ett bekymmer inte bara för de kristna.

– Den muslimska befolkningen terroriseras av den här situationen… Folket i Derna saknar oss och kontaktar oss ofta och vädjar till oss att komma tillbaka, säger syster Biasolo.

I huvudstaden Tripoli är det lugnare för de kristna. Varje vecka samlas kristna, som till största delen utgörs av indier, filippiner och afrikaner, till mässa i den katolska kyrkan nära stadens centrum, skriver AFP.

– Här är det inga säkerhetsåtgärder utanför kyrkan och de troende kan röra sig fritt, säger fader Dominiquee Rezeau till AFP.

-Pettersson säger att en gång var hela Nordafrika och större delen av Mellanöstern, Turkiet m.m. kristet och nu bygger islamisterna moskéer och bedriver skolor i Sverige…men vi behöver inte mer religion, vi behöver fler sekulära länder.

Världen idag 

Kommentera