Upplageraset

Det är länge sedan Södermanlands Nyheter skrev på första sidan och stora artiklar inuti tidningen om hur duktiga de var och vilka fina upplagesiffror de kunde visa. Nu skryter de bara om hur duktiga och allvetande de är i sitt ”Mediehus”. Upplagesiffror talar de mycket tyst om.

SN från tiden det begav sig, en ärlig redaktion som vill bemötas med respekt borde även rapportera när det går dåligt. När upplagan rasar, när tryckeriet läggs ned, att delar av redaktionen flyttas till Eskilstuna, att anställda erbjuds avgångsvederlag för att sluta men…

SN bara uppåt

Nedan siffror från Tidninsstatistik AB avseende upplagorna 2012.

I Eskilstuna-Koncernen ingår tre tidningar, Eskilstuna-Kuriren, Katrineholmskuriren och Södermanlands Nyheter.

Eskilstuna-Kuriren påstås gå mot strömmen med 200 ex i ökad upplaga. Det är som vanligt vinklade nyheter. Tidigare fanns Eskilstunatidningen Folket som dagstidning i koncernen, den är nu omgjort till veckotidning och kommer ut endast på söndagar.  Folket hade tidigare en upplaga på 4 100 ex och 3 200 av dem har stannat kvar och nöjer sig med en söndagstidning. Att inte Eskilstuna-Kuriren lyckas suga upp fler än att öka med bara 200 ex. måste se som en smärre katastrof. Eskilstuna-Kuriren hade en upplaga på 29 800 ex. år 2012.

Katrinehoms-Kuriren minskade med 300 ex, 2,7% till 10 900.

Södermanlands Nyheter, vår vän 99:an Carstorps skapelse ”Mediehuset” tappade 800 ex, 3,3 % till 23.600. Endast 20 400 var dock fullt betalda. 3 200 av SN:s prenumeranter fick olika typer av rabatter, jag blev erbjuden 40 % i går till ett pris av 122 kr/månad. Kanske bra att veta om ni inte tycker tidningen är prisvärd.

Det är väl lite konstigt att en sådan utmärkt tidning som SN som dessutom, enligt 99:an Carstorp, satsar hårt på att utveckla det redaktionella materialet bara rasar och rasar i upplaga.

TS-siffrorna för SN senaste tre åren:

 • Minus 800 exemplar 2012.
 • Minus 700 exemplar 2011.
 •  Minus 400 exemplar 2010.

Dessutom har befolkningen i SN:s utgivningsområde ökat med 4-5 tusen personer de senast tio åren. Det verkar nästan som läsarna har en annan uppfattning om tidningen än chefredaktör 99:an, men så kan det väl ändå inte vara…

Södermanlands Nyheters ansvarige utgivare och chefredaktör Göran Carstorp har inte gått att nå för en kommentar, men lika bra var nog det, för han hade kanske fått helgen förstörd om Pettersson även frågat vad han tycker om att Petterssonsblogg.se har fler läsare på nätet än SN.se….

9 thoughts on “Upplageraset

 1. Det är ungefär som hos tidningen Ystads Allehanda
  där Chefsredaktören skryter vitt och brett om hur bra,dom är
  att man har ökat med 400 hundra ex !? Men han håller
  tyst om alla gratis prenumerationer dom har portionerat ut för
  att hålla hög svansföring. Med tre foliehattar till ledarskribenter
  vars huvudsakliga uppgift är att vid varje tillfälle skriva skit om SD.
  så har tidningen inte något att slå sig för bröstet över.
  Det enda som dom inte har börjat förvanska ljuga om och
  undanhålla uppgifter om är väl dödsannonserna!

 2. SN och många andra lokala tidningar ägs av tokliberalerna V och C vad kan man begära än att de skriver så ägarna är nöjda, de fega journalisterna skiter helt i journalistiska värderingarna dessa dagar, de bara värnar om sina arbeten.

 3. Var försiktig Pettersson så du inte nappar på den kroken..Själv har jag blivit erbjuden Lokalblaskan gratis !! Skulle endast sända in en speciell talong som kom i slutet brev.Om jag förstått det hela rätt,hade detta mitt erbjudande kostat skattebetalare ytterligare i presstöd .M.a.o söker man nu samla in namn,att ligga som grund för ansökan om nya miljoner !

 4. Det är jobbigt att behöva vänta på tidningarnas undergång? Man skulle önska att det gick lite fortare? Tur för dem att inte jag är statsminister för då skulle jag avrätta dom…

 5. Här hostar inga hackspettar. Östra Sörmlands lokaltidning SNsuren har det inte lätt. Var inte för taskig nu Pettersson , de är ju ändå ett
  ” Mediehus ” som inte har så stora krav……………på sig själva.

Kommentera