Syrier, syrianer och assyrier


Några synpunkter från en Södertäljebo med ursprung i Syrien.

Fram till början av 90-talet fanns endast en kyrka och ett samfund och en biskop och en präst i Södertälje.

Hursomhelst började det uppstå meningsskiljaktigheter mellan två falanger inom den kristna ortodoxa kyrkan, där den ena falangen ville radera benämningen ”Syrianer” och istället kalla sig ”Assyrier” medan den andra sidan ville behålla begreppet Syrianska (som än idag åtefinns i Geneta-kyrkans namn samt på fasadskylten med kyrkonamnet: St. Aframs Syrianska Ortodoxa Kyrka)

Den förstnämnda utbrytar-falangen utgjordes av biskop Abdullahad Gallo Shabo och den blivande prästen Gabriel Barqasho (som på den tiden ännu ej hade prästvigts)

Namn-konflikten blev så pass infekterad att biskopen frigjorde sig från St. Aframs Syrianska Ortodoxa Kyrka i Geneta, och med sina anhängare startade en ny kyrka med namnet: St. Jakobs Syrisk Ortodoxa Kyrka. (Observera ”syrisk” i namnet)

Benämningen ”Syrisk” blev en kompromiss eftersom användningen av ”Assyriska” ansågs vara för kontroversiellt -trots att merparten av anhängarna till denna utbrytar-falang väljer att kalla sig för ”Assyrier”.

Observera även att ”Syrisk” inte har något med landet Syrien att göra eller dess befolkning som kallas ”Syrier”

Ett vanligt ”fel” som flera medier använder sig av idag vid t.ex. rapporteringen av krigets Syriska medborgare, är att kalla Syrier för ”Syrianer”.

Befolkningen i Syrien är/kallas ”Syrier” inte ”Syrianer”. Många syrianer och assyrier kommer från andra länder, bland annat Irak.

Benämningarna: Syrian, Syrianer och Syrianska är en teknisk konstruktion och en försvenskad omskrivning av benämningen på den kristen-ortodoxa folkgruppen som är: Suryoye.

 • Suryoye =benämning på Syrianska personer som grupp.
 • Suryoyo =benämning på språket och även benämning på en Syriansk man.
 • Suryeyto =benämning på Syriansk kvinna.

I Sverige kallas folkgruppen: ”Syrianer” och de pratar ”Syrianska”. Detta är alltså en konstruerad anpassning till det svenska samhället och används enbart i Sverige.

Internationellt används begreppen:  ”Aramaic” och ”Syriac” -på svenska; ”Arameiska”och ”Syriska” som för övrigt även påstås vara det språk Jesus talade.

Assyriska och syrianska folket är samma folk som valt olika benämningar. Följaktligen har det uppstått två kyrkor, två fotbollslag o.s.v.  Många assyrier är stora fans av fotbollslaget Assyriska FF. De vill ogärna förknippas med Syrianska eller allsvenska fotbollslaget Syrianska FC, vilka syrianerna håller på.

En Icke så obetydlig sak i sammanhanget är att gruppen som väljer att kalla sig Assyrier har en politisk agenda. De ser sig som ättlingar till de forna Assyrierna och genom lobbying på olika nivåer (EU, FN och genom USA) vill erkännas för att vara Assyrier från det forna Assyriska imperiet. Detta skulle då underlätta och bereda väg för att kunna göra anspråk på landområde i Mellanöstern. Det aktuella landområdet som ”Assyrierna” vill bilda stat på överlappar området som kurderna kallar Kurdistan och gör anspråk på de också. P.g.a. ”Assyrier” och Kurder har en likartad agenda om statsbildning, så förekommer samarbeten i olika former mellan kristna Assyrier och muslimska Kurder. Icke att förglömma är att en stor orsak till syrianernas flykt från bl.a. Turkiet (varifrån de flesta syrianer kommer ifrån) orsakades delvis av de muslimska kurdernas förföljelse av kristna syrianer. Detta verkar ”Assyrierna” glömt och istället samarbetar med dem idag (t.ex. med gemensam politik på EU-nivå, gemensamma TV-kanaler och tidsskrifter). Detta är att sälja ut sig anser jag.

Syriens president tillhör minoriteten muslimer och hans styre har varit endast av godo för de kristna där.

Men bland syrianer från Syrien finns både anhängare och motståndare till presidenten Assad. Det finns syrianer från Syrien, Turkiet och Libanon samt ”riktiga” Assyrier från Irak.

Vi har alltså syrianer och assyrier som är kristna och sedan har vi syrier som är arabiska muslimer.

En Syrian från Syrien sade följande efter ett års krig i Syrien:  ”President al Assad har aldrig avlossat ett enda skott mot sin befolkning fram till nu. Och nu är det terrorister som armén bekämpar -inte det syriska folket”

Jag brukar tänka: Vad skulle hända om ALLA FSA-rebeller (Fria syriska armén)lade ner sina avancerade vapen som man kan undra varifrån de kommer o hur de betalats?

Skulle den syriska armen skjuta mot folk utan vapen eller bomba om de inte blev beskjutna? Intressant fråga tycker jag. I ett krig finns alltid minst två parter. Rebell-terroristerna som innehar vapen olagligt måste släppa dessa vapen. När detta sker tror jag kriget kommer ta slut.

Utan ”den fredliga religionen” hade världen varit en bra plats att leva på.

Detta var några synpunkter från en Södertäljebo…

-Pettersson inser att världen är mer komplicerad än man kan tro, men att lägga ned vapnen är en bra börja framförallt om de som representerar den fredliga religionen och står för merparten av våldet gör det.


15 responses to “Syrier, syrianer och assyrier

 • Michel

  Det finns oxå kristna syrier.

  Gilla

 • Suroyo

  Folk från sydöstra Turkiet, helst (turabdin) som säger sig själva vara syrianer araméer—-, alla arkeologiska fynd i turabdin är assyriska, och dem så kallade ”syrianer” som bott i området i över tusentals år, dem har inte grävt upp en ända arameisk sak, , i t.o.m mor Gabriel klostret så är den assyriska stjärnan med solen inristad, och då var det innan ens vi blev kristna. Midyat, turabdins ”kärna” hette samma sak som i det assyriska imperiet. Vart i bilden finns syrianerna araméerna? Vissa tror att suryoye är syrianer och att de inte ska förknippas med othoroye, NEJ det är fel, Suroyo=othoroyo, den som säger att grekerna gav oss namnet ”suryoyo” är helt ute och cyklar då vi har kallat oss själva för suroye långt innan grekerna gav oss namnet, grekerna namngav oss bara det som på deras språk heter suroyo, alltså (suryoyo) på grekiska och då tror vissa att det var greker som namngav oss suroye från första början. suroyo=othuroyo inte oromoyo/syrian. Dem riktiga utsäljarna är dem som kallar sig för syrianer, då de hatar sitt eget folk av någon anledning, förmodligen pga att dem blir hjärntvättade. Folk som kallar sig för syrianer araméer, är upp till 98% -100% okunniga eller allmänt ointresserade av att lära sig om deras kultur och historia, och bara blivit lärda av deras okunniga föräldrar som bodde i by-hålorna i Turkiet utan utblidning att vara ”syrianer” och gå i kyrkan. Ungdomar, ni har all möjlighet att läsa och ta reda på vad som är rätt och fel, gör det. Att kalla sig för ”syrian” har inget mål. Jag kallade mig också för syrian, då Jag själv blev lärd så av mina okunniga föräldrar som också är födda i byarna utan någon utbildning, nu när jag läst och insett vad som verkligen är rätt skäms jag att ens den här namnkonflikten existerar och att folk överhuvudtaget kallar sig för syrianer då det ända rätta är ASSYR.

  Gilla

  • Lena

   Märkligt då är ni ett folk, mina föräldrar som verkligen inte var okunniga har av de okunniga i sossarna och andra politiska partier fått höra att de och vi andra svenskar är inget folk och och har bara en ”töntig kultur och traditioner”. Ni som har invandrat till Sverige har enligt de okunniga invandrat till ett land utan ett svenskt folk och med töntiga traditioner, undrar om det var därför ni valde vårt land ? Det bästa landet att invandra till är ett land med stolta traditioner, då blir även de invandrande stolta över sitt ”nya land”.

   Gilla

 • Albin

  Själva inlägget är intressant även om saker och ting hård dras på slutet.

  Gilla

 • Sanharib

  Vad är det för clown som skrivit detta? Vi är assyrier, BARA assyrier. Den ”syrianska” flaggan, är en assyrisk symbol i grund och botten

  Gilla

  • Pettersson

   Sanharib, jag vet inte vad det är för clown men han är assyrier och bor i Södertälje…

   Så är står det på fotbollsklubben Assyriska FF hemsida.

   Assyrierna är egentligen samma folk som syrianerna, uppdelningen dem emellan har skett först i Sverige och andra kristna länder man emigrerat till. Skillnaden mellan assyrier och syrianer kan snarast sägas vara ideologisk, assyrierna hävdar släktskap med det forntida assyriska folket, medan syrianerna anser sig härstamma från araméerna (en del har även valt att kalla sig araméer). Det anses också att assyrierna i högre grad ser nationaliteten som gemensam nämnare, medan syrianerna håller den kyrkliga tillhörigheten främst. – See more at: http://www.vastrasidan.se/web/assyriska-ff/#sthash.X5XbN7yo.dpuf

   En annan fotbollsklubb heter Syrianska FC

   http://syrianskafc.com/

   Det är inte lätt för oss svennar att veta vad ni är när ni inte ens vet vad ni själva ska kalla er.

   Gilla

 • Bertil Nilsson

  Vilket folk det än är så vill jag inte ha sådana parasiter i mitt Sverige, bara bidrag som gäller eller? Låt dem resa till sitt eget land nu snarast !

  Gilla

 • Suryoyo

  Det är ju uppenbart att detta har skrivits av en sk ”syrian”. Alla vet att utbrytarna är de som numera kallar sig för ”syrianer”. Tidigare kallades alla för assyrier och ingenting annat. Benämningen ”syrianer” myntades fram här i Sverige under slutet av 1970-talet.

  Tidigare fanns en bara en kyrka, den syrisk ortodoxa i geneta. Men efter en konflikt bildades en ny syrisk ortodox kyrka..den första kyrkan i geneta bytte skylt till ”syrianska” så sent som 1995.

  Alla organisationer som bildades först av denna folkgrupp hette Assyriska..sen kom kopieringsmaskinen igång och det bildades ”syrianska” motsvarigheter. Se tex på fotbollslagen, Assyriska FF bildades 1974 och syrianska fc bildades 1977

  Gilla

 • David

  Detta stämmer inte för fem öre. Utbrytargruppen är ”syrianer” (ett ord som myntades på 70-talet). Vid den första invandringen av denna folkgrupp så fanns det en kyrka – den assyriska ortodoxa kyrkan, inte den syrianska.

  ”Syrisk” är inte en kompromiss. Assurayu>suraya finns oberoende arkeologiska bevis för, både i assyriska kilskriftskällor, Herodotos, kthobonoyo och för ett tag sedan Cineköyinskriptionen som skrevs på luviska (utdött indo-hettitiskt språk) och feniciska som bekräftar att assyrierna använde detta namn för 2800 år sedan.

  (Suraya=Suryoyo, d.v.s.a suryoyo betyder etymologiskt ingenting annat än assyrier)

  Det är ingen ”konstruktion” som lobbats in – att assyrier är ättlingar till de forntida assyrierna. Det finns oberoende arkeologiska bevis som bekräftat detta. Det finns lingvistiska bevis (att den arameiska dialekten som talas har ett akkadiskt substratum som går hand i hand med det faktum att assyrierna som talade akkadiska anammade arameiskan som modersmål). Det finns genetiska bevis (en nordmesopotamisk genprofil). Det finns oberoende historiska bevis från exempelvis Herodotus och Justinus som likstället ”Syrian” med ”assyrier”.

  Gilla

  • Mr Q

   Detta blandfolk kan ju jämföras med zigenarna då förstår jag varför de dödar varandra !Samlar detta folkslag också nattetid kopparkablar,plåt,statyer och andra metaller ?

   Gilla

 • Maggi

  Vill bara klargöra en sak. Syrier behöver inte alls vara muslimer det finns en väldigt stor grupp kristna i Syrien som varken är syrianer eller assyrier men ändå är kristna och syrier. I Syrien är till och med Kristna syrier fler än antalet syrianer i landet.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: