Vakterna vägrade öppna nöddörrarna

Nattklubbsbrand i Santa Maria Brasilien brand992

Minst 231 unga människor dog och över hundra är skadade. Av dem är 30 personer kraftigt skadade och får andningshjälp.

Att tragedin blev så stor beror på att nödutgångarna var stängda. Det fanns bara en ingång till lokalen, men bredvid huvudingången fanns nödutgångar som hade kunnat öppnas upp om vakterna hade förstått allvaret.

I stället trodde de att nattklubbsgästerna försökte smita från att betala sina drinkar.

På nattklubbar i Brasilien får du en kupong och en lista där bartendern skriver upp vad du köper, sen betalar du när du går hem.

När branden startade och folk försökte fly då fattade inte nattklubbsvakterna att det var rök och brand, och stoppade dem, säger frilansjournalisten Henrik Brandao Jönsson i Gomorron Sverige.

Han befinner sig i Brasilien, ett land där chocken och ilskan efter brandtragedin är stor.

Ilska bland befolkningen

Många av de döda hittades på golvet nära utgången. Om vakterna hade öppnat upp dörrarna och fått ut folk snabbt på gatan hade det kunnat gå att rädda betydligt fler.

– Det gör brasilianarna väldigt förbannade. Det är girigheten som sett till att så många dött.

Branden utlöstes under en konsert när sångaren tände en fyrverkerifontän på scenen. Fyrverkerier är en del av festkulturen i Brasilien, men både fester och fyrverkerier sker oftast utomhus. Men studentstaden Santa Maria ligger i södra Brasilien där klimatet är kallare.

Lokalen blev rökfylld på några minuter

Sångaren bar skyddshandskar och fyrverkeriet var planerat, säger Henrik Brandao Jönsson.

– Han sköt fyrverkerierna rakt mot taket där det satt akustikplattor gjorda av skumgummi. De tog direkt fyr och skumgummi är jättegiftigt. På bara 1-2 minuter var hela lokalen rökfylld med livsfarlig rök.

Det tröstlösa arbetet med att identifiera de döda, många av dem svårt brända, pågår fortfarande.

Överlevande vittnar om hemska scener, skriver BBC.

– Jag såg offer vars ena sida av ansikte hade smält, säger Max Muller, som gick förbi klubben och blev vittne till brandkaoset utifrån.

SVT

Det är kriminellt att inte ha öppna nödutgångar och kriminellt att avfyra raketer inomhus. Brasilien har mycket att göra , för att skapa ett säkrare land. Det är givetvis de brasilianska myndigheternas fel och ytterst de infantila politikernas, som inte stiftat de nödvändiga lagarna. Socialistregeringen bör omedelbart avgå, anser Olli

2 thoughts on “Vakterna vägrade öppna nöddörrarna

  1. Så kolossalt tragiskt för alla inblandade,inte nog med okunnighet även girigheten var närvarande.
    Antar att Skumplastmaterialet i taket innehöll PVC, när det brinner utvecklas Saltsyregas,mycket giftigt.

Kommentera