Macken och Ica i Glava kan läggas ner om inte Migrationsverket tar ansvar

ARVIKA. Om inte Migrationsverket tar ansvar för de asylsökandes dagliga problem läggs bensinmacken och Ica i Glava ner. – Då dör Glava, säger en av de 200 ordinarie invånarna i byn. – Kundunderlaget har minskat och vi jobbar gratis med att hjälpa folk.

Ica och bensinmacken är Glavas hjärta och den enda service som finns kvar förutom skolan, kyrkan och äldreboendet. Landshövding Kenneth Johansson kom till Glava för att lyssna på Ica-handlaren och macksägarens problem med Migrationsverkets asylanläggning. Sedan Migrationsverket skrev kontrakt med Stockholmsföretaget Clt Care på Glava Gästgård, har invånarantalet i det närmaste fördubblats.

Asylanläggningen erbjöd till en början 200 platser. Men vid avtalsförlängningen 2013 utökades det till 250 platser.

– Men det är bara 131 som bor här nu, säger Clt care:s vd Alex Gorton.

Problemen är, enligt Kjell på macken och Ica-handlaren Cay Samuelsson:

  • att Migrationsverket inte har egen personal där dygnet runt
  • att Ica och macken får lösa praktiska problem
  • att de ordinarie kunderna försvinner
  • att asylanläggningen är för stor i proportion till bygden.

Problemen är så stora att de inte vet om de orkar fortsätta.

– Jag kan jobba gratis, men jag lägger inte en krona för att rädda rörelsen, säger Cay Samuelsson.

Han jobbar 70 timmar i veckan för att sälja bussbiljetter till asylsökande, hjälpa dem med flygbiljetter när de avvisas och betala deras fakturor till landstinget via den egna internetbanken.

– Men omsättningen sjunker för att de ordinarie kunderna väljer att handla någon annanstans och de asylsökande köper som mest ett cigarettpaket.

Som ett sista halmstrå bad de landshövding Kenneth Johansson att komma till Glava för ett informellt möte. Med var även länsstyrelsens representanter för lanthandelsstöd och regional utveckling, Arvikas kommunledning, polischefen i Väst och en representant från Migrationsverket.

Mötet tog nära två timmar och när pressen fick komma in var syret nästan slut.

– Det här är viktiga signaler till Migrationsverket att förbättra servicen, säger landshövdingen. Inom en månad vill vi ha en genomgång av de åtgärder som ska sättas in.

– Jag tycker att Migrationsverket ska ha folk här varenda dag, även helger, säger Kjell på macken.

Migrationsverkets representant Elin Lundström informerar om att de redan har utökat servicen till fyra timmar om dagen, tre dagar.

– Det har jag inte märkt, säger Ica-handlaren som inte visste att de hade service alls.

– Jag väntar tills Migrationsverket har bestämt hur de ska göra. Utifrån det fattar jag mitt beslut, säger Kjell Johansson som drivit bensinmack i Glava i 40 år.

-Pettersson tycker inte migrationsverket ska ha någon personal alls i Glava och inga asylsökande heller, de passar bättre på andra ställen…långt, långt bort från Glava

NWT.se 

5 thoughts on “Macken och Ica i Glava kan läggas ner om inte Migrationsverket tar ansvar

  1. Om migrationsverket saknar personal kan de kontakta Mona Sahlin och Expo Erik Ullenhag Gustav Fridolin och hela Miljöpartiet bjud in Fredrik Reinfeldt plus ett antal av de ur journalistkåren som klappar händer åt det hela.
    Tror säkert de ställer upp med stor glädje allesammans.

  2. Jag minns när ICA-handlaren jublade över sin nya kundkrets. Jo jo, det blev inte riktigt som han önskade. Vickan på Sockerbitar skriver bra om situationen.
    http://sockerbitar.se/fiasko-i-glava/

    Själv har jag precis mejlat en annan ICA-handlare och bett honom kontakta Cay i Glava om verkligheten som inte blev som den var tänkt.
    http://avpixlat.info/2013/01/22/bo-oskarsson-borde-ringa-sin-ica-handlarkollega-i-glava/
    Hoppas få återkomma med ett svar.

Kommentera