Södermanlands Nyheter ljuger om Jollen igen

OXELÖSUND. Södermanlands Nyheter verkar ha svårt att få till något rätt. Nu skriver de att upphandlingen av 25 asylboenden, bland andra Jollen i Oxelösund måste göras om.

Det är delvis rätt men antalet är 100 (hundra asylboenden) som var med i upphandlingen och 25 av dessa blev godkända direkt. Ett av de godkända var Jollen i Oxelösund, 75 anläggningar blev underkända, de flesta av dem på grund av formella brister i pappershanteringen men tack vara att några av de 75 överklagat måste hela upphandlingen göras om.

Vidare skriver SN att asylboendet Jollen har fått kritik från flera håll, bland annat på standarden, maten och det faktum att boende måste gå till centrum för att äta. Denna kritik har i huvudsak framförts på grund av SN:s felaktiga beskrivningar av Jollen, inte av Migrationsverket som betalar.

Migrationsverket har hela tiden varit nöjda med Vinterklasen AB och deras sätt att bedriva asylboendet. Vinterklasen AB har hela tiden uppfyllt de villkor Migrationsverket ställt på dem och det med råge.

Vad lokaltidningen Södermanlands Nyheter har för agenda med att medvetet beskriva verkligheten felaktigt kan vi bara gissa oss till? Det kan knappast vara för att trygga arbetstillfällen i Oxelösund eller att beskriva sanningen för skattebetalarna.

Några fakta: Vinterklasen AB får 225:-/dygn och person för boendet på Jollen. För mat, frukost, lunch och middag tillkommer 125:- per person och dygn. Just nu betalar Migrationsverket för 48 personer, alltså 16 800 kronor per dygn vilket är hälften av vad SN tidigare ljugit om. Det finns plats för 96 boende på Jollen.

För dessa pengar ska maten som lagas av ICA Kvantum betalas med 100:-/person och dygn, lön för 4-6 heltidstjänster, el, städning varje dag, slitage, tvättmaskiner, spisar, kylskåp, mikrovågsugnar, snöröjning, restauranglokalen, värme, pappershantering, räntor och amorteringar på Jollen som köptes för fem miljoner av kommunen som tydligen inte såg någon lönsamhet i lokalen. Skadegörelsen som tidvis varit omfattande betalas dock av Migrationsverket (det vill säga dig och mig).

Utöver det som står i kontraktet ställer Holmström och hans personal upp med rådgivning, skjutsar till vårdcentral och sjukhus och mycket annat. Om detta skriver inte SN ett dugg.

Om det är lönsamt eller inte för Vinterklasen AB och dess VD Åke Holmström vet vi inte, inget bokslut är färdigt över verksamheten med de asylsökande ännu, men Pettersson tvivlar på att Holmström som driver en av de billigaste asylförläggningarna i landet får speciellt mycket över, om detta kommer dock SN inte att skriva för det är sanningen.

SN Jollen upphandling

SN   Tidigare om Jollen

Kommentera