Norrmän får debattera fritt om invandring

Om du frågar en fransman eller en italienare vad de tycker om sitt land, hör du inte så mycket positivt. Men norrmännen har en nästan erotisk relation patriotiska till sitt land och gärna svara att det är det bästa landet att leva i. Detta är bra och det måste vi tala om, säger Nina Witoszek, professor vid Centrum för utveckling och miljö, Universitetet i Oslo .

– Som en outsider, och utomstående är det rörande att se att godhet är så närvarande i den norska kulturen. Djupt i den norska nationella själen är socialdemokratiska värderingar som jämlikhet, mänskliga och kristna värden. Och därför är det möjligt att säga att det är typiskt norskt att vara bra, och norrmän är mer kristna än vi tror, säger Nina Witoszek.

aftenposten nordmen

Aftenposten 

 

7 thoughts on “Norrmän får debattera fritt om invandring

 1. För ca 20 år sedan kunde man inte tala fritt om invandring i Norge heller. Det enda främlingsfientliga partiet, Fremskrittspartiet, blev behandlade som om de var spetälska. Frp var partiet för de korkade, obildade, kunskapslösa arbetarna, de som inte förstod sig på fördelarna med mångkultur. Frp trivdes i sin roll som outsiders, de slipade politiken och gjorde sig av med de värsta stollarna. Plötsligt en dag hade de 30% på väljarbarometern!
  Det norska arbeiderpartiet förstår sig på en sak: makt. Vips tog de till sig de förut så förhatliga ideerna om instramning av asylpolitiken och diskussionen om nackdelarna med invandring kom igång. Tidningarna kunde skriva signalement på våldtäktsmän, och att norska zigenare i stort sett lever på bidragsfusk och kriminalitet. Den stora taxisvindeln blant pakistanska invandrarare var också en stor sak.
  Efter 22 juli 2011 brast det sista hindret: den vänstervridna kulturelitens hegemoni. Plötsligt fick de motstånd när de försökte pådyvla folk ”ytringsansvar”, godhetsmonopolet visade sig att vara dubbelmoralisternas kamp för egna fördelar. Breiviks hemska dåd gjorde paradoxalt nog debatten öppnare. Den dörren har eliten inte lyckats stänga igen, tack och lov.

  Svenskarna kommer också att reagera, jag hoppas bara att de inte vaknar för sent.

  • Är du helt förvirrad ?? Först går du in under en annan rubrik,och försvarar att invandringen skall tillåtas fortgå, på äldre svenskars bekostnad !
   I din nästa kommentar vurmar du för Norges politik,vad gäller importer av analfabeter ! Nu får du försöka förklara för oss,eller är du kanske Folkpartist ?

   • Lars:
    Kanske det är någon från lööfskans nyliberaler, de vet inte vad de pratar om.

 2. Bengt Lundström:
  Just där ligger nog problemet,vi verkliga svenskar har sluppit krig och elände sedan 1809.Min avlidna hustru,som upplevt krig och död,brukade ofta påminna mig om detta.
  ”Du vet inte hur det är att ha verklig hunger”,brukade hon säga mig.När jag nu läste din kommentar blev jag åter påmind om hur bortskämda vi blivit !! I morse fanns inget vatten i kranen,när jag öppnade,Hela förmiddagaen har detta påverkat mig..Löjöogt eller inte,men knappast normalt.

 3. Danskar och norrmän var ju ockuperade under II Världskriget, och Finland har haft 4 krig under 1900-talet vilket troligen skapar en annan mentalitet?

 4. Jag finner det märkligt att det är aldrig Andersson, Pettersson eller Lundström eller deras norska motsvarigheter som diskuterar svenskhet eller norskhet, Det är alltid någon Mazzetti, Witoszek, Sidea, Hübinette, Pascalidou, Stakston, Palicki, Schyman, Azordegan eller Ismail som ska skriva det på våra näsor.

  Nina Witoszek-Fitzpatrick verkar för övrigt vara Norges motsvarighet till Jerzy Snickisnacky Sarnecki?

 5. Om det inte finns några Svenskar kan det ju rimligtvis inte finnas några Norrmän, så min slutsats blir att Massetti och anhang förolämpar i stort sett hela Norden med sitt resonemang.

Kommentera