Haiti tre år efteråt – tältlägren är kvar

Tre år efter jordbävningskatastrofen i Haiti bor över 350 000 människor fortfarande i tält eller under presenningar som hålls uppe med träpåkar i 496 olika läger över landet. De – och många andra – undrar varför inte mer av bidragen på upp till 7,5 miljarder dollar inte gått till bostäder och jobb.

Den 12 januari 2010 klockan 16.53 skakades Haiti av en jordbävning som uppmättes till 7,0 på richterskalan. Epicentrum var bara 2,5 mil från huvudstaden Port-au-Prince.

På bara några sekunder orsakades en ofattbar förödelse. Hundratusentals människor klämdes ihjäl eller fick allvarliga skador när husen rasade ihop till högar av betongfragment.

Så gott som all infrastruktur slogs ut, även den internationella flygplatsen. Först efter ett par dygn kunde fraktplanen med förnödenheter och hjälppersonal dundra in på allvar.

– Första året efter jordbävningen såg det ut som Haiti skulle få en bättre framtid tack vare alla resurser som kom in. Men efter tre år är det både med häpnad och besvikelse man måste konstatera att inget skett i praktiken, säger Tony Boursiquot.

Det mest synliga framsteget är att mycket av bråten städats bort och att antalet hemlösa faktiskt minskat dramatiskt, tycker han. Listan på vad som behövs toppas av jobbtillväxt, sedan kommer bostadsbyggande och stöd till dem som bor i tält.

Då, 2010, löd nyckelordet ”bygga ett bättre Haiti” med galjonsfigurer som amerikanske expresidenten Bill Clinton som tillsammans med hustrun Hillary 1975 reste på bröllopsresa till Haiti. Enligt en analys i december i tidningen New York Times har 7,5 miljarder dollar faktiskt utbetalats till Haiti, varav hälften gick till akut katastrofhjälp som livsmedel, mediciner och tält. Endast runt 215 miljoner dollar har använts till bostäder.

Haiti 3 år

Amnesty 

3 thoughts on “Haiti tre år efteråt – tältlägren är kvar

  1. Haitier har samma go i sig som araber, vill säga inget go alls.
    När Japan drabbades av både jordbävning och sunamivåg så byggde de upp allt igen på ett år. På Haiti väntar folket på att någon annan skall bygga upp allt igen.

Kommentera