Ryska krigsfartyg till Syrien för eventuell evakuering

MOSKVA. Ryska tjänstemän har meddelat att medborgarna kommer att tas ut ur Syrien om Assads regim faller. Kreml har skickat krigsfartyg till den syriska hamnen i Tartus, där Ryssland har en flottbas, rapporterade ryska nyhetsbyråer.

Landstigningsfartyg

Nyhetsbyrån Interfax citerade en oidentifierad tjänsteman i det militära generalstaben som säger Novotjerkassk, ett stort landstigningsfartyg, har satt kurs från Svarta havet mot Syrien. Novotjerkassk är tillsammans med flera fartyg av den ryska Svarta havs flottan.

Novotjerkassk var det tredje fartyget i sitt slag som sedan i fredags gått ​​från Ryssland till Tartus, Syrien. Det finns mellan 30 000 och 50 000 ryssar och människor med dubbla medborgarskap i Syrien. Hur många som redan gett sig av är oklart.

Rapporterna gav inga uppgifter om fartygets avsikt. Men ryska diplomater har sagt att Moskva förbereder en plan för att evakuera tusentals ryssar från Syrien om det behövs. Försvarsdepartementet meddelade för två veckor sedan att flera fartyg höll på att skickas till Medelhavet.

Flottbasen i Tartus som togs i bruk efter ett avtal med Syrien 1971 är den enda kvarvarande ryska militärbasen utanför det forna Sovjetunionen.

Times of Israel 

Kommentera