Katalonien utlyst till suverän enhet

Kataloniens parlament har antagit en deklaration som ger området status av suverän enhet. Dokumentet har snarast en symbolisk än juridisk betydelse, men det skapar ett prejudikat som kan ligga till grund för en folkomröstning om områdets separation från Spanien. 

Enligt opinionsundersökningar uttalar sig hälften av Kataloniens invånare för självständighet, medan resten vill ha kvar nutidens status. De flesta medborgarna är i alla fall emot självständigheten genom utträdet ur EU.

-Pettersson säger att inte ens mellan spanjorer och katalaner fungerar mångkulturen smärtfritt…

Web

Rysslands röst 

25 thoughts on “Katalonien utlyst till suverän enhet

 1. Eva-Marie:
  Åtminstone i Smålands Jerusalem…Men det är med de småländska sekterna,som malariamyggor i Afrika,det finns hundratals olika arter.!! Detta fick jag lära under mina första år som resande ”försäljningsbiträde” för 50 år sedan ….Kan tänka mig att Molle Lindberg tillhör dem som ser till sig själv först och främst !!

  • nja, det är nog också en överdrift att det skulle finnas hundratals olika sekter/frikyrkor här uppe i bibelbältet, men visst finns det ett antal… men räknar man alla moskéer som ni har nere i Malmö så ligger vi nog ändå i lä.

 2. Ruben:
  Vad gäller Lööfskan,får du för mig gärna överta ”den fula ankungen”.Dels på grund av att min ålder har tagit ut sitt rätt!! Dels av att jag i mån av möjlighet,väljer mitt umgänge…Därför är ej hellre Reinfeldts ”Arabimam” av intresse.

 3. Ruben:
  Utan att du kanske tänkt på detta(med islams inblandning),finns i botten ju detta,i det katoliska Spanien..I söder finns som jag skrev vissa kulturer från tiden då Morerna regerade.Genom åren har Zigenarekulturer tillkommit.Vilket ju som bekant inte höjer produktionen, utom familjemässigt i antal !! Visste du f.ö att Barcelona är ficktjuvarnas huvudstad,bestående av Zigenarsläkten…

 4. José Manuel Barroso uttalade sig i EU-medlemsfrågan och om Katalonien blir en självständig nation för de själva söka medlemskap i EU med den process som det medför. För en svensk låter det som himmelriket att slippa ut från EU men nu råkar Spanien vara EU:s största nettobidragstagare så det kan bli dyrt för katalanerna.

 5. Ruben:
  Ingen regel utan undantag…Skulle du t.ex.vilja jämföra dig med en småländska som LÖÖF ?? Nej,då ser jag hellre gemenskap med en fiskare,från Sölvesborg i Blekinge !!
  Skämt åsido jobbade en kort period(6 mån)i Madrid,och kan försökra dig att vänskapen mellen en Madrigal och Katalon,inte är särskilt vänskaplig…och det gäller inte enbart i fotboll !!

  • Ja nu gillar jag ju inte ”Annie” speciellt mycket (även om hon kommer från grannkommunen), men kanske är det ändå så att jag har mer gemensamt med henne än med en fiskare från sölvesborg eller en gruvarbetare från Kiruna…

  • Lars:
   Valet mellan pest och kolera är alltid svårt, men jag tror nog mig veta att du liksom jag, föredragit den ”väna” lööfskan framför den kolorerade waberi. 🙂

 6. Naturligtvis finns det lokala och dialektala varianter i varje land, och så skall det vara. Men i grund och botten har vi samma syn på hur ett samhälle skall fungera.

  • Jag är inte övertygad – som du påstår – att en ”mörkröd” norrbottning har samma syn på hur samhället skall fungera som en ”mörkblå” danderydsbo… jag tror dom kan vara jävligt olika.

   • Jag kanske tänkte lite längre ändå, subkulturer från andra världsdelar och med ett tankesätt, och en religons sneda värderingar som går tillbaks 1400 år är nog ganska svårt att inlemma i ett modernt samhälle.
    Alternativet är att vi får anamma den kulturen.

 7. minsynpasaken:
  För att ytterligare söka förklara skillnaden för dig,är södra Spanien till stor del influerad från Zigenare..I Madrid är det en blandbefolkning från alla delar av landet,men ett särskilt stolt folk.Sak samma är det i Katalonien som också är väldigt duktiga,flitiga och har en annorlunda kultur och ett annat språk..Även om många ord är lika..

 8. Kommer att tänka på att det finns områden där människor länge har önskat sin suveränitet. Exempelvis Corsica,Baskien och just Katalonien. Det tror jag kommer att förstärkas med den multikulti politik som förs. Människor tycker om att vara med sin grupp och leva i sin kultur, det bevisar ju de invandrade som söker sig till varandra, när de blir många så flyttar ursprungsbefolkningen. För makten är detta perfekt, då kan man tala om att härska genom att söndra. Ett polariserat och segregerat samhälle är ett svagt samhälle.

 9. Men är det det som är definitionen av mångkultur? Att det är skillnader mellan en skåning och smålänning? I så fall har ju Sverige ALLTID varit ett mångkulturellt land och ingen skillnad mot idag…?

  • Som jag ser det föredrar jag smålänsk ostkaka och snålhet framför könsstympning och kattuggande.
   Alla kulturer är inte lika värda.

   • Att smålänningar är snåla är en myt och en fördom. Den har du väl inte gått på? Däremot är det belagt att dom historiskt varit sparsamma, men det ser jag inte som samma sak.

   • Jo den tesen om snålhet är väl ungefär lika fel som den om dryga skåningar eller driftiga nybyggarsomalier.

  • Men jag då, hurdan är jag som bott 20 år i skåne och 20 år i småland. Är jag matglad och dryg, eller sparsam och arbetssam?
   Hörde förresten en gång en talessätt ”En äkta skåning svettas bara när han äter”. Stämmer den?

   • Eller den som min svägerska från Småland sa ” prästen skulle alltid ta först av ostkakan och han skulle börja i mitten så att han inte blev förgiftad av kopparbunken. Prästen var den värdefullaste smålänningen”. Stämmer det att en präst är mer värd?

 10. minsynpasaken:
  Det är lika stor skillnad som mellan en nord o.sydItalienare…Alltså översatt till svenska,som en idoga lantbrukare,mot en festprisse på Stureplan…Varvid de sistnämnda kommer från sydspanien…

 11. Jag har varit i Spanien ett antal gånger, men är ändå långt ifrån någon expert på landet – men Pettersson – är det så stor skillnad kulturellt på en katalan och någon från, exempelvis Madrid eller Valencia? Vad består denna skillnad i?
  Är det inte snarare så att Katalonien är en rikare region, och att man vill behålla sina tillgångar och skattepengar där själv?

  Samma bild har vi ju i Sverige, där rika kommuner, exempelvis Danderyd, Vellinge m fl, är kritiska mot det svenska skatteutjämningssystemet som fördelar resurser till ekonomiskt svagare kommuner. Är det därmed enligt dig kulturella skillnader även mellan exempelvis Dorotea kommun och Danderyds kommun?

  • Genom inlägget blev jag intresserad av Katalonien och kollade här och man lär så länge man lever 🙂 http://sv.wikipedia.org/wiki/Katalonien

   Jag som skåning ser kulturella skillnader mellan mig och till exempel en smålänning så antagligen finns det även kulturella skillnader mellan en spannjor och en spann jor.

  • Jag har också varit i Spanien (Katalonien) men är långt ifrån någon expert. En skillnad är språket, en annan är att Katalonien stod på den förlorade sidan under spanska inbördeskriget, det svider än idag.

   Inbördeskriget beskrivs ofta som ett krig mellan höger och vänster men var även det en konflikt mellan regioner. Än idag pågår detta krig i lågintensiv skala. Titta på fotbollsmatcherna mellan Real Madrid och Barcelona FC så förstår ni.

Kommentera